kedd, 14 január 2020 18:01

  Goretzka: Példaképnek lenni azt jelenti, hogy...

  Written by

  A 24 éves játékos a klasszikus "focis" témák mellett a társadalmi felelősségről is megosztotta véleményét az 51 legfrissebb számában.

   

  ***

  Leon, téged új generáció egyik kulcsjátékosának tekintenek, aki aktívan alakítja német futballt - mi a legfontosabb jellemvonása ennek a generációnak?
  Goretzka: A karakter lesz a kulcsszó. Sokat beszélgettem erről Kimmichhel, Gnabryval és Sülével. Néha úgy érzem, hogy mi vagyunk az átmenet az idősebb és a legújabb, fiatalabb korosztály között - egy olyan generáció vagyunk, amely tudja, hogy a kemény munkának lesz eredménye, amely tudja hogy értékelni kell azt amit az élet adott, és hogy mindig a földön kell maradni két lábbal, tudnod kell hol tartasz jelenleg és hová szeretnél eljutni. Mi már átmentünk ezen, kell egy bizonyos mentalitás hozzá. Például amit itt a Bayernnél megélünk nem szabad magától értetődőnek venni, vagy csak egy szimpla munkának.

   

  Amikor az "utolsó generációról" beszélsz, az úgy hangzik, mintha aggódnunk kellene, hogy mi fog következni.
  Nem hinném, hogy ezt ennyire lehetne általánosítani. Ennek ellenére az a benyomásom, hogy a későbbi generáció játékosai sokkal hamarabb szembe kerülnek a profi világ velejáró dolgaival, így szerintem nehezebben találják meg a helyüket majd. Sőt, egy ilyen egyre etxrémebbé váló világban még nehezebb, elég csak a gigászi pénzösszegekre vagy a szociális média jelentette nyomásra gondolni.

   

  Gyerekként  bochumi Ruhrstadion látványa mellett nőttél fel, míg egy  Coutinho, a Rio de Janeiro-i Maracana árnyékában focizott. Milyen érzés ez számodra? Arra gondolok, hogy milyen hosszú és egyben eltérő utak vannak egyesek mögött. Vagy ez túl romantizált perspektíva?
  Nem, ez egy szép és helytálló összehasonlítás szerintem. Én mindig is azt mondom, hogy kiváltság megtapasztalni azt, ahogy egy futballcsapat  összehozza az embereket a világ különböző szegleteiből, hogy aztán alkossanak valami maradandót. Játékosok a világ különböző országaiból, különböző kultúrával, az egyiknek nehéz gyerekkor jutott, a másik kiváló életfeltételek mellett nevelkedhetett - és hirtelenjében ott állunk együtt a pályán, egymásért küzdve, együtt győzve és veszítve. Úgy gondolom, ez egy csodás üzenete a futballnak.

   

  Mit jelent számodra a példaképnek lenni?

  Azt gondolom, példaképnek lenni azt jelenti, hogy profi sportemberekként tudatában vagy annak, hogy amit mondasz vagy teszel az hatással van másokra, elérsz vele más embereket. Ezzel nem azt mondom, hogy ne vezessünk szép autókat, mert én is azt teszem. De bizonyos értékeket közvetítenünk kell. Az senkinek sem fáj, ha néhanapján felteszi magának a kérdést, hogy mit tehet a társadalomért. Sportolókként olyan csatornákhoz férünk hozzá, amit kihasználhatunk jó ügyek előremozdítása érdekében.

   

  A 2020-as EB több  országban kerül megrendezésre, nem egyben. Ez egy a focin túlmutató dolog szerinted?
  Kezdésnek ez egy nagyon érdekes ötlet. Meglátjuk hogy fog működni a gyakorlatban és milyen lesz a fogadtatása. Európát ne a határok határozzák meg, szóval e tekintetben az Európa Bajnokság egész kontinensen való megszervezése egy izgalmas és jó dolog, igen.

   

  A futball vajon képes hidat építeni az újra megosztott Európában, egyáltalán kell-e neki?
  Először is, mi futballisták vagyunk és nem tudjuk a politikusok munkáját elvégezni . Ahhoz, hogy napjaink problémáit meg tudjuk oldani, azért mindannyiunknak tenni kell egy kicsit. A futball és amúgy a sport általában egy nagyon jó dolog hídakat építeni.

   

  Hansi Flick szerint a mai játékosok igényei az edzőpályán nagyobbak, másabbak mint régebben. Az edzéseken többször hangzik el a "miért?" mint "hogyan?".
  A játékosok különbözőek,  de személy szerint én is szeretek kérdezni, megkérdőjelezni dolgokat, akár az egész napokat tudnék beszélni a taktikáról.  Érdekel, hogy mit csinálok és ezzel nem csak én vagyok így - Kimmich-kel például rengeteget beszélünk a taktikákról. Nem hinném, hogy volna egyetlen olyan csapatedzés is, amely után ne beszélnénk át a dolgokat.

   

  Mi a célkitűzés 2020-ra?
  Ezt kettévenném: A csapattal egyértelműen tovább menetelni a Bajnokok Ligájában, mint tettük azt  tavaly. A Bayernnél nyilvánvalóan a cél mindig a duplázás. Én személy szerint elmondhatom, hogy még nem értem fel a csúcsra. A másfél év alatt a Bayernben újabb szintre léptem, de a tanulás és a fejlődés a szememben sosem ér véget. Meghatározóbb szeretnék lenni a csapat játékában, több felelősséget vállalni. Ha a Bayernhez igazol valaki, akkor először hozzá kell szoknia a klubnál uralkodó extrém magas elvárásokhoz.

   

  Úgy tűnik a góljaidat szereted úgy ünnepelni, hogy magasba emeled valamelyik csapattársad. Ez szándékos, ezzel akarod kihangsúlyozni a csapatszellemet?
  Vicces, mert ezt a kérdést egyre gyakrabban teszik fel nekem. A barátaim viccelődnek vele - azt mondják, hogy váltsak gólörömöt, mivel ez már inkább ügyetlennek hat. Amúgy sosem gondolkoztam korábban ezen, csak ösztönösen jött. Mindig úgy éreztem, hogy öröm sokkal intenzívebb, ha másokkal is megosztod. Mindenesetre nem bánnám, ha egy-két csapattársamat újra magasba emelhetném 2020-ban.

   

   

  Hírek