vasárnap, 09 február 2020 10:59

  Az nem segítene, ha leordítanám valakinek a fejét

  Written by

   Az “51” című magazin érdekfeszítő Manuel-Neuer-interjúja a vezér szerep mibenlétét boncolgatja.

  ***

  A Bayern 120 éves lesz februárban. Milyen hatással van ez a komoly múlt a játékosokra, főleg az újakra? Teher vagy inkább sikerre motivál? 

  Neuer: Nagyon hamar rádöbben az ember, hogy a Bayernnél másképpen mennek a dolgok, mint a többi klubnál. Egy idő után a győzelem hétköznapi érzéssé válik, miközben mégis kemény munka eredménye van mögötte. Az emberek sokszor mondják hogy "Bayern-szerencse". Én ezt máshogy látom: számomra ez egy megingathatatlan hitet jelent, hogy mindig van esély megfordítani a meccset - ezt mi kétszer is bizonyítottuk az őszi szezon végén. Ez a hit pedig beleivódott a klubba, úgymond hagyománnyá vált.

   

  Viszont a szezon első fele nem volt teljesen felhőtlen a Bayern számára. Az 5-1-es frankfurti vereség és Kovac kirúgása kihívást jelentett számodra a vezérszerepedben?
  Csapatkapitányként fontos, hogy rögtön átlásd a változtatásokat és reagálj rájuk - nem csak akkor, amikor hullámvölgyben vagyunk, hanem akkor is, amikor megy a szekér. Az is fontos, hogy a győzelmek után figyelmet szenteljünk azokra a dolgokra, amelyek veszélyeztetik a csapatot. Amikor veszítünk, a hibáinkat így is úgy is átbeszéljük. De ahhoz, hogy fejlődni tudjunk, a sikeres meccsek után beszélni kell a kellemetlenebb témákról. Erre jó példa a Tottenham elleni 7-2. Megjegyeztük a tényt, hogy az első fél óra után már 3-0-ás hátrányban is lehettünk volna - ezekről utólag alig ír a sajtó.

   

  A csapat történelmében több csapatkapitányunk is volt, akik úgymond alfahímnek tüntették fel magukat a nyilvánosság előtt. Te egy sokkal csendesebb, diplomatikusabb személy vagy. Változott valami ebben a tekintetben?
  Nem változtam, de sokat pluszt tanultam az évek során. Ami inkább megváltozott, az a csapatstruktúra úgy általánosságban a modern futballban. Korábban mindig volt egy rangsor, de ma már sokkal laposabb a hierarchia, így mindenki kinyílváníthatja a saját véleményét .Én is ennek a híve vagyok és a csapatot is ebben az irányba viszem.

   

  Személyesen másképp nyilvánulsz meg, mint mondjuk a nagyközönség előtt?
  Nem, én egy tárgyilagos ember vagyok. Világosan kimondom a véleményem, ezt el is várják a szerepem miatt, de soha nem sértek vagy alázok meg senkit. Például, amikor a félidőben megemlítem azokat a dolgokat, amik feltűntek, akkor egyáltalán nem segítenék azzal, ha leordítom valakinek a fejét. Próbálom elérni, hogy mindenki felemelt fejjel mehessen vissza a pályára és felszabadultan játszhasson. Bunkósbottal ezt nem lehet elérni..

   

  Szoktál olvasni arról, hogy hogyan kell vezérnek lenni?
  Nem, de alapvetően érdekelnek az olyan témák, mint a csapatmenedzsent és -vezetés. Mindig nyitva tartom a fülem és a szemem, például sokat tanultam az idősebb játékosoktól a klubnál és válogatottban is.

   

  Az új generáció játékosai majdnem fele annyi idősek, mint te. Hogyan kezeled az ő véleményüket?
  Érdekel, hogy hogyan látják a fiataljaink a futballt, mit várnak el egy kapitánytól és hogyan vesznek részt egy csapat életében. A legjobb példa erre nálunk Alphonso Davies. Rendkívül aktív a csapaton belül, és mindenki nagyon kedveli. Nagyon jó -beszélgetni vele és nagy kár lenne, ha nem mondhatná el a magáét, mint ahogy az a régi időkben történt.

   

  Mit vársz a szezon második felétől? Ha mondjuk a Bayern csapatkapitánya egyetlen trófeát sem emel magasba, az egy teljesen elvesztegetett év év a klub számára?
  A válaszom alapvetően igen, főleg egy ilyen ambiciózus klub számára, mint a Bayern. De vannak kivételek: Például miután 2012-ben minden versenysorozatban másodikak lettünk, a következő szezonnak óriási motivációval vágtunk neki és meg is lett a triplázás. De mivel még mindhárom sorozatban versenyben vagyunk, nem gondolnám, hogy ez a kérdés most releváns.

  Hírek