kedd, 07 április 2020 10:11

  "Jelentős pénzügyi kihívások várnak ránk is, de bizakodók vagyunk"

  Written by

  A koronakrízis természetesen a Bayern számára is komoly kihívásokat jelent. Herbert Hainer klubelnök az "51" című klubmagazinnak nyilatkozott az aktuális helyzetről.

   ***

  51: Herr Hainer, Ön nagyjából 6 hónapja klubelnök, most pedig a koronavírus miatt máris váratlan nehézsgégekkel kell küzdenie. Hogyan kezeli ezt a helyzetet?

  Senki nem gondolta volna, hogy ilyesmi előfordulhat, amikor fél éve kineveztek. Most együtt kell átvezetni a Bayernt ezen a nehéz helyzeten, minden felelősséget magunkra vállalva. A legfontosabb dolog ezekben a napokban az, hogy mindenki példamutató módon járuljon hozzá a közösség életéhez. Ez ugyanúgy kihívás egy klubelnök és minden más személy számára. Együtt kell legyőznünk minél hamarabb ezt a krízishelyzetet.

   

  Akkor az állítja, hogy a példamutatás sokkal fontosabb, mint bármikor korábban?

  Így van. Rögtön a krízis kezdetén felhívtam a stáb, a klubtagok és a szurkolók figyelmét arra, hogy viselkedjenek ésszerűen illetve kövessék a szakértők szabályait. Jelenleg ez a prioritás. Mindannyian szeretnénk a lehető leghamarabb visszatérni a normális életünkhöz és természetesen újra összegyűlni a futballstadionokban és az egyéb sportcsarnokokban, egészségesen.

   

  A Bayern összességében hogyan küzd meg ezzel a komplex szituációval?

  A nehézség az, hogy eddig még egyikünk sem élt át egy ilyen helyzetet, ezért senki sem képes jóslatokba bocsátkozni. De biztosíthatom az összes rajongónk számára, hogy a színfalak mögött mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy Bayern továbbra is az a klub legyen, amelyet mindannyian szeretünk, még a krízis után is. Az emberek egészsége és biztosnsága a legfontosabb számunkra, ézt ezt tényleg rendkívül komolyan vesszük. Folyamatosan tárgyalunk a politikusokkal, a hatóságokkal és a szakértőkkel, de természetesen a DFB-vel és a DFL-el is. Egyszer vége lesz ennek, és a Bayern remélhetőleg újra remek sportteljesítménnyel és trófeákkal fogja megörvendeztetni az embereket. 

   

  Mit lehet tenni egy ilyen időszakban?

  Mi példaképek szeretnénk lenni a mindennapi tevékenységeink során. Ez egy olyan fontos lépés, amelyet klubként is megtehetünk. Az viszont egyértelmű, hogy az előttünk álló kihívások ellenére jelenleg nagyobb problémák is vannak, mint a labdarúgás. Például a kórházi dolgozók vagy a bolti eladók komoly felelősség terhét cipelik. Ők korunk igazi hősei. Az pedig szerintem csodálatos dolog, hogy a játékosaink a közösségi médián keresztül pénzadományokat ajánlanak fel az emberek számára. Azzal pedig, hogy a vezetőség és az edzői stáb is a fizetése 20%-át jótékony célra fordítja, ugyancsak a szolidaritást erősítjük. Vagy egy másik remek példa az, hogy kosárlabdázóink egy héten keresztül segítkeztek egy müncheni élelmiszerüzletben. Mindannyian próbáljuk tehát azokat az embereket támogatni, akiknek segítségre van szükségük.

   

  Mekkora annak a veszélye, hogy a futballvilág kilátástalan helyzetbe kerül?

  Nyilván ez egy komoly probléma. Egyes kluboknál a fennmaradásáról van szó. Még a Bayern is  szembenéz jelentősebb pénzügyi kihívásokkal  - ez nem titok. A klubunk azonban relative kitűnő helyzetben van. Napról napra azon dolgozunk, hogy nagyobb károk nélkül átvészeljük ezt az időszakot. Ezen hatalmas feladat ellenére bizalommal nézünk a jövőre. 

   

  Összességében milyen hatással lesz ez az átigazolási piacra?

  Mint már mondtam, nehéz megmondani, mi lesz a közeljövőben, de az nyilvánvaló, hogy változásokra számíthatunk. Egyetértek Uli Hoenes azon állításával, hogy az árak csökkenni fognak - ez logikus. A koronavírus hatásaira való tekintettel az eddigi szédületes árak még inkább elveszítik értelmüket. Remélem, hogy mi ésszerűen fogjuk menedzselni a helyzetet. 

   

  A nyári Európa Bajnokságot elhalasztották. Mi a véleménye erről a döntésről?

  A körülmények miatt ez volt az egyetlen értelmes döntés. Mivel az idei EB egész Európában lett volna megrendezve, szerintem lehetetlen lett volna lebonyolítani idén.

   

  Mi lesz ezután?

  Lépésről lépésre kijönni a válságból. Ez az egyetlen kiút, ami csak együtt sikerülhet. Úgy gondolom, van pozitív következménye is a dolognak: az emberek sokkal jobban odafigyelnek egymásra - ez pedig különösen szükséges a nehéz időkben. Jeleleg senkinek sem könnyű, de már nagyon várom, hogy visszatérjünk a régi kerékvágásba. Ezt pedig nem kifejezetten elnökként vagy a felügyelő bizottság vezetőjeként, hanem szurkolóként kívánom.

   

  Herbert Hainer: Beim FC Bayern soll er Uli Hoeneß als Präsident ...

  Hírek