hétfő, 01 június 2020 12:43

  van Buyten: Különleges érzés volt történelmet írni

  Written by

  Ma 7 éve, 2013 június 1-én sikerült 3-2-re legyőzni a Stuttgartot a Német Kupa döntőjében, ezzel a Bayern az első olyan német klub lett, amelynek sikerült tripláznia egy szezonban a Bundesliga, a BL és a Német Kupa megnyerésével. Az egyik kulcsfigurája ennek a klubtörténelmi sikernek Daniel van Buyten volt. 7 év elteltével a korábbi középhátvéd a klub honlapjának nyilatkozva visszatekint arra az időszakra, amikor a müncheni különítmény felemelkedett Európa trónjára.

   

  A 2013-as Német Kupa döntőjében a teljes mérkőzést végigjátszottad a Stuttgart ellen - mik az emlékeid erről a történelmi döntőről?

  van Buyten: Rendkívül különleges nap volt. Kitüntetés egy olyan csapatnál játszani, mint a Bayern München. De egy ekkora történelmet írni, amelyre az emberek évekig emlékezni fognak, az még különlegesebb. A Jupp Heynckes éra kiemelkedő volt. Nagyon szerettünk volna sikereket elérni neki, mert tisztában voltunk vele, hogy rövid időn belül távozik és visszavonul. Jó érzés volt valami maradandót alkotni. A kupadöntő mindig a szívemben marad ugyanúgy, mint a BL döntő - tökéletes szezon volt.

  Mennyire voltál fitt a kupadöntő előtt? Egy héttel korábban álltatok Európa trónján a Wembley-ben - nehézséget okozott újra moitválni magad?

  Játékosként jól fel kell készülnöd, az erőnlét kulcsfontosságú az idény ezen késői szakaszában. Nehéz mindig a legmagasabb szinten játszani, de a fizikai fáradtságot mindig félre lehet tenni, ha mentálisan erős vagy. Ugyanez volt a kupadöntő során is. Természetesen fáradtak voltunk. De amikor egy ilyen történelmi lehetőség áll előtted, topteljesítményre törekszel, hogy ne kelljen szembesülni a ténnyel:  "Kár, hogy nem sikerült". A döntő előtt ugye már zsebben volt a bajnoki cím és a BL trófea, ezért nem akartunk alább hagyni és mindent feltenni egy lapra. Ma már láthatjuk, hogy mennyire fontos volt ez. Mert ugye mindig jó érzés duplázni, de a triplázás az valami fenomenális.

  Miután a Bayern 3-0-ra vezetett, a Stttgart megrázta magát és visszajött 3-2-re. Mi a véleményed erről?

  Nagyon furcsa volt. Előzetesen arra számítottam, hogy a meccs vége felé lehetnek nehézségeink, de végül csak meg fogjuk nyerni azt. Hihetetlen, de ugyanez történt. Minden nap nem harcolhatsz a tripláért, ilyenkor sok minden történik a fejekben is, én pedig megálmodtam a meccs pontos alakulását: nem volt egy könnyű döntő. A Stuttgart a hajrában rengeteg előreívelt labdával próbálkozott, ezért mi sorra kellett megnyerjük a fejpárbajokat hátul, hogy ne kerüljenek gólhelyzetbe. Izgalmas végjáték volt.

  A meccs után készült is egy olyan fénykép a berlini Olimpiastadionban, ahogy te vezeted a sort a kupával a kezedben.

  Egyszerűen szívből jött az az ünneplés. Csak megragadtam a trófeát, Bastian Schweinsteiger és a többiek pedig csatlakoztak hozzánk. Ez a momentum nagyon fontos volt számomra. Büszke voltam, hogy azt a kupát emelhettem a magasba, amellyel meg lett a triplázás - az egész csapattal a hátam mögött. Az az én pillanatom volt, nehéz is szavakba foglalni: különleges érzés volt.

  Melyik sikerre emlékszel vissza a legszívesebben abból a hosszú szezonból?

  Mindegyik meccs varázslatos volt. Nem számít, hogy az a ligában volt, ahol egész évben hozni kellett az eredményeket, vagy épp a Bajnokok Ligájában, amely minden játékos álma. Német Kupát is ugye már nyertünk, de ez azért volt különleges, mert épp a triplázást koronázta meg. De ha egyet kellene választanom, az a BL győzelem.

  Néhányan az akkori csapattársaidból még mindig játszanak. Bízol abban, hogy megismételhetik a 2013-as sikert?

  Miért is ne? 2013 előtt is sokszor közel álltunk ehhez, és 4 éven belül háromszor is BL döntősek voltunk. De az elmúlt 4-5 évben is ott volt a csapat a triplázás közelében. 

  A 2012/13-as triplázó szezon az egyetlen, amikor a Bayern jobb tavaszi szezont futott, mint most - ez egy jó jel?

  Természetesen igen. De a Bayernnél mindig a sikerre kell hajtani. Minden év másképpen kezdődik, minden évben jönnek új játékosok. És ott vannak a rekordok, amiket meg lehet dönteni. A csapat jelenleg jó formában van, de a végéig ki kell tartaniuk. Ez persze nem lesz könnyű. Ellenben az mindig jó jel, ha folyamatosan birtokolják a labdát. 

  Hírek