szerda, 03 június 2020 13:27

  Brazzo: Az előléptetés ellenére nem változik a munkaköröm

  Written by

  A koronavírus miatti krízishelyzet kilátástalanná tette azt, hogy tervezni lehessen hosszú távra. A sportigazgató (aki júliustól a felügyelő bizottság tagja is lesz), Hasan Salihamidzic az 51 klubmagazinnak nyilatkozott a kihívásokról, a munkaköréről és az előléptetéséről is.

   

  Herr Salihamidzic, ön szerint a krízishelyzet mennyire fogja megváltoztani a futballvilágot?

  Senkinek nem kell kristálygömb ahhoz, hogy megjósolja: társadalmunk, ezáltal az összes klub szigorúan csak rövidtávon tervezhet a jövővel kapcsolatban. A keretépítés egyébként amúgyis elég nagy fejfájást okoz koronavírus nélkül is. Kreatív gondokodásmódra lesz szükség.

  A koronavírus előtt volt egy pont, amikor azt gondolhattuk, az átigazolási piac már az őrült jelző fele billen el a magas árak miatt. Ön szerint visszaáll a régi rend a krízishelyzet miatt?

  A transzferpiac óriási fordulatot vett a koronavírus előtt, amit már abszurdnak neveznék. Persze csak a Bayern nevében tudok beszélni és elmondhatom, hogy mi mindigis ésszerűen próbáltunk cselekedni, hogy kezelni tudjuk ezt az óriási áremelkedést. A jövőben is ugyanígy fogunk eljárni. A klubfilozófia, a pénzügyi alapelvek és az átigazolási piacon való fellépés tehát nem fog változni. Válság helyzetén pedig mindig nyilnak új lehetőségek.

  Sokan egy új szolidaritást várnak a futball világában. Egyetért ezzel a jóslattal?

  A Bayernnél mindigis él egy olyan kultúra, hogy ne veszítse el azokat az embereket sem, akik a klubsikerek ellenére nem teljesítettek túl jól. Empátia, szolidaritás, egymás támogatása - ez az európai filozófiát is képviseli, amelyre megpróbálunk még inkább hangsúlyt fektetni ezekben a nehéz időkben is. A koronavírus minden eddiginél jobban próbára fog tenni minket. De itt a Bayernnél készen állunk a kihívásokra.

  Hogyan egészítik ki egymást Oliver Kahn-al?

  Jól, mivel bízunk eymásban és támogatjuk is egymást. Úgy állapítottam meg, hogy Oliver nagyon jól érzi magát itt. Bajor mezben már megnyertük a Bajnokok Ligáját - ezt szeretném öltönyben is megismételni. Oliver is ugyanígy gondolkozik. Versenyképesek vagyunk és ez nem is fog megváltozni. Történelmet akarunk írni.

  Mielőtt a Bayernnél kezdtek volna dologzni, mindketten sikeres üzletemberek voltak: ez megtaníthat arra, hogyan kell komoly felelősséget vállalni?

  Egy nagyon érzékeny pontra tapintott most rá a fejlődésünkkel kapcsolatban. Az emberek leginkább korábbi játékosként és klubnagykövetként tekintenek ránk - de a jelenlegi munkámhoz a legnagyobb tapasztalatot abból az időből hoztam magammal, amikor céget alapítottam. Oliverrel is hasonlóan történt ez. Beszélgettünk is erről akkoriban: megvitattunk különböző kérdéseket a projektek fejlesztéséről, az alkalmazottak irányításáról és a pénzügyi kihívásokról is - ez egy jó felkészülés volt, mielőtt sportigazgató lettem. Ez viszont nem játék. Ezeket a képességeket kötelesség fejleszteni ahhoz, hogy ne ütközzünk bele már az első akadályokba. A Bayern évtizedek óta egy stabil klub és a német futball "zászlóshajója". Ennek pedig így is kell maradnia.

  Július 1-én előléptetik önt, a felügyelő bizottság tagja lesz, méghozzá szavazati joggal. Mi fog változni, mármint ami a munkakörét illeti?

  Sportigazgatóént  az első 3 évem alatt sok minden történt: az elején megismerhettem, hogyan is müködik valójában a klub. Aztán lassacskán elkezdtünk változtatni pár dolgon. A felelősségem évről évre folyamatosan nőtt: nagycsapat, utánpótlás, kerettervezés, játékosfelderítés, átigazolási piac, adatelemzés fejleszése. Megtiszteltetés, hogy a felügyelő bizottság tagja lehetek. Az előléptetés ellenére lényeges változásra nem számítok a feladataimat illetően. 

  Bayern: Hasan Salihamidzic, new sports director – Bundesliga

  Hírek