×

  Figyelmeztetés

  JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 65

  péntek, 02 január 2009 15:18

  Breitner-interjú (1)

  Written by

   

   AZ:  Breitner úr, milyen érzésekkel írná le az õszi fordulót, Jürgen Klinsamnn elsõ 25 tétmérkõzését? Megkönnyebbült, vagy inkább teljesen elégedett?

  PAUL BREITNER:
  Mindannyian elégedettek vagyunk. Azzal meg fõképp, hogy meghúztuk ezt a lépést Klinsmannal - végül is minket igazolt. Tudtuk jól, hogy a változások, az újítások problémákkal járnak,  hogy egy ideig, amíg nem szokik össze a csapat és edzõ, dadogni fog a játékunk, és nyugtalanság lesz a klub háza táján. Ez egyértelmû volt számunkra.

   AZ: Akkor nem csak menet közben lettek nyugtalanok? Mondjuk a Bréma elleni 2:5 vagy a Bochum ellen elszórakozott gyõzelem után?

  Nem. Ezeket mi belekalkuláltuk.

   AZ: Ezidõ alatt változott valamit Klinsmann?  Uli Hoeneß ugyebár azt tanácsolta neki, hogy aludja végre ki magát, s ne dolgozzon olyan sokat.

  Jürgen hihetetlen lelkesedéssel csinálja a dolgait - ilyen a stílusa. De õ is tudta, hogy aki új útra tér, az egyúttal rizikót is vállal. Viszont aki nem kockáztat, az egy helyben marad. Klinsmann pedig hisz magában, minden probláma ellenére, ez pedig sok erõt kíván meg tõle. Viszont annál szebb lesz a "gyõzelem"... Klinsmannak ez sikerült is, áttörte a falat. A játékosokat lenyûgözi az általa és az edzõi csapat által végzett munka. Egyedül ez számít.

   AZ: A szakmai sikerek mellett nem rég egy szerzõdéshosszabításnak örülhetett a stáb. Bastian Schweinsteiger  2012-ig meghosszabította szerzõdését. Azt nyilatkozta: "Egyszerûen éreztem a felém irányuló bizalmat, ami rendkívûli módon lenyûgözött, ráadásul a klub olyan ajánlatot tett, ami anyagilag sem indokolná a klubváltást"

  Úgy mondanám, hogy számára nagyon kényelmes itt élni. A Bayernnek meg mindig is az volt a célja, hogy a saját neveléseit itthon tartsa. Érthetõ is. Ha egy ilyen jó válogatott játékosod van, akkor mindent meg is teszel, hogy maradjon.

   AZ: Hogyan értékelné az õ fejlõdést 2006 óta?

  A Világbajnokságból tanult, az Európa Bajnokságon pedig már ezt a tudását kamatoztatta. Ami fontos, hogy immáron nem bizonytalanodik el egy-két rossz meccs után, hanem megy tovább a saját útján. Ebbõl sokat profitált.

   AZ: S még kitõl tanulhatott?

  Franck Ribéry-tõl. Megfigyeletem, ahogy az elmúlt évben folyton a francia közelében volt, ahogy egyszerûen lenyûgözte õt a Franck játéka, s hogy mennyire szívesen kényszerítõzik vele. Ez nálam is így volt korábban, mikor fiatal voltam. A szemem sarkából folyton csak Franz Beckenbauert és Gerd Müllert figyeltem. Néztem mit csinálnak, s hogy azt hogyan csinálják. Sokat tanultam belõle.

   AZ: Az õszi fordulóban Schweinsteiger volt a Bayern egyik legjobbja.

  Igen, nagyon jó õszt zárt - fõleg abban a  szakaszban volt kimagasló, amikor még nem ment annyira  csapatnak, amikor még Ribéry sérült volt. Õ és  Philipp Lahm voltak a húzóemberek. Most már nem cicomázza túl a játékát, és a testi erejét is beveti, ha kell. Mondjuk a legutóbbi fázisban volt egy kis törés a teljesítményében, de ez normális, hisz õ volt az egyik, aki a legtöbb idõt a pályán töltötte.

   AZ: Ön számára netán Basti volt a legjobb az õsz folyamán?

  Sokan voltak ilyenek. Bastian, Philipp és természetesen Franck. Luca Toni is visszatért, ismét lövi a gólokat, Miro Klose egyre jobb lesz, egyre magabiztosabb. Zé Roberto brilliáns futballt játszik. Azt mondanám, hogy számos játékosunk  van, aki kincset ér.

  ...folyt köv. az interjú 2. részében

   

  Forrás: AZ (Abendzeitung)

  Basti

   

  Hírek