×

  Figyelmeztetés

  JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 1572

  péntek, 06 szeptember 2019 15:13

  Kahnra a Bayern újra szervezése vár - nem lesz könnyű

  Written by

  Mint korábban kiderült, 2020-tól Oliver Kahn a Bayern igazgatótanácsának tagja lesz, 2022-től pedig már ő lesz annak a feje. A hír apropóján a  focus.de egy elemzést készített, arról hogy mi várhat a Titánra. A cikk fordítását olvashatjátok:

  Ha valaki össze akarja foglalni egy mondatban a "Mia san mia" lényegét, az könnyedén megteheti, ha felidézi Oliver Kahn legendás szavait: "Előre, mindig csak előre!". Számára nem léteztek határok. Mind a mélypontok, mind a csúcspontok arra ösztönözték játékosként, hogy még többet akarjon elérni. Abban a világban, amelyben a futball szinte csak a pillanataiból él, Kahn emlékezetes nyomokat hagyott a Bayern történelmében. A futball tud brutális, irracionális és határtalanul érzelmes lenni. Az embereket befolyásolni tudja és visszafordíthatatlanul meg is tudja változtatni őket. Kahn erre a lehető legjobb példa. Mindegyik szurkoló, aki megélte az 1999-es drámát, amelyben a hosszabbításban bukta el a Bayern a BL döntőt tökéletesen emlékszik a képre, amikor a kapus a kapott gólok után legszívesebben a gyepbe temette volna a fejét. 

  Az értelem és az érzelem elegye

  A nézőpontok azonban gyorsan változnak a futballban. Mindössze két évvel később már a müncheniek voltak azok, akik ünnepelve rohantak a pályára, míg a Valencia játékosai letörve a füvön feküdtek. Ezúttal Oliver Kahn volt az, aki a büntetőpárbaj során hőssé vált. A pillanatot tekintve csupán tizenegyes ölő volt, alaposabban megvizsgálva azonban látszik, hogy ő volt a vezéregyéniség, aki a '99-es bukás után magával ragadta és összeszedte társait. Valaki, aki újra felállt és előre, mindig csak előre tekintett.

  Oliver Kahn, egy különös játékosa és különleges figurája az elmúlt 20 év futballjának. Valaki, aki a futballt a maga összetételében és mégis egyszerűségében úgy megtestesítette, mint talán senki más. Egyrészről a felejthetetlen érzelmei által, másrészről a képességeivel, hogy egy átláthatatlan dolgot világosan és célorientáltan elemezzen. Ez sikerült neki már játékosként is és a ZDF szakértőjeként is. 
  Ennek az embernek kellene jelenleg új időszámítást hoznia a Bayern életébe. Karl-Heinz Rummenigge 2021-ig marad a posztján, a helyébe, 2022-be az egykori kapus lép. 2020.január 1.-től már részt fog venni a klub életében, mondhatni Rummenigge "betanítja". 

  Régóta készült a feladatra
  Egy olyan megoldás ez, amely az eredményeitől függetlenül, okosabban nem is sülhetett volna el. Az érzelmi tényezők mellett Kahn több mint egy évtizede készül erre.
  Még 2009-ben elutasította a Schalke ajánlatát, ahol menedzseri posztot kapott volna. Nagykövetként, vállalkozóként és szakértőként az óta folyamatosan tapasztalatot gyűjt a futball több területéről is. Ezáltal sikerült neki a Bayerntől és általánosságban a futballtól is távol tartania magát kicsit. 

  Ezen felül elvégezte az üzlet kezelés mesterszakát általános menedzsment szakon. Ezáltal Kahn egy ideális gyakorlati és elméleti egyveleget hoz magával, a már említett értelem és érzelmi egyveleg mellett. Vele kapcsolatban sok minden úgy tűnik, hogy már az elejétől passzol. Az elmúlt időben sok döntés tűnt inkább spontánnak, ez azonban egy átgondolt tervnek tűnik.  Oliver a Baynertől függetlenül is tudott fejlődni és más szemszögekből is megismerhette a dolgokat. Az által, hogy sikerült elvonatkoztatnia a Bayernnek élesebb látásra tehetett szert. Eközben úgy testesíti meg a klubot minden egyes karaktervonásával és értékével, mint talán semelyik másik volt játékos. Papíron legalábbis Kahn egy olyan hibridmegoldás, aki rendelkezik külső forrásokból szerzett tapasztalatokkal, mégis kötődik a klubhoz a múltja. Uli Hoenessnek ez kifejezetten fontos volt, hogy ilyen ember kerüljön erre a posztra.

  Mindent meg kell kérdőjeleznie
  Kahnra azonban nagyobb feladatok várnak, mint a megelőlegezett elismerés büszkén viselése, amelyet mondjuk valóban kiérdemelt. Újra kell szerveznie a klubot. Nemrégiben Hoeneß arról biztosított mindenkit, hogy nyugalom uralkodik a Bayern háza táján, ezzel azonban valószínűleg csak tudatosan el akarta terelni a figyelmet bizonyos dolgokról. 

  A döntéshozók közötti súrlódások természetesen produktív, nem szabad azonban, hogy a döntések folyamatát blokkolják, vagy lelassítsák ezek által. Hogy milyen szinten lesz meg e téren az egyensúly, az a Titánon is múlik. Mindenesetre a nyugodt, világos stílusa hozzájárulhat ahhoz, hogy stabilizálja a klubot.
  Hoeneß visszavonulása által az erők újrafelosztása várható a vezetésben és a hierarchiában. Minél gyorsabban és nyomatékosabban sikerül itt elhelyezkednie Kahnnak, annál valószínűbb, hogy sikeres jövő előtt áll.
  Ennek a jövőnek tartalmaznia kell egy világos, szakmai koncepciót. Rummeniggének és Kahnnak 2020-tól mindent meg kell kérdőjeleznie. Hasan Salihamidzic a megfelelő ember a sportszakmai vezetésre? Niko Kovac az az edző, aki meg tudja valósítani azt, amit a Bayern stratégiailag eltervezett? És egyáltalán mit tervezett a Bayern?

  Az világos, hogy nem sportigazgatói szerep lesz az övé. Azonban aktívan befolyásolhatja a munkáját és meg is változtathatja. Ő olyasvalaki, aki világos elképzelésekkel és célokkal rendelkezik. Csak rajta múlik, hogy ezeket egymás után megvalósítsa és kialakítson egy stratégiát, amely megvalósítása a pályán kezdődik és az utánpótlásképzésen át egészen a vezetőségig kihatással lesz. A jó alapok ellenére idáig nem sikerült a Bayernnek egy ilyen stratégiával előállnia. A vezetőség átszervezése fontos változásokat hozhat itt. 

  A tervek
  Az, hogy Kahn már most 5 évre előre megkapta a garanciát és a bizalmat, hogy 2022-ben az igazgatótanács vezetője lehet,  azt támasztja alá, hogy milyen a tervei teljes egészében meggyőzte a vezetőséget. Épp Uli Hoeness az, aki szinte abba sem tudja hagyni az áradozást. Nagy lesz a nyomás rajta, de úgy tűnik, stimmel a programja.  A Bayern egy "cápákkal teli medence", ezt tudja ő is. Játékosként végigküzdötte magát a ranglétrán és megmutatta micsoda ösztönző ereje van. Ahhoz, hogy ez sikerüljön most a vezetőségben képes kell, hogy legyen nehéz döntések meghozatalára. Sokat tud és sokat is kell tanulnia Rummeniggétől. Ezáltal a lehető leggyorsabban tud beilleszkedni majd. Minél gyorsabban meg tud állni a saját lábán és céltudatos munkát tud produkálni, annál gyorsabban vívja majd ki magának a tekintélyt - újra, immáron nem játékosként. 

  Ehhez mindenképp Kalle lehet a megfelelő tanár. A szakértelme és a kapcsolatai által könnyen be tudja vezetni az új időszámításba. Mindeközben azonban Kahnnak is le kell majd tennie a saját kézjegyét. A futball néha egészen egyszerű: az egyik pillanatban még a gyepbe temeted az arcod, a következőben már az örömtől üvöltve futsz a stadionon keresztül.

  A folyamatot, amely ilyen sikertelenségekhez és ilyen sikerekhez vezet tudni kell értelmezni. Kahn most megkapja a lehetőséget, hogy bizonyítsa azt, hogy erre pontosan képes. Hogy valóban tökéletesen megtestesíti az érzelem és az értelem kettősét. És, hogy a Bayernt éveken keresztül képes vezetni, ahogy azt Rummenigge tette.

  Papíron szinte lehetetlen feladatnak tűnik, de ki más volna jobban képes rá, ha nem az az ember, akit még a csúcspontok is arra ösztönöztek, hogy mindig csak előre tartson?!

  Hírek