×

  Figyelmeztetés

  JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 65

  szombat, 29 november 2008 11:58

  Leverkusen-FCB 0:2

   

  A Bayern tartja az irányt

  A Bayern München továbbra is tartja az irányt az õszi (nem hivatalos) bajnoki cím felé. A 15. játéknapon magabiztosan, 2:0-lal (félidõ 0:0) gyõzött a hazai rekordbajnok a Bayer Leveskusen ellen és így már tizenhárom egymást követõ játékban veretlen. Az ötödik idegenbeli gyõzelemmel Jürgen Klinsmann edzõ csapata feltornázta magát a második helyre, és teljes erõbedobással megy a pénteki jeles rangadóra a meglepetéscsapat és tabella vezetõ Hoffenheim ellen.

  A mai rangadón a teltházas BayArena 22.500 szurkolójának az 59. percig kellett várni, mire Luca Toni hetedik szezongóljával vezetett a Bayern. A véghajrában (82.perc) Miroslaw Klose gondoskodott a müncheni csapat végeredményérõl. A játékosok fõleg a második félidõben egyértelmû és mesteri teljesítményt nyújtottak.

  Mint már a Bajnokok Ligája Steaua Bukarest ellen, Klinsmannak le kellett mondani Martin Demichelis (vádli) és Lukas Podolski (gerinc) játékáról. Ehhez társult még Mark van Bommel kapitány (influenza) és Jörg Butt (gyomorvírus) kiesése, utóbbi helyett Thomas Kraft kényszerült beugrani a leverkuseni meccsre. Van Bommel helyett Andreas Ottl jött elõrébb a középmezõnyben, Hamit Altintop a 2. játéknapon szerzett lábsérülésbõl felgyógyulva most szerepelt elõször a káderlistán. 

  Mindkét csapat jólnevelten kezdett, erõsen észrevehetõ volt a kölcsönös mély elismerés vendégfogadó és vendég részérõl egyaránt.  Bár elõbb a Leverkusen támadott többször, a müncheni védelem biztos lábakon állt, nem engedett góllövési lehetõséget. A Bayern támadás elõbb nehézkes volt az agresszívan védekezõ leverkuseniekkel szemben, és Franck Ribéry többnyire 3-4 ellenjátékossal találta szembe magát, ha nála volt a labda.

  A kezdeti kóstolgatás után a Leverkusen fokozatosan növelte a nyomást, és hamarosan adódott az elsõ lehetõsége. Michale Rensing elõbb parádésan védte Patrick Helmes húszméteres rúgását ( 13. perc), majd nemsokára Henrique fejelt kapufát (16. perc), végül Helmes  ( 20. perc) balról az oldalhálóba talált.

  Az FCB egyre otthonosabban mozgott, támadásokat kezdeményezett és mind gyakrabban távoltartotta a leverkusenieket a bajor kaputól. Vidal a 34. percben messzirõl kapura rúgott, a szünetig ez volt a Bayer04 utolsó esélye.

  Akkor lett veszélyes a helyzet a leverkuseniek számára, amikor a müncheniek gyors és közvetlen kombinációval hamar elõrejutottak. De összeségében keveset próbálkozott az FCB ilyen célratörõ módon ahhoz, hogy elbizonytalanítsa a vendéglátókat. A félidõ 0:0 eredménye összhangban volt a csapatok teljesítményével.

  A szünet után sokkal erõsebb lendülettel kezdett az FCB, és fokozatosan deffenzívába kényszerítette a Leverkusent. Mégis az 59. percig tartott, mire a bajor drukkerek ünnepelhettek, Zé Roberto hajszálpontos beadását Toni  elsõ fejesgóljával értékesítette, és így 1:0-ra vezetett csapata.

  Klose ráduplázott

  Toni gólja sokkolta a leverkusenieket, és ez a Bayern kezére játszotta a lapokat. A Bayer 04 immár gólhátrányban nem talált módszert az egyre biztosabban játszó müncheni hátország sarokba szorításához, ugyanakkor az FCB egyre több teret kapott konterekhez. Az épp behozott Borowski (75.perc), az egyre jobban játszó Ribéry (77. perc) és a jól mozgó Klose (79.perc) három lehetõséget hagyott ki a 2:0-s álláshoz.

  De két perccel késõbb már élt az alkalommal a szövetségi válogatott csatár. Ribéry beadását Klose (82.perc) jól elhelyezett lövése követte a tizenhatos vonalából, és ezzel beállította a végeredmény 2:0-t. A Leverkusen még megpróbált az utolsó pillanatokban szépíteni, de von Barnetta szerencsétlenül kicsúszott beadásán ( 87.perc) és Helmes (89. perc) távolról kapura lövésén kívül semmi érdemi nem sikerült. Az FC Bayern rutinosan és magabiztosan utazhatott haza 9. szezongyõzelmérõl.

  A Bayern bajnokhoz méltó teljesítménnyel diadalmaskodott, s ezzel átvette a második helyet a Leverkusentõl. A Hoffenheim – már szinte nem is kell mondanunk – természetesen ismét nyert, így  a három pontos elõnyük még mindig megvan. A kérdés, hogy meddig, hiszen jövõ héten a Bayernnél vendégeskednek.

   

  Bayer Leverkusen - FC Bayern 0:2 (0:0)
  Bayer Leverkusen Adler - Castro, Friedrich, Henrique, Kadlec - Rolfes - Renato Augusto (83. Gekas), Vidal (46. Sarpei), Barnetta - Kießling, Helmes
  FC Bayern Rensing - Oddo, Lucio, van Buyten, Lahm - Schweinsteiger, Ottl, Zé Roberto, Ribéry - Klose, Toni (75. Borowski)
  Cserék Kraft, Breno, Lell, Sosa, Kroos, Altintop
  Játékvezetõ:
  Herbert Fandel
  Nézõszám:
  22.500 (teltház)
  Gólok: 0:1 Toni (59.), 0:2 Klose (82.)
  Sárga Lap: Vidal, Henrique / Toni, Ottl

   

  Fordította: FIB

  Hírek