×

  Figyelmeztetés

  JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 2140

  kedd, 20 június 2017 14:55

  Egy új német generáció színre lépése

  Written by

  Győzelemmel mutatkozott be a Nationalelf csikócsapata az oroszországi Konföderációs-Kupán.

  Az ausztrálok elleni 3-2 nagyban hasonlított a két csapat közti 2005-ös 4-3-hoz, de a Nationalelf szervezettségében még így tartalékosan is a Löw-éra színvonalát hozta a találkozó. Tipikusan olyan ütemesen játszott a csapat, mintha a legjobbak lettek volna a pályán. Ugyanezzel a játékritmussal Müllerék valószínűleg megismételték volna a 2010-es kiütéses győzelmet. A határozottság és a rutin még hiányzott a fiatalokból.

  No meg az a faktor, akinek a hiánya leginkább megmutatkozik: Manuel Neuer. Jövő vasárnapig nem végeznénk, ha meg akarnánk nézni Neuer összes parádéját, de az, ami őt ennyivel a többi kapus fölé emeli, hogy szinte láthatatlanul már a helyzetek kialakulását is megakadályozza, nemcsak a konkrét lövéseket. Kiváló kapusok vannak Németországban, de valahogyan a cserék a Nationalelfnél ezt nem tudják megmutatni. Bernd Leno lehetőséget kapott arra, hogy egy nemzetközi tornán bizonyítson. Ezt hibáival elrontotta. Korántsem biztos, hogy a kieséses szakaszban viszontlátjuk majd őt. (Mindhárom kapus fog védeni a tornán.)

  Akik viszont már nyomban az első mérkőzésen meggyőzően muzsikáltak: Leon Goretzka és Julian Brandt. Két olyan fiatal német játékos, aki jelen állás szerint jövőre nem szerepelne a nemzetközi kupákban. Azonban mindkettejüket elég komolyan szóba hozták a Bayernnel is. Míg Brandt a látványos és gyors megmozdulásaival szórakoztatott bennünket, addig Goretzka a belső középpályán villogott. Mindhárom gólban benne volt, de egyébként serényen adogatta a labdákat. És ami még kiemelendő, 15 párharcot nyert meg. Teljesítménye még a legjobb kezdőben is kiemelést érdemelt volna. Goretzka mutatói másfelől Sebastian Rudy kritikáját is jelentik. Új játékosunkat biztosan nem most fogjuk majd a szívünkbe zárni. Ahogyan a csereként beálló Niklas Sülének sem sikerült elkapnia a fonalat ezen a délutánon. A hadrendet váltó német csapat nehezen tudta kordában tartani a meccsbe visszakapaszkodó ausztrálokat. Bár Timo Werner egyértelműen nagyobb veszélyt jelentett a kapura, mint Sandro Wagner.

  Ahogyan az várható volt, a csapat irányításában Joshua Kimmich fog nagy szerepet vállalni. Jobbhátvédként játszik, ennek ellenére a csapat mozgatásában, az ütemadásban az ő jelenléte a legfontosabb. Indításai szinte feledtették, hogy nem is középen játszik.  A Goretzka-Brandt-Kimmich hármas azért is különleges, mert a tegnapi taktikai formációban ők jelentették a kulcsot. A kapitány halad tovább a megkezdett úton, az egyre komplexebbé váló stratégiáját ezúttal azzal az aszimmetriával egészítette ki, amit leginkább a Tuchel-féle Dortmundnál láttunk. (Aminek azért bőven vannak müncheni előzményei is). Ha megnézzük a támadásokat, azok elsősorban a jobboldalon működtek, a baloldalon többnyire azt láttuk, hogy Jonas Hector elhagyatottan lódult meg, ha sikerült is az összjáték, az konkrét ziccerig nem ment el a baloldalon. A jobboldalon viszont a Kimmich által megtámogatott Brandt többször is ki tudott ugrani úgy, hogy tök üresen mehessen a 16-os felé. Ebben a jobbfelé tendáló Goretzka és Lars Stindl is komoly szerepet játszott. Nemcsak a mezőnyfölény miatt, hanem egyérintős passzaik okán. Stindl és Goretzka gólját is ilyen szituáció előzte meg.

  Összességében jól indult tehát a torna. Csütörtökön azonban már egy jóval komolyabb ellenfél érkezik. A németek a kétszeres Copa America címvédő chileiekkel találkoznak majd. A szakemberek szerint a Löw által kísérletezett rendszernek egy másik hozadéka a bejövő kontrák minimalizálása lehet. Chile bizonyosan jobban meg fogja dolgoztatni a német védelmet.

  Hírek