×

  Figyelmeztetés

  JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 2140

  péntek, 23 június 2017 19:15

  Fókuszban: Sebastian Rudy Chile ellen

  Written by

  Csütörtökön este második csoportmeccsét is lejátszotta a Nationalelf a Konföderációs-Kupán. A Chile elleni 1-1 kedvező a továbbjutást illetően.

  Négy játékosunk is kezdőként lépett pályára. Süle, Kimmich, Rudy és Vidal teljesítményét is érdemes lenne górcső alá venni, mi különösen Sebastian Rudy-t figyeltük. Némileg igazságtalan megítélni a játékosokat egy-egy 90 perc alapján, ráadásul ezen a meccsen, szemben az előzővel, nagyon kevés volt a pozitív teljesítmény. Viszont Rudy-t mindenképpen ki kell emelni. Már csak azért is, mert kilóg a friss érkezők sorából. Gnabry, Süle és Tolisso is a jövő emberei, akikkel kapcsolatban abban bízunk, hogy a közeljövőben a klasszisok közé fognak emelkedni. Rudy esetében ilyenről már nincs szó. Tudjuk, hogy belőle nem lesz klasszis. Viszont egy BL-győzelemre pályázó csapat nemcsak klasszisokból kell, hogy álljon. Rudy évek óta ott van Löw 30-35 fős bő keretében, a 23-asba nagy tornán eleddig nem került be.

  Chille ellen a védekező középpályás posztján játszott, közvetlenül a védelem előtt. Ennek megfelelően adja magát az összehasonlítás Xabi Alonsóval, aki éveken át volt csapatunk alapembere a középpálya ezen területén. Ami a leginkább szembetűnő különbség a két játékos között, hogy Rudy (illetve az előtte játszó Can) lényegesen kevesebb labdaérintéssel játszik. Ahhoz képest is, hogy a Bayern többször passzol egy meccsen, Chile ellen pedig a Nationalelf sokáig 50% alatt tudta tartani a labdát. Rudy esetében nem volt meg a ritmusadás, nem voltak meg az oldalt váltó passzok vagy a hosszú indítások, amik Alonso játékát jellemezték. A támadásépítésbe ritkán lép be, de a kevés kockázatvállalás okán többnyire hiba nélkül védekezett, passzolt. A Nationalelf játékában nagyon látszott, hogy nem volt olyan személy a védelem előtt, aki aktívan építette volna a támadásokat, ez persze inkább Can kritikája. Goretzka ritkán lépett vissza, akkor viszont veszélyt tudott teremteni. Két alkalommal indulhatott volna kontra Rudy irányításával, mindkétszer elhalt már a kezdőkör környékén. Rudy egy lövést készített elő.  Figyelemre méltóak voltak Rudy párharcai Arturo Vidallal, aki a Bayernhez hasonlóan itt is aktívan támadott vissza. A chilei játékos mind a letámadásban, mind a labda megtartásában, mind fejjel verte őt. A második félidőben egyébként Vidal többször fordult meg Kimmich oldalán, ahol komoly birkózások is mentek kettejük között. Azért Kimmichnek is jár a kiképzés. :)

  Rudy védekező középpályásként elsősorban a területet védte. Az első félidőben be is jött, két lövést is megakadályozott (blokkolt) a tizenhatos sarkán. A chilei gólnál már kikényszerített helyzetben volt. A második félidőben azonban, amikor a Nationalelf már némileg többet birtokolta a labdát, ő is előrébb állt a támadásoknál, a chilei labdaszerzéseket viszont tulajdonképpen csak szabálytalankodva tudta megállítani.  Ha értékelni szeretnénk a mérkőzésen nyújtott teljesítményét, akkor arra a súlytalanság a legjobb szó. A statikusság és a passzivitás egyáltalán nem jellemzője ebben az évtizedben a középpályásoknak – sem a Bayernnél, sem a Nationalelfnél. Viszont ami feladatot bevállalt, azt elvégezte.

  Mégegyszer: van egy szerencseelem is abban, hogy ki kerül kiválasztásra egy-egy mérkőzés előtt: ő hogyan játszik, illetve a csapat hogyan játszik. Valószínűleg még az első meccsen brillírozó és a honlapon is dicsért Goretzkáról sem lehetett volna sokkal látványosabb értékelést írni. Emiatt bízzunk abban, hogy Rudy a későbbiekben rácáfol ezekre a szavakra és bizonyítja, hogy kiragadt példáról van szó.  Ha a teljes csapatot nézzük, akkor egy embert mindenképpen dicsérni lehet: Lars Stindl-t. Ugye ő is relatíve idősen lett válogatott. Azonban abszolút pozitívan lehet őt értékelni. Abban a szempontból különösen, hogy a Klose utáni korszakban nagyon félünk a csatárkérdéstől. Löw számára most nem az a kérdés, hogy van-e olyan, mint Klinsmann vagy Gerd Müller. Hanem az, hogy a legutóbbi időben biztos kerettag, 32 éves Mario Gomezhez képest van-e olyan szereplő (Stindl, Wagner, Müller, Werner stb.), aki jobban beleillik a rendszerbe. Ha nincs, akkor esetleg ott áll a csatárnélküli játék lehetősége is. Kíváncsian várhatjuk például Werner szereplését a torna második felében. Mindenesetre Stindl küldött egy jelet.

  Sülét pedig az alábbi GIF-fel szemléltetjük. Ha továbbjut a Nationalelf, várhatóan róla is lesz külön szó. Előtte Vidal passza is megsüvegelendő.


  Mindenesetre a németek bizonyították, hogy csikócsapattal is tudják tartani a szintet, amit ez az idei Konföderációs Kupa támaszt. A gólt ismét egy buta hibából kapták. A papíron legerősebb dél-amerikai csapat legjobb kezdőjével szemben kiállta a próbát. Reálisan bízhatunk akár a tornagyőzelemben is.

  Hírek