×

  Figyelmeztetés

  JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 2140

  péntek, 30 június 2017 15:20

  Fényes jövő előtt a német futball

  Written by

  Élvezetes játékkal jutott be a Konföderációs Kupa döntőjébe a Nationalelf, miután csütörtökön este 4-1-re legyűrte Mexikó válogatottját.

  Büszke lehet mindenki, aki szereti a német futballt, hiszen még optimista becslések szerint sem vártunk ennyire egységes, néhol igazán szenzációs játékot a B-válogatottól. Viszont beigazolódott azon kevesek várakozása, akik szerint a torna presztízsét tekintve a válogatott bő keretébe tartozó vagy oda bekerülni vágyó fiatalok jóval lelkesebben fognak futballozni, mint a legnagyobb sztárok tennék. (Érdekes, hogy ebben a csapatban még ott szerepelt volna a megsérült Sané is.) 

  (Első gól: Goretzka indít, ő fejezi be.)

  Persze ehhez kell az is, hogy magasan kvalifikált játékos alkossák a csapatot. Igen, Németország ismét kitermelt egy majdani aranygenerációt. Profi nevelőmunkával és nagyon korán megadott edzői bizalommal. Messze rádolgozva arra, hogy valaki „tehetség.” Hiszen ez még önmagában eredményt nem nyújt. A tehetségnek akkor lesz igazán jelentősége, amikor a VB-döntőben meg kell csinálni a cselt vagy be kell állni a támadó elé. De ahhoz, hogy a VB-döntőig eljusson valaki, sok-sok embernek sok-sok éven át tartó kemény, kitartó munkája kell. 

  Az egész Konföderációs Kupán állandó téma, hogy az ellenfeleknél egy-egy játékosnak több válogatottsága van, mint az egész német kezdőnek. Ezt ki is kell emelni, hátborzongató. Ahogyan az is, hogy lényegében két hasonló szintű csapat küzd párhuzamosan: a németek az U21-es EB-n is döntősek. Gondoljunk csak például Gnabry-ra, simán ott lehet jövőre a VB-keretben. A mostani Konfi-Kupás keretben nyolcan lehetnének ott az U21-es keretben is, bődületes névsor: Ginter, Henrichs, Goretzka, Kimmich, Brandt, Süle, Can, Werner. És ugye ezek a srácok lehet, hogy kevés válogatott meccsel bírnak, de a felsoroltak (szinte) mindegyike letolt már 200 profi mérkőzést a csapataikban. Ez a német modell. Sokat bosszankodunk a Bundesliga csapatainak nemzetközi szereplése miatt, de azért mégiscsak a világ egyik legjobb bajnokságában kapnak hamar bizonyítási lehetőséget a német fiatalok.

  A Mexikó elleni mérkőzésen már egyértelműen látszott az, ha egy kapitány kialakít egy működő rendszert, ami egyébként egyáltalán nem statikus, hiszen rugalmasan állítható, akkor szinte mindegy is, kik alkotják a kezdőt. A kapitány rendszerben gondolkodik. Az együtt töltött hetek végére a csapat összeszokott. Csütörtökön is mindössze 2-3 olyan indítás volt, amire azt mondtuk, hogy Kroos vagy Reus jobban oldotta volna meg. De ne legyenek kétségeink, ha Löw ezzel garnitúrával menne ki a jövő évi oroszországi VB-re, az is ott állna a negyeddöntőben, de bőven lehet, hogy egy lépéssel előrébb is. Akár Werner, akár Goretzka, akár Kimmich, ha a kapitány is úgy akarja, jövőre kezdő lehet a Nationalelfben. De ter Stegen is végre egy igazán remek produkcióval szolgált. A másodikszámú kapusra bármelyik pillanatban fontos szerep hárulhat.

  (Goretzka elviszi az embereket, szabad folyosó)

  Draxler esetében azonban sajnos már nem lehetünk ennyire pozitívak. Ő már előrébb tart, mint társai, ő a csapat kapitánya, tavaly az EB-n már kezdőként szerepelt, így tőle többet is várnánk el. Az elődöntőig bezáróan nem tudott vezérévé válni ennek a csapatnak. A döntőben remek alkalom nyílik majd arra, hogy klasszisát ismét bizonyítsa. De ugyanúgy ki kell emelni Sebastian Rudy személyét is, akivel külön cikkben is foglalkoztunk. Mexikó ellen talán még nehezebb lett volna értékelni a teljesítményét. Szembeötlő azonban, hogy az ezúttal belső védőként pályára lépő Kimmich ezen a poszton is mennyivel erőteljesebb játékot nyújtott, mint Rudy, aki jelenléte alig volt érezhető a találkozón. Kimmich viszont hátrébbról indulva is ütemet adott a játéknak. Kimmichnek a következő szezonban nem kell még húzóemberré válnia, de jó látni, hogy fiatal kora ellenére már képes az élre állni, bátran, tökösen.

  El is fog kelleni a keménység, hiszen vasárnap 20 órától ismét Arturo Vidal és Chile lesz az ellenfél. Itt már nem lesz tartalékolás, rotáció. Itt már Löw is a trófeára fog rámenni. Becsületre méltó feladat a kétszeres Copa-címvédő ellenében. Itt már, aki duplázni tud, annak könnyen meg is duplázódhat a piaci értéke, ő már könnyen a nyár egyik slágertémájává válhat az átigazolási piacon.
  (Kispasszos labdakihozatal német módra)

  Hírek