Közvetítési jogok: Pénz áll a házhoz

Írta: 

Az Európa-bajnokság árnyékában elsikkadt, de a Bundesligát szervező Német Labdarúgó Liga (DFL) megkötötte új szerződéseit a következő 3 év belföldi TV-s közvetítéseire.

Ha összegezni akarjuk az eurómilliárdos üzletet: a DFL illetékesei remek eredményt értek el, a bevételek jelentősen növekedni fognak, de ez még mindig lényegesen el fog maradni pl. a Premiere League csapatainak bevételeitől. Az olló szűkült, de a versenyhátrány megmarad.

A Bundesliga csapatai a jelenleg még futó hároméves időszakban átlagosan – szezononként növekvő arányban - 628 millió Eurót kasszíroznak a belföldi TV-jogokból (nemzetközi szinten külön pályáztatnak, évi kb. 150 millió Euró értékben). A belföldi értékesítésből a Sky (korábbi: Premiere) kapja a legnagyobb szeletet, kizárólagosan ők közvetítettek élőben Bundesliga-meccseket Németországban, míg az ARD közszolgálati csatorna a meccseket követő első összefoglalókra volt jogosult.

A rendszer alapjaiban változik meg 2017-től. A DFL összesen 17 csomagot vitt piacra: élő közvetítések, összefoglalók, netes, rádiós közvetítések, ismétlések, Szuperkupa, osztályozók etc. Ami a legfontosabb: már nemcsak a Sky közvetít majd élőben Németországon belül. A szezon 43 mérkőzésére az Eurosport szerzett magának jogot (ez a német Eurosport, ami nem azonos a KöKe-Európában, nálunk is fogható Eurosport 1-2 kínálatával). A német Eurosport fogja közvetíteni az összes pénteki meccset (30), az újonnan beállított vasárnap 13.30-as (szezononként 5 meccs) és hétfői 20.30-as (szezononként 5 meccs) összecsapásokat. Mellette ők adják a Szuperkupát és az osztályozókat. Az összefoglalók maradnak az ARD-ZDF párosnál.

A program és a csomagok újrafrissítéséből 4.46 milliárd eurós bevételt fog szerezni a DFL a 2017-2021-es időszakban. Ez évi 1.159 milliárd Eurót jelent, ami a mostanihoz képest 85%-os növekmény. Tehát majdnem megduplázódik a klubok bevétele az otthoni TV-jogokból. Ehhez jönnek majd a nemzetközi jogok bevételei. A DFL a következő szezonban ezt is értékesíteni fogja, a reményeik szerint évi 200-250 millió eurós nagyságban. Ez érinteni fogja majd 2017-től a magyar közvetítéseket is. A következő évben még mindenképpen az Eurosport 2-n láthatjuk kedvenceinket.

Még ez sem elég?

Brutális összegekről beszélünk. De úgy látszik, még mindig nem tartunk a plafonnál. 2015-ben kötötték meg az új Premiere League szerződést: a PL csapatai a 2016 és 2019 közötti három szezonért 6,9 milliárd Eurót fognak kapni, szezononként átlagban 2,3 milliárdot. És ehhez még hozzájön a nemzetközi értékesítés, melyből évi 860 millió Eurót remélnek. A Bundesliga tehát hiába duplázza meg bevételeit, lemaradása így is jelentős marad az angol csapatok költségvetésével szemben. És így várhatóan továbbra is megmarad a tendencia, miszerint az angol csapatok könnyedén elszipkázzák a Bundesliga éljátékosait. És ne legyenek illúzióink, az angol csapatok nemzetközi hanyatlása sem tart örökké, gondoljunk csak a José Mourinho, Jürgen Klopp illetve Pep Guardiola hármas ottani szerepvállalására. Nem lehet elégszer nyomatékosítani: egy játékost nem csupán meg kell vásárolni, hanem képesnek kell lenni a fizetési igényeinek is eleget tenni. A Bundesligából csak a Bayern képes arra, hogy egy játékost az alacsonyabb fizetési ajánlata ellenére is elhappoljon valamelyik angol elől. Versenyhátrány a fizetések terén is.

Az átigazolási időszak még másfél hónapig tart, de a Premiere League csapatai máris tucatnyi németországi játékost raboltak le: Henrikh Mkhitaryan (ManU. 42 mE), Ilkay Gündogan (Man. City ,27 mE), Granit Xhaka (Arsenal, 45 mE), Havard Nordtveit (West Ham, ingyen), Joel Matip (Liverpool, ingyen, Loris Karius (Liverpool, 6,2 mE), Ron-Robert Zieler (Leicester City, ingyen). A Bild mai híre szerint Mario Götze pedig a Tottenham felé venné az irányt. Fejlődni a Premiere Leauge árnyékában. 

Versenyben a többiekkel

A többi élbajnoksággal való összehasonlításban viszont kiváló a Bundesliga helyzete. A francia Ligue 1 csapatai a következő szezontól évi 748 millió Eurót keresnek, az olasz Serie A-ban 2018-ig évi 943 millió Eurót, a spanyol La Ligában évi 883 milliót keresnek 2016-tól. Utóbbival kapcsolatban ki kell emelni, hogy a Real Madrid és a Barcelona nem szolidáris a többiekkel szemben, 140-140 milliót le is vesznek maguknak ebből. A Bayern tavaly 71 millió Eurót keresett a Bundesliga-jogokból.

Free Joomla! template by Age Themes