×

  Figyelmeztetés

  JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 2140

  hétfő, 05 október 2015 17:09

  Stabilitás és helyzetkihasználás

  Written by

  Csodás győzelmet aratott a Bayern München a Dortmund elleni rangadón. Az 5-1-es siker azonban nem volt olyan könnyű, mint amilyennek utólag tűnik.

  A spielverlagerung.de szakírója a következő megjegyzéseket fűzte a vasárnapi mérkőzés taktikai választásához:

  Alapfelállás- Thomas Tuchel szokatlanul állította fel védelmét, ahol a belső védő Sokratis a jobbszélen kapott helyet, Hummels mellett az amúgy középpályás Sven Bender kezdett, Piszczeck pedig szokatlan módon a balszélen. Ez a védelem elvileg rugalmasan átalakítható lett volna három- illetve ötvédős rendszerbe is, ha úgy hozza a szükség.

  - Kagawa, Aubameyang illetve Mkhitaryan hármas frontvonalat képezett, így próbálva nyomás alá helyezve a bajorok támadásnyitását (Boatengnek ez inkább segítségére volt, két remekbeszabott gólpasszt is kiosztott). A két csatár az esetleges kontrák miatt is elől helyezkedett. Alaba sárgalapos megmozdulásán túl 1-2-szr komoly mentésre volt szükségünk a kontrák hatástalanításához. De sikerült.

  - A mérkőzés előtti taktikai rajzokon mindenki négyvédős Bayern-hadrendre számított. A találkozó elején azonban ez egy háromvédős modellt jelentett, ahol Alaba és Boateng a szélekre húzódtak, míg Lahm egyértelműen a belső középpályán helyezkedett, de úgy mint az előző mérkőzéseken, hogy jobbhátvédből lépett elő beállóssá a támadásban, hanem alapvetően hatost játszott és onnan lépett fel támadásban a jobbszélre.

  - Mivel Martínez nem funkcionált megfelelően a központi helyen (az eredeti elképzelés szerint támadásban cserélgettek volna Alonsóval), Guardiola már a meccs elején belenyúlt, Martínez váltott Boatenggel. Boa pedig ügyesebben tudta megnyitni a támadásokat: 13 hosszú labdájából 11 társhoz ért, közte a jégtörő első és harmadik gólok előtt is.

  - A Bayern nem támadott vissza olyan magasan, mint szokott.

  - Az első félidőben leginkább a jobboldalon próbálkoztunk, Götze, Lahm illetve Müller sokat váltotta egymást, Lewa is volt, hogy kilépett a szélre. Alkalomadtán még Lahm is befelé húzott,teret nyitva Götzének vagy Müllernek a meglódulásra. Costa szerepe ezúttal is az 1-az-1 elleni szituációkra lett kihegyezve.

  - A középpályát Thiago uralta, aki védekezésben és támadásban is mindig jelen volt.

  - 2-1-nél mindkét csapat váltott: a Bayern visszaállt négyvédős rendszerre, Lahmmal a jobbhátvéd poszton, a BVB-nél – a még kis ideig a pályán maradó - Castro a belső középpályáról kilépett a szélre, kvázi szélső ékké vált. A beálló Januzaj illetve Reus is azon volt, hogy széthúzza a támadást, Mkhitaryan visszább húzódott, Aubemeyang középcsatár lett.

  - A magabiztos előnyben Costa és Götze gyakrabban váltotta egymást, Alaba is bátrabban előremehetett.

  - A Bayern az első félidőben összességében egy kissé aktívabb volt, mint a Dortmund, domináns azonban nem. /ekkor még a labdabirtoklás is kiegyenlített volt, a végére azonban már beállt a kettejük párharcában szokványos 58-42 % )

  - A magas szintű stabilitásával és a helyzetkihasználásával azonban megérdemelten szerezte meg a vezetést.

  - A vezető gólt követően nőtt egyértelműen ellenfele fölé játékban is.

  Hírek