×

  Figyelmeztetés

  JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 2140

  csütörtök, 29 október 2015 15:46

  Amikor bejönnek az elképzelések

  Written by


  A magyar sajtóban nem nagyon foglalkoztak vele, de a német sajtó ódákat zengett a Bayern keddi kupasikeréről. Nem érdemtelenül.

  Thomas Müller is utalt arra, hogy a futball nem kívánságműsor: amit a mérkőzést megelőzően aprólékosan elterveznek, a legritkábban valósul meg abban a formában. Kedden az első félidőt alaposan kimaxolta csapatunk. A spielverlagerung blog ismét megpróbált rávilágítani a taktikai háttérre is.

  - A legfontosabb változás, hogy Martínez visszatérésével Alaba a balszélen kezdhetett. A szélsővédők nem szimmetrikusan játszottak. Védekezésben négyvédős rendszert láttunk, de támadásban Alaba jóval támadóbb szerepet vett fel, Lahm mélyebben várta a labdákat. Támadásban kvázi háromvédős sort alkotva, de lehetőséget adva arra, hogy Martínez is részt vehessen a támadásnyitásban.

  - Boatengtől ezen az estén is láttunk jó néhány hosszú indítást.

  - Az ellenfél az első félidőben nem jutott kontralehetőséghez.

  - Lahm mélyebben való elhelyezkedése lehetővé tette, hogy a támadások megnyitásakor létszámfölényben legyünk a két letámadó wolfsburgi csatárral szemben. Egyben úgy, hogy a Bayern középpályásai közül senkinek se kelljen visszalépnie. A plusz ember miatt egy fokozattal még nehezebbé vált a wolfsburgiaknak megszervezniük az emberfogásukat.  - Martínez szereplése is hozzájárulhatott ahhoz /erre leginkább majd a jövőben fogunk választ kapni/, hogy Xabi Alonso nem a megszokott visszafogott arcát mutatta támadásban. Más mérkőzéseken is rendre végigmegy rajta a támadás (legtöbbször ő bele a labdába), de megmarad a kezdőkör környékén. Ezúttal gyakran fellépett az ellenfél 16-osának vonala felé, Costát és Thiagót is beelőzve, akiknek így több helyük lett a pozíciós játékhoz. Itt ki kell emelni, hogy a támadásban hasonló feladatkört betöltő Vidal ezúttal a cserepadon kezdett.

  - Adjatok egy franciát Alaba mellé és megállíthatatlan lesz! Alaba és Coman felforrósította a baloldalt, összjáték, cselezés, beadások, betörések, állandó veszély. Hogy igazán kompakttá váljon a dolog, Thiago is gyakran feltűnt a színen. Fenntartva a nyomást az ellenfél védőin, de biztosítva azt is, hogy labdavesztéskor lehetőleg ne legyen kontrahelyzet.

  - Ezzel a helyezkedésével Thiago az ellenfelek szorítását sem érezte. A wolfsburgi csatároknak középen volt feladatuk (bajor támadásnyitás + Alonso aktívabb), a jobbszélsőnek az Alaba-Coman párosra kellett ügyelnie, a beállósok pedig messze voltak, Costa betöréseire, Lewandowski visszalépéseire figyeltek. Thiagónak volt tere megindulni, megcsinálni a cselt, átjátszani a kitörő ellenfeleket, helyet szabadítani fel.  - A cikkíró elismeri, nem tartják hatékony megoldásnak a beíveléseket (még a legjobbaknál is alig születik gól belőlük), de a Bayern ezúttal remekül csinálta. Tett róla, hogy a Wolfsburg ne álljon stabil lábakon a 16-oson belül. Maguk a beadások is technikailag tökéletesen kivitelezettek voltak.

  - Nemcsak azért nyert simán a Bayern mert sikerült megvalósítani az eltervezett taktikai sémákat, hanem azért is, mert a váratlan megmozdulások is bejöttek. Így különösen Costa esetében, aki belső középpályásként kezdte meg a meccset, jól használta ki a szabad területet, egy szédületes bombával nyitotta meg a gólgyártást.

  - Egymás után kétszer játszottuk el, hogy az egyik klasszikus szélsőnk a belső középpályán kezdett /nem betört, hanem konkrétan ott kezdett/. Szombaton Robben kidolgozott helyzetből, kedden Costa egy irgalmatlan bombából volt eredményes. (mindkétszer a lélektanilag fontos első gól)

  -Kiemeli, Lewandowski milyen okosan olvasta a játékot és nyitotta meg a területeket a társaknak. Például a második gól előtt is.

   

  Hírek