szerda, 18 december 2019 09:27

  TM: Gnabry és Kimmich a Bayern legértékesebb játékosai

  Written by Bodó Szabolcs és Szabó Sándor
  Mint azt sokan tudják, a transfermarkt.de egy, a futballvilágban széles körben elismert és hivatkozott szakmai portál, ami a futballisták piaci értékének becslésével foglalkozik és általában igen megbízható referencia. Az év vége fele az oldalon frissíteni szokták a játékosok "értékbecslését", mégpedig azok adott évben nyújtott teljesítménye alapján. A tavalyi összefoglaló után idén is elemeztük a változásokat.
   
   
  Akik visszaestek
  A müncheniek felemásra sikeredett évének megfelelően a játékosaink árbecslése is eléggé kétarcúra sikeredett: miközben páran növelni tudták a piaci értéküket, volt olyan játékos is aki "értékcsökkenést" könyvelhetett el.
   
  A Kovac alatti gyakori padozásainak és a gyengülő teljesítményének is köszönhetően Javi Martínez értéke 27 millió euróról 20-ra csökkent, ami a legnagyobb visszaesés a bajor keretben. Ráadásul rajta kívül a védelemben egyik játékos értéke sem csökkent (ez eléggé meglepő, hiszen ebben az évben inkább a védelemben fedezhettünk fel labilis teljesítményeket).
   
  A tavalyi év második legjobbja,  Thiago továbbra sem tudott túlnőni saját árnyékán, pedig voltak jó meccsei, ennek ellenére a TM 70-ről 60 millióra módosította a becsült értékét. Az újonc Michael Cuisance pedig a kevés játéklehetőség miatt szintén nem tudta megmutatni képességeit, ő 3 millió eurót zuhant le (12>>9).
   
  A támadó szekcióban további 4 játékos is értékcsökkenést könyvelhettek el, Thomas Müller (35>>32) és Ivan Perisic (24>>22) "amortizációja" a korral még talán érthető is, de a fiatal Fiete Arp (4>>3)  esetében nem túl ígéretes a csökkenő érték. Abszolút értékben azonban Philippe Coutinho könyvelhette el a legnagyobb visszaesést, aki már az év elején is nagyon szenvedett a Barcában és a kölcsönszerződés után Münchenben sem robbant be mint mondjuk egy Robben: ennek megfelelően a korábban 90 millióra értékelt brazilt már csak 70 millió euróra taksálja a TM.
   
  Nyertesek 
  A TM frissítésének abszolút nyertese - nem meglepő módon - a brillírozó Serge Gnabry lett aki 33%-kal(!), azaz 20 millióval növelte értékét, és jelenlegi 80 milliós árával a TM ítélete szerint - Kimmich-kel holtversenyben - a legértékesebb játékosunk. Robert Lewandowski ugyan már nem a legértékesebb játékosunk de 31 évesen is tudta emelni értékét (65>>70), ami a formáját látva nem is meglepő. 
   
  Az egyre kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtó Alaba immáron rutinos rókaként szintén  megkapta a maga elismerését a TM szakértőitől (55>>65). Utódja, pártfogoltja,  a kanadai csodagyerek, Alphonso Davies pedig brutális, 66%-os értéknövekedést mondhat magáénak (15>25) ami a mostani formája alapján bőven legitimnek tűnik.
   
  Akiknek nem változott az értékük
  Meglepően sok, számszerint 9 Bayern játékos értékén nem változtatott a TM ebben az évben: Manuel Neuer (18), Sven Ulreich (4.5), Benjamin Pavard (35), Niklas Süle (60), Lucas Hernández (70), Jeromé Boateng (15), Corentin Tolisso (40), Leon Goretzka (50) és Kingsley Coman (60) .
   
   
  A Bayern kerete - piaci érték szerint rendezve: 
   

  Hírek