×

  Figyelmeztetés

  JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 2140

  csütörtök, 27 október 2016 14:42

  Mi lett veled (#1).: Carsten Jancker?

  Written by

  A mai nappal új sorozatba kezdünk itt a honlapon. Azt szeretnénk bemutatni, jelenleg mit csinálnak egykori kultfiguráink. Olyan játékosokat mutatunk be, akikkel egykoron, amikor a Bayern játékosai voltak, napi szinten foglalkoztunk, karrierjük befejezése óta azonban nem részesei az élfutballnak.

  Az ezredforduló aranycsapatából szinte mindenkire közönségkedvencként gondolunk vissza, a Bayern akkor is éveken át Európa (egyik) legjobb klubjának számított. Közülük – még Bastian Schweinsteiger előtt - viszont egyetlen játékos érdemelte ki az Olympiastadion publikumától a „Fußballgott”, a futball istene jelzőt: Carsten Jancker.

  A kifejezés az 1954-es VB-döntő nyugat-német kommentátorától, Herbert Zimmermann-tól származott, aki Toni Turek egyik bődületes védését követően önkívületben üvöltötte az éterbe, hogy „Toni, te futballisten, te ördögfajzat!”

  Carsten Janckerre elég volt ránézni, hogy már eldöntsük, a német futball híveiként imádni fogjuk őt. Robosztus, szenvedélyes, harcos támadó, aki a hatalmas fizikai fölényét számtalanszor tudta gólra váltani. De volt, amikor egy-egy ollózással lepett meg minket. Tökéletes ellenképe a varázsló Giovane Elbernek. Az 1999-es BL-döntőt végigjátszotta, 2001-ben csereként állt be, hogy aztán ő hozza össze az egyenlítő gólunk előtti büntetőt.

  Azt, hogy ő jóval több volt egy „tanknál”, kiválóan bizonyítja, hogy 33 alkalommal a német válogatottban is pályára lépett.

  Jancker 1996 és 2002 között játszott a Bayernnél, utolsó idényében már inkább csak kiegészítő-embernek számított. Ezt követően Udinese, Kaiserslautern, Sanghaj voltak a következő állomások. Majd 2006-ban költözött Ausztriába. Három szezont még lehúzott a Mattersburgnál. Az egykori Nagymarton együttesénél sokáig alapembernek számított, egy ideig még új klubot is keresett magának, de romló fizikális állapota miatt 2010 elején befejezni kényszerült aktív pályafutását.

  https://www.youtube.com/watch?v=73kaY3_rQR4
  Azóta edzőként dolgozik, folyamatosan lépeget a ranglétrán. Elsőként lakóhelyének csapatánál, az SC Neusiedlnél a 14 éveseket edzette. Nezsider városa a Fertő-tó partján fekszik, egykoron magyar város volt. Mindössze néhány hónapig dolgozott itt. Már 2010 őszétől a Rapid Wien U15-ös edzője lett, majd 2013 óta a felnőtt csapat segédedzőjeként dolgozik. A bécsi zöldeknél már játékosként is szerették: 1996-ban az ő vezetésével jutottak be a KEK-döntőjébe.

  Jelenleg 42 éves, a kor egyáltalán nem látszik rajta. A Bayern Münchennel egyelőre nem kapcsolódott össze újból a pályája, nyilatkozatai alapján úgy tűnik, szereti Ausztriát.

  Hírek