×

  Figyelmeztetés

  JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 2140

  csütörtök, 03 november 2016 15:39

  Mi lett veled (#2): Sammy Kuffour?

  Written by

  Folytatjuk sorozatunkat, melyben egykori kultfiguráink múltját és jelenét mutatjuk be. A második részben ismét egy olyan játékos kerül górcső alá, aki a poklot és mennyet is átélte a Bayernnel, és akire a mai napig meleg szívvel gondolunk vissza: Sammy Kuffour.

  Kuffour a Bayern történetének első afrikai játékosaként 1993-ban került Münchenbe. Egyéves nürnbergi kölcsönjátékot beleszámítva egészen 2005-ig volt a müncheniek játékosa. Még Lothar Matthäusszal, de már Lucióval is meg kellett küzdenie a kezdőbe kerülésért. S bár mindig voltak olyanok, akik megelőzték őt a rangsorban, egészen a távozását megelőző időszakig rendre megkapta a lehetőséget a bizonyításra.  Végigjátszotta az 1999-es és a 2001-es BL-döntőket is. Mindkettőnek érzelmes hőse lett. Az 1999-es drámai döntő lefújását követően percekig sírva a földet csapkodta, talán ő volt az, akit a leginkább megviselt az igazságtalan végkifejlet. Cserében 2001-ben, amikor végre révbe ért a generáció, ő volt az, aki legtöbbet ivott, de legalábbis az ünneplés során ő került a leginkább önkívületi állapotba. Ha lehet hinni egy későbbi interjúnak, a srácok még a néhány nappal későbbi amerikai marketingtúrát is végigbulizták. Azoknak, akik emlékezetébe örökre beleivódott Kuffour 99’-es csalódottsága, szinte biztosan aláírják: ő érdemelte meg leginkább, hogy a Boca Juniors elleni 2001-es Világkupán az aranygólt megszerezve a mérkőzés legjobbja legyen, nem mellesleg még egy új Toyotával is gazdagodjon a szponzor által.

  Kuffour a maga kissé esetlen, de csupaszív módján gyakran lépett a rivaldafénybe is. 2000-ben például a bajnoki ünneplés során egy mára legendássá vált rigmust is előadott. Az addigi (nagyon-nagyon) sötétkék mez helyett klasszikus piros-fehér mezt követelve magának és társainak.

  https://www.youtube.com/watch?v=rFAz4qW9yuI

  De a szót komolyra fordítva is egy igazi hősről beszélünk, aki kétszer is nyomban a tettek mezejére lépett, amikor társának szüksége volt erre. Oliver Kahn két éven belül kétszer is eszméletlenül esett össze 1-1 mérkőzésen. Mindkét alkalommal Sammy Kuffour termett ott, hogy a kapus nyelvét visszahúzza illetőleg mesterséges légzést nyújtson számára.

  Ha meg akarjuk fogni, kiről is beszélünk, akkor a Frankfurt elleni 1999. szeptemberi találkozót kell elővennünk. Kuffour előbb összehozott egy tizenegyest az ellenfélnek, majd úgy letaglózta Kahnt, hogy a kapus eszméletlenül rogyott össze. Megmentette társa életét, majd az utolsó percekben befejelte a győztes gólt. /Michael Tarnat még frankfurti vezetés alatt állt be a kapuba./

  De ő volt az, aki 1997-ben, amikor piros lapot kapott, szeleburdiságában egyszerűen megpróbálta kivenni Hellmut Krug játékvezető kezéből a lapot. Talán úgy gondolta, hogy majd ez segít rajta? Sokkal nagyobb segítséget jelentett, amikor 2001-ben a Hamburg elleni utolsó bajnoki fordulóban Oliver Kahn egészen egyszerűen felrázta őt a padlóról: Sergej Barbarez a 89. percben betalált, amivel úgy tűnt, a Bayern elbukja a bajnoki címet. Kuffour már feladta volna, de Kahn a többiek mellett belé is lelket öntött. Végül meglett a bajnoki cím. Enélkül négy nappal később aligha lett volna meg a BL-győzelem is.

  kuffi

  Kuffour 2005-ben, hatszoros német bajnokként hagyta el Münchent. Az AS Roma, a Livorno és az Ajax csapatainál is megfordult, 2006-ban pedig Ghána színeiben ott lehetett a németországi világbajnokságon is. 2009-ben, hazájában fejezte meg aktív pályafutását.

  Kultfiguránk azóta is Accrában, Ghána fővárosában él, ahol egy ingatlancéget irányít. Mint mondja, a 30 fokos melegben annyira úgy nem hiányzik neki a müncheni havazás. Teljesen azonban nem szakadt el a futballtól. Gyakran megfordul a bajor fővárosban, akár ünneplésekkor is. De hazájában TV-s szakértőként is dolgozik. Ahol továbbra is folyamatosan igazolja, mennyire a szívéhez nőtt a Bayern München.

  https://www.youtube.com/watch?v=-wMh6WbmXQY

  Hírek