×

  Figyelmeztetés

  JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 2140

  csütörtök, 29 december 2016 13:12

  Mi lett veled (10.): Thomas Linke?

  Written by

  Az ezredforduló csapata a maguknak való, marcona katonaalkatú játékosok nélkül nem lett volna az igazi. Sorozatunk 10. részében Thomas Linke kerül a középpontba.

  Linke 1969-ben született a kelet-német (türingiai) Sömmerdában. Ő is azon generáció tagja, akik éppen még az egykori NDK-ban kezdték meg felnőtt karrierjüket. 13 évesen atlétikában is tehetségesnek ítélték, próbálták átcsábítani, ő azonban az egyik meghívót egyszerűen elégette. Kitartott a futball mellett, amelyben már ekkor is látták tehetségét, számos területi válogatottban megfordult. A Rot-Weiss Erfurt mezében vált profivá, az NDK utolsó bajnoki idényében hajszál híján kiharcolták az egységes Bundesligában való részvételt is, mindössze egy ponttal maradtak el a 2. Rostock mögött.

  A robosztus belső védőre a Schalke nyomban felfigyelt, különösen a két csapat közös kupameccsén, ahol a másodligás „osszi” egyesület kiejtette a patinás Bányászokat. Linke hat éven keresztül volt a Schalke játékosa. Végig alapemberként. 1997-ben UEFA-kupa-győzelmet ünnepelt, ebben az évben a Nationalelfben is bemutatkozhatott, bár a franciaországi VB-ről még éppen lemaradt.  1998-ban, Ottmar Hitzfeld érkezésével egy időben igazolt a Bayernhez. Ahol a kezdetektől egészen a Generális ideiglenes távozásáig húzóembernek számított. Mind az 1999-es, mind a 2001-es BL-döntőt végigjászotta. A büntetőpárbajban az övé volt az utolsó értékesített tizenegyes. Az ő lövésével módosult 6-5-re az eredmény, ami a Titán következő védésével véglegessé is vált.

  Időközben a válogatottnak is alapembere lett. A 2000-es balul elsült EB után a 2002-es VB-n is szerepelt. Ráadásul a németek összes meccsét végigjátszotta. A Szaúd-Arábia elleni 8-0 során lőtte egyetlen válogatott gólját.

  Felix Magath elsősorban a Lucio-Kovac párost favorizálta, 2005-re Linke kiszorult a kezdőből. 36 évesen a Red Bull Salzburghoz igazolt. Neki ez már levezetés volt, de nem végleg hagyta el a Bayernt. 2007-ben az FCB II játékosa lett. Olyan játékosok útját egyengette a pályán, mint Holger Badstuber, Mats Hummels (csak januárban ment a BVB-hez), Georg Niedermayer, Toni Kroos vagy Sandro Wagner. Három alkalommal pedig Thomas Müllerrel is együttjátszott.

  Érdekesség, hogy a 2007/08-as szezonban majd’ minden meccsen pályára lépett az FCB II-nél, de közben egy másik csapat, a Red Bull Salzburg sportigazgatójaként is elkezdett dolgozni. Munkáját biztosan kiválóan végezte, hiszen 4 évi tapasztalatszerzést követően a lipcsei RB-nél kapta meg ezt a posztot. Ott azonban már nem volt ennyire sikeres, mindössze 3 hónap után távozott Lipcséből, személyes okokra hivatkozással. 2011 őszén vette át az FC Ingolstadt sportigazgatói feladatait. Ténykedése alatt az Ingolstadt másodosztályú középcsapatból élvonalivá lépett elő.

  Linke a Bayernnél töltött időszak alatt ötszörös német bajnok, BL-győztes, Világkupa-győztes, háromszoros kupagyőztes, négyszeres ligakupa-győztes lett. Majd 10 éves szakmai tapasztalattal a háta mögött esélyes arra, hogy következő nyáron akár a Bayern sportigazgatói székét is megkapja.

  Hírek