×

  Figyelmeztetés

  JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 2140

  csütörtök, 05 január 2017 15:29

  Mi lett veled (11.): Thomas Strunz?

  Written by

  Visszatekintő sorozatunk következő részében egy olyan figura következik, aki leginkább olyan esetek miatt jut eszünkbe, amikor a pályán kívül a rövidebbet húzta.

  Thomas Strunz két időszakban összesen kilenc évig volt a Bayern München játékosa.1968-ban született Duisburgban. Itt is kezdett el futballozni, még tiniként vette ki részét az MSV Duisburg feljutásában a 2. osztályba. Ott azonban nem számoltak vele. Jó szeme lehetett az akkori játékos-megfigyelőnknek: 1989 nyarán még így is leigazolta a Bayern. Így a klubtörténet egyik legjobb fogásának is számít.  Ahol aztán Jupp Heynckes vezetőedző folyamatos játéklehetőséget adott számára. A Milan elleni BEK-elődöntő visszavágóján Strunz lőtte csapatunk gólját a rendes játékidőben, amivel hosszabbításra mentettünk. Végül azonban idegenben lőtt gólokkal a Milan jutott a döntőbe. Munkájára azonban a DFB-nél is felfigyeltek: nem sokkal a győztes világbajnokságot követően már lehetőséget kapott Berti Vogts szövetségi kapitánytól. Innentől kezdve egészen az évtized végéig gyakori szereplője volt a német válogatott meccseinek.

  1992 nyarán döntött úgy, hogy kipróbálja magát máshol is: a VFB Stuttgart ajánlatát fogadta el. Nem volt minden ésszerűséget nélkülöző a döntése. 1992-ben ugyanis a Bayern mindössze a 10. helyen végzett a bajnokságban (3 edzővel!!), míg a VFB bajnoki címet ünnepelt és így elindulhatott a Bajnokok Ligájában is.

  1995-ben tért vissza Münchenbe, ahol egészen 2001-es búcsújáig játszott. Visszatérését követő első idényében ünnepelte legnagyobb sikereit: a Bayernnel UEFA-kupát, míg a válogatottal Európa-bajnokságot nyert. Alapvetően csereemberként számítottak rá a Nationalefnél, az angolok elleni legendás elődöntőben a 118. percben állt be, majd a büntető-párbajban magabiztosan értékesítette a maga tizenegyesét. A döntőt aztán végigjátszotta. Köszönhető volt ez annak is, hogy Berti Vogts-nak alig maradt bevethető játékosa. Még Oliver Kahnnak is készítettek mezőnyjátékos mezt arra az esetre, ha be kell állnia. Tök komolyan. (Részletesebben)  A Bayernben azonban folyamatosan számítottak rá. Már amikor nem volt éppen sérült. És itt el is érkeztünk ahhoz a naphoz, ami miatt biztosan soha sem fogják elfelejteni a nevét: Giovanni Trapattoni vezetőedző legendás kifakadásában pont Strunzot pécézte ki. Ma már tudjuk, hogy csak erős felindulásból. Strunz ekkoriban vette el modell barátnőjét is. A hölgy aztán majd’ 10 évvel később Stefan Effenberghez is hozzáment. Ráadásul úgy, hogy kapcsolatuk még az előző házasság idején indult meg.

  Sérülései ellenére 1999-ben még meghosszabbították a szerződését, de a kemény döntések során könyörtelen Ottmar Hitzfeld 2000 őszén már egyértelművé tette, ha szeretne továbbjátszani, akkor új klubot kell keresnie magának, 2001 legelején a profi keretből is kitette, nem sokkal később pedig Strunz bejelentette visszavonulását. Így esett meg, hogy a 2000/01-es szezon őszén még pályára lépett, de mégsem tekinthető ténylegesen BL-győztesnek. A statisztikáiban néhol szerepelni szokott.  Pályafutás lezárását követően előbb a Wolfsburgnál, majd a Rot-Weiss Essen töltötte be a menedzseri/sportigazgatói posztot. Az akkori harmadosztály csapatnál rövid ideig edzőként is dolgozott. Jelenleg két ponton is találkozik az élete a futballal: sportügynöki cége munkatársaként illetve a Sport1 (ex-DSF) visszatérő szakértőjeként, többek között a Doppelpass című műsor vendégeként.

  Korább cikkeink a témában … És még több történelem

  Hírek