×

  Figyelmeztetés

  JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 2140

  péntek, 17 február 2017 21:44

  Mi lett veled (17.): Bernd Dreher?

  Written by

  Az angol hetek beindulásával sem hagyunk fel múltidéző sorozatunkkal.

  A legújabb részben egy olyan figurát mutatunk be, aki mindössze tucatnyi alkalommal lépett pályára tétmeccsen a Bayernnél, mégis mindenki szívesen emlékszik vissza rá: Bernd Dreher.

  Bernd Dreher 12 éven át volt a Bayern München (leginkább) kötelekében, leginkább annak harmadikszámú kapusa, szerencsére Oliver Kahn teljesítménye és egészsége is általában rendben volt, így ritkán jutott szóhoz más mellette. Nem egyszerű így cserének lenni. Dreher máshol kezdő lehetett volna, müncheni időszakában némelykor a regionalligás csapatban is védett. Viszont egy aranygeneráció tagja lett, számtalan siker részese.

  1966-ban született Leverkusenben. Ugyanaz a korosztály, mint Oliver Kahn (3 évvel idősebb nála), félévvel a Titán előtt mutatkozott be a Bundesligában. A Bayer Leverkusen csapatánál is csereként indított. A gyógyszergyáriak kultfigurája, Rüdiger Vollborn mögött alig juthatott szóhoz. De részese lehetett az 1988-as UEFA-kupa-győzelemnek. A Leverkusen 3-0-ra kapott ki a döntő első mérkőzésén az Espanyol Barcelona vendégeként, a visszavágót viszont 3-0-ra megnyerte, s utána a büntetőpárbajt is.

  1990-ben igazolt a Bayer Uerdingenhez, ahol egészen 1996-ig védett. Krefeldben sok minden megért: kiesés-feljutás, de itt vált igazi Bundesliga-kapussá. /Az Uerdingen ma az ötödosztályban szerepel./ 1996-ban fogadta el a Bayern ajánlatát. Ekkor már 30 éves volt, válogatottság már nem igazán jöhetett szóba. Ám a Bayern már akkor is vonzó volt mindenki számára, aki trófeákban gondolkodott.

  15 tétmérkőzésen lépett pályára a Bayernnél. Ehhez kellett az is, hogy Stefan Wessels, majd Michael Rensing is megelőzze őt a rangsorban. Meccseinek többségét 1999-ben abszolválta a bajoroknál. Ekkor történt a jól ismert Frankfurt elleni találkozó. Ahol Oliver Kahn sérülését követően kapott lehetőséget. De mindössze 6 percre, ugyanis őt is le kellett cserélni. Michael Tarnat viszont jól állta a sarat.  2003-ban egyszer már befejezte a pályafutását: Sepp Maier kezei alatt kezdett el kapusedzősködni. 2005-ben azonban újra csatasorba állt, s egészen 2008-ig a profikkal edzett. Oliver Kahnnal együtt búcsúzott a profi futballtól. Utolsó bajnokija (Mainz 2007) egyben Mats Hummels debütálása is volt. De egy másik ponton is találkozik a mai sztárokkal: 2009 és 2012 között a Schalke kapusedzője volt. Nagy munkát végzett annak érdekében, hogy Manuel Neuer tehetségből világklasszissá lépett elő. De lehet, hogy még az átigazolásában is.

  Legutóbb az Austria Salzburg együttesénél vállalt munkát.

  Eredményeit nehéz felsorolni: hétszeres német bajnok, BL-győztes, világkupa-győztes, ötszörös kupagyőztes, UEFA-kupa-győztes, ötszörös ligakupa-győztes. Egyike a legtechnikásabb kapusoknak. Felix Magath még csatárként is kipróbálta őt, de az All Star csapatban is megfordult ezen a poszton.

  Hírek