×

  Figyelmeztetés

  JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 2140

  szombat, 04 március 2017 23:25

  Mi lett veled (19.): Ciriaco Sforza?

  Written by

  Minden idők egyik legjobb svájci futballistája a Bayern Münchennél nem tudta véghezvinni a nagy áttörést, ennek ellenére az ezredforduló aranycsapatának tagjaként szívesen emlékszünk vissza rá.

  Ciriaco Sforza, aki csütörtökön ünnepelte 47. születésnapját két időszakban játszott a Bayernnél, mindkettőre esett egy-egy európai kupagyőzelem. Olasz szülők gyermekeként született 1970-ben Svájcban. Nem sokkal válogatott karrierjének 1991-es megkezdése előtt választotta a svájci állampolgárságot.

  Hazájában a Grasshopper Zürich színeiben vált ismert játékossá, ottani játékát egy kétéves vargabetű szakította meg az Aarau-nál. Amikor 1988-ban Ottmar Hitzfeld lett a zürichiek vezetőedzője, az amúgy belső középpályás (illetve liberó) Sforzát jobbhátvéddé akarta átnevelni. Sforza inkább váltott. Nagy harag nem keletkezhetett a dologból, hiszen Hitzfeld kérésére még kétszer is klubot váltott, 1991-ben vissza a Grasshopperhez, majd 2000-ben a Bayernhez ment.
  1993-ban igazolta le a Kaiserslautern. Itt vált igazán ismert játékossá. Időközben a legjobb svájci játékosnak is megválasztották, a válogatott karmesteri pálcáját is magához ragadta.  Szinte magától értetődő volt az akkoriban egyébként gödörben lévő Bayern megkeresése. 1995-ben elfogadta a rekordbajnok ajánlatát. Otto Rehhagel is örült neki, alapemberré tette. Sforza ebben a szezonban még Rehhagel kényszerű távozása után is kezdő maradt, az UEFA-kupa-döntő mindkét találkozóján kezdőként szerepelt.

  https://www.youtube.com/watch?v=XToQF2gRrOk

  A következő szezon felkészülési időszakában azonban úgy gondolta, máris ideje váltania. Az Inter játékosa lett. Vicces, mert 1995 decemberében a Sat. 1. televízió illetve Hansi Müller (korábbi válogatott játékos) már megtréfálta azzal, hogy egy komplett sporthíradót leforgatott, amiben a tudta nélkül bejelentették, hogy eligazol, és pont az Interhez. A tréfa végül valósággá lett.

  Ahonnan aztán egy év múlva inkább a Kaiserslauternhez igazolt. Otto Rehhagelnek vérmes reményei voltak a friss feljutóval. Ezt nem kicsit sikerült túlszárnyalni: a Vörös Ördögök bajnoki címet ünnepelhettek. Sforza 2000-ig maradt a Lautern játékosa. Amikor ismét a Bayernt választotta. Akkoriban a sajtóban sokan féltették őt is, de a Bayernt is értetlenül szemlélték, miért hoz egy olyan játékost, aki a korábbiakban egyszer már hátat fordított neki. A Generális csak annyit mondott, hogy Sforza sokat fejlődött a köztes években.

  A 2001-es csapatunk egyáltalán nem volt fiatal, Sforza is már túllépte a 30-at, amikor Milánóban magasba emelhette a BL-trófeát. A svájci középpályás remekül beleillett Hitzfeld rotációs rendszerébe, a döntőben már nem kapott szerepet, de a bajnokság és a BL meccseinek felén is kezdőként szerepelt.  A következő szezonban már kiesett a pikszisből, de nem is véletlenül: ekkor már Owen Hargreaves játszotta le a legtöbb mérkőzést a Bayern középpályásai között. Sforza 32 évesen harmadszor is visszatért a Kaiserlsauternhez. Lényegében ugyanezt a sort másolta le egy évtizednyi késéssel Claudio Pizarro a brémaiakkal.

  Sforza egészen 2006-ig aktív maradt. A Bayernnel, BL-győztes, 1-szeres német bajnok, 1-szeres Világkupa-győztes, UEFA-kupa-győztes.
  2006 óta edzőként dolgozik Svájcban. Megfordult a Luzern, a Grasshopper, a Wohlen (szülővárosa) csapatainál. Legutóbb az FC Thunt irányította.

  Hírek