Egyéb

Bajor sztorik (I. rész): A SchickeriaMost induló sorozatunkban egyik Münchenben élő olvasónk, greislige fogja megosztani veletek időről-időre ottani élményeit, melyek a Bayernnel, Münchennel, Bajorországgal kapcsolatosak – és amikbe ezáltal Ti is bepillantást nyerhettek:

A Schickeria „Egyesületünk szíve és lelke.”

Ezzel a drapival köszön be hétről-hétre a Bayern szurkolók „B-közepe”, a Südkurve, azaz a Schickeria. De kik is ezek a fiatalok, akik sokszor egyedüliként a stadionban buzdítják az FC Bayernt? És miért alakult ki ez?

Közös stadionjaikban (Grünwalder Stadion, Olimpiai Stadion, Allianz Aréna) a Bayern és az 1860 München ultrái mindig a déli (~süd, FCB) és az északi (Löwen) kanyarban foglaltak helyet. Illetve álltak, ugráltak, hullámoztak, mivel egy igazi ultra sohasem ül. 🙂 A Südkurve mindig ötletes és látványos koreográfiával, lelkes és hangos szurkolásával és politikai/társadalmi állásfoglalásaival hívta/hívja fel magára a figyelmet. Az Allianz Aréna előtti időkben még pirotechnikát is bevetettek, de ez a fröttmaning-i stadionban már szigorúan tilos.

A Südkurvéval szinte mindig együtt jár egy szurkolói csoport neve: a Schickeria-é. Ez egy javarészt (szélső-)baloldali fiatalokból álló csoport, amely főleg a rasszizmus, a homofóbia, a xenofóbia, a rendőri erőszak és a stadionból való kitiltások ellen emeli fel a szavát. Mit jelent a szó? A Schickeria a tipikus müncheni jelenség, a sznobizmus, a drága cuccokban való magamutogatás, a felső tízezer elkülönülését jelenti. Nálunk is ismert a „sikk”, „sikkes” szó. Valószínűleg ezeket az embereket akarták a Bayern ultrái bosszantani, kritizálni, kifigurázni.

A stadionban mindig van valamilyen akció, drapi, stb., ami hozzájuk köthető. A legnagyobb, leglátványosabb koreográfiákért viszont nem ők a felelősek, hanem a club12 nevű szurkolói csoport. Róluk is szívesen mesélek a későbbiekben, ha van rá igény. 🙂 A Schickeria üzenetei 90%-ban a szurkolók/ultrák érdekeit képviselik. Például a Juve elleni meccsen az olasz liga által bevezetni kívánt szurkolói igazolvány ellen emeltek hangot olaszul. De mindig látni egy-egy „a [stadionból] kizártak mindig velünk vannak” feliratot is. Ezek természetesen a tv-közvetítésekben soha nem, vagy csak elvétve látszanak!

Nem véletlen, hogy a Schickeria és a klubvezetés között nem mindig felhőtlen a viszony. Az egyik Nürnberg elleni bajnoki után egy parkolóban rátámadtak az ellenfél szurkolóira, és az incidens során egy hölgyet úgy megvertek, hogy egyik szeme világát elveszítette! 80 rendbontót őrizetbe vettek, és az egész Schickeriát kitiltották a stadionból egy évre. Szomorú esztendő volt az, mert a szurkolás igencsak alábbhagyott nélkülük.

A Schickeria tagjai igazi fanatikusok. Jómagam is alig hittem a szememnek, amikor a legutolsó FCB-Dortmund meccs alkalmával a Südkurve több tagja is pólóban, sőt félmeztelenül (!!!) szurkolta végig a találkozót. Hogy miért volt ez nagy teljesítmény? Mert a hőmérő higanyszála nem ment -10°C fölé…

Írta: greislige

Bajor sztorik (I. rész): A Schickeria
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top