bajor sztorik

Bajor sztorik (III. rész): OktoberfestÚgy döntöttem, írok egy kicsit akkor a müncheni sörfesztiválról, azaz az Oktoberfest-röl, kézenfekvő apropóból. A müncheniek által nemes egyszerűséggel csak „Wiesn”-ként aposztrofált népünnepély immáron 200 éves múltra tekint vissza, ez alatt 177-szer rendezték meg.

A fesztivál helyszíne a Theresienwiese (Teréz-mező, innen a becenév is) nevű nagy üres terület, ahol több más fesztivált is rendeznek: többek között a téli és nyári Tollwood-ot, amelyen finom egzotikus és bio ételeket-italokat kapni, multikulti vásárral és művészi keretprogrammal fűszerezve. Valamint tavasszal itt rendezik a Frühlingsfestet is, ami az Oktoberfest olcsóbb és kisebb testvérkéje.

Az Oktoberfest legfontosabb jellemzője, hogy igazi népünnepély, abból is a legnagyobb a világon. A népünnepélyek (Volksfest) sok német város és falu sajátjai, hagyományai az éves vásárokra, illetve vallási ünnepekre vezethetők vissza. Visszatérő vendégei a különböző körhintások, mutatványosok, árusok, no meg persze az elmaradhatatlan sör.

Ha Németországról, azon belül is Bajorországról van szó, a sör megkerülhetetlen faktor: a folyékony kenyér szerves része a mindennapi életnek. A középkorban még fizetőeszközként is funkcionált! Annyira fontos volt, hogy főzésének szabályait, Tisztasági Törvényben le is fektették.

Ez a két dolog, a népi hagyományok és a sör, az Oktoberfesten találkozik a legjellemzőbb formában. Az ősz beköszöntével rendezett sörös népünnepélyeknek volt egy praktikus oka is. Ekkorra ugyanis fogyóban volt a sör, ekkor már az eltárolt, ún. Märzenbier-t csapolták meg. Ugyanis a bajor tisztasági törvény azt is megszabta, hogy sört csak Szt. Mihály és Szt. György napja között volt szabad főzni. Hogy a sör mégis eltartson egész évre, tárolni kellett. Ezt hűtőházak hiányában úgy oldották meg, hogy a sör hosszabb tárolásra szánt részét erősebbre főzték. Ezért lehet Oktoberfest-sörtöl hamarabb berúgni…

A ma ismert Oktoberfest egy esküvő apropóján vált hagyománnyá: 1810. Okt. 12-én a késöbb I. Lajos néven uralkodó Lajos főherceg és trónörökös feleségül vette Teréz hercegnőt. Az ünnepségeket egy München és Untersendlig között fekvő mezőn rendezett lóversennyel tették emlékezetessé. A mezőt Teréz hercegnőről nevezték el és az lóversenyt München polgárainak örömére ugyanott évről-évre megrendezték. Eleinte efféle sport-jellegű rendezvény volt ez, annál is inkább, mivel Lajos az antik görög kultúra nagy híve volt, és mint ilyen, az olimpiai mozgalom egyik ötletadója. Később a fesztivál egyre inkább a sporttól eltávolodó evés-ivás ünnepe lett.

Mára az Oktoberfest leginkább a szédítő statisztikáival tűnik ki: egy napos hétvégén egy millióan látogatnak ki, a feszt alatt 60.000 hektoliter sör fogy és 500.000 csirke áldozza fel életét a forgó nyársról az éhes publikum gyomrába kerülve. A tavalyi évben a város 830 millió eurót kasszírozott az Oktoberfestböl. A világ minden sarkából tódulnak ide a népek. Mégis egy nemzet fiai tűnnek ki leginkább a jelenlétükkel: az olaszok. Olyannyira, hogy a fesztivál 3 hétvégéjéből a középsőt el is nevezte a népnyelv olasz hétvégének. Ekkor a fél olasz csizma elindul a város fel, ahol ilyenkor olasz carabinierik is besegítenek a rend fenntartásában felfelé csapott sapkájukban, sőt amikor Luca Toni a Bayern Münchenhez került, különleges szolgáltatásképpen ö mondta be az egyik bajor rádióban a közlekedési információkat!

Az Oktoberfest München legnagyobb ünnepe, nem is csoda, hogy nagy felhajtással veszi kezdetét: a sörsátrak tulajdonosai, személyzete és néhány kiválasztott hagyományőrző egyesület és prominens személyiség a sörfesztivál nyitó szombatján délben ünnepélyesen bevonul a Wiesn területére gyönyörűen feldíszített sörös lovak által húzott szekereken. A város főpolgármestere csapra veri az első söröshordót ezekkel a szavakkal: „O’zapft is!”, díszlövéseket adnak le a Bavaria szobor előtt és ezzel ünnepélyesen kezdetét veszi az Oktoberfest.

A várost diszkrét hányásszag lepi el, a metrókban a szokottnál is nagyobb a tömeg és bizonytalanok a léptek. A festen igyekszenek túltenni egymáson az újabbnál-újabb űrhajós-kiképzést megszégyenítő körhinták és egyéb eszközök tulajdonosai. Rengetegen mászkálnak dirndliben és bőrnadrágban és a rendőrök is nagyobb lelkesedéssel járőröznek.

Az Oktoberfesten és úgy általában elengedhetetlen néhány bajor kifejezés ismerete, így most ezeket itt ismertetném. A jelentések hozzávetőleges fordítások:

Grüß Gott -Jó napot, adjisten
I mog di – szeretlek
Oachkatzlschwoaf – mókusfarok
Oans-zwoa-drei-gsuffa! – 1-2-3, igyunk
I brauch a Maß! – ide nekem egy krigli sört (1 liter)
Des is’ mir wurscht! – nekem nyóc
Host mi? – érted?
Schmarrn – marhaság
Jo mei – lefordíthatatlan töltelékszó, általában vállvonogatás vagy széttárt kezek kísérik
Saupreiß – kedves szó, amellyel a nem bajorokat illetik :D. De mondjuk Hamburgban nem ajánlatos használni…
Do legst di nieda – ettől behalsz! (Beckenbauer egyik kedvenc mondása)
Dahoam – otthon
Passt scho – rendben van
Noagerl – sörmaradék a pohár alján
Gwampad – kövér, sörhasú
Wolpertinger – bajor mesebeli állat
Pfüati – viszlát
Minga – München

Bajor sztorik (III. rész): Oktoberfest
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top