Egyéb

Mit nézzünk meg Münchenben?Münchenben az Oktoberfesten és a Bayern Münchenen kívül is rengeteg érdekesség van, az idelátogatónak azonban általában csak rövid idő áll rendelkezésre – ezért most összefoglaljuk a legfontosabb látnivalókat, gyakorlati tudnivalókat:

Számunkra természetesen a Bayernhez kötődő dolgok a legfontosabbak. A meccsekre az Allianz Arénában kerül sor, amit busszal, metróval és természetesen autóval is megközelíthetünk. Az arénának otthont adó városrész és a megálló neve is Fröttmaning – az autópályán már messziről ki van táblázva. (Az aréna egyébként a 99-es és a 9-es számú autópályák kereszteződésénél található.) A parkolás nem téma, mert Európa legnagyobb parkolójával rendelkezik az Allianz Aréna. Meccsnapon számos rendőr és rendező segíti az autósok dolgát.

Allianz Arena

Tömegközlekedéssel sem egy bonyolult dolog odatalálni: az U6-os (kék) metróvonal Fröttmaning állomásánál kell kiszállni és a tömeggel sodortatni magunkat. A metrótérképen nem nehéz megtalálni a megállót, egy focilabdát rajzoltak mellé az MVV figyelmes munkatársai.

Aki a bajorok edzésére kíváncsi, a Säbener Straßét ajánljuk szíves figyelmébe, ott van ugyanis az FC Bayern egyesületi- és edzőközpontja. Tömegközlekedéssel az U1 (zöld) metróvonalon juthatunk oda (a központ a Wettersteinplatz nevű megálló közelében, kb. 10 perces sétára van), vagy egy megálló még villamossal és onnan a kertek alatt. A nyílt edzésnapokról a klub weboldalán tájékozódhattok. Az edzőközpontban jó lehetőség van közelről megtekinteni a kedvenceinket, akik közül sokan egy autogramm, vagy szerencsés esetben egy közös fotó erejéig is odajönnek a kerítéshez. Ugyanitt található egy nagy fanshop, ahol minden Bayernes cuccot meg lehet venni, ami szem-szájnak ingere. De ha már a Säbener Straßéra visz az utatok, akkor egy füst alatt el lehet intézni a sörvásárlást is: az utcában van ugyanis az Orterer nevű palackos ital-lánc egyik filiáléja, és sokfajta sört kapni olcsón.A Bayern Münchenen kívül is rengeteg látnivaló van a városban és környékén. Bevásárolni számtalan helyen lehet: az Arcade nevű plázákban Riemben és Pasingban, északon az Euro-Industrieparkban, az Olympia Einkaufzentrumban, a belvárosi Kaufhof ill. Karstadt nagyáruházakban, de idesorolhatnám még a Mediamarkt, Saturn, Real, Aldi, Lidl és még egy sor más áruház filiáléit is.

Ha belefáradtunk már a nagybevásarlásba, tehetünk egy sétát a belvárosban, ahol a leghíresebb terek és utcák találhatók: a Marienplatz és a Karlsplatz (vagy ahogy a helyiek hívják: Stachus), a kettőt a Neuhauser, ill. a Kaufinger Str. köti össze – ez a müncheni Váci utca, ha úgy tetszik. A Marienplatzon található a városháza, melynek erkélyén remélhetőleg még gyakran állnak kedvenceink valamilyen trófeát megünnepelni. Az Odeonsplatz a Wittelsbacher család rezidenciájának színhelye, a Residenzre érdemes egy napot rászánni, mert a kincstárral együtt hihetetlen pompának és rengeteg látnivalónak lehetünk a szemtanúi. A közelben áll Erzsébet királyné, azaz Sissy szülőháza is. Az Odeonsplatzon van a Feldhernhalle, egy nagy emlékmű, amely előtt 1922-ben Hitler próbálkozott „sörpuccsal” átvenni a hatalmat. Érdekesség, hogy a téren található Theatiner templomban volt felravatalozva a nemrégiben elhunyt Habsburg Ottó is.

A belvárosi templomok közül a Miasszonyunk temploma, azaz a Frauenkirche a leghíresebb: kettős hagymakupolája a városkép elengedhetetlen része. Az Alter Peter tornyába a sportosabbak fel is mehetnek és páratlan fotókat készíthetnek.Sétálhatunk az Angol Kertben, vagyis az Englischer Gartenben is, amely az egyik legnagyobb egybefüggő városi park. Az Odeonsplatz mögött található Hofgartentől a város északi határáig terjed, ahol átmenet nélkül beleolvad az ottani erdőségbe. De nagyon szép a Westpark is, ahol kínai és japán kert, bajor erdészház, buddhista pagoda valamint számos sörkert és kávézó várja az odalátogatókat.

Ha még nincs elegünk a parkokból, az Olympiaparkba is el lehet látogatni, ahol a Bayern München rúgta a bőrt egészen 2005-ig, amikor is az Allianz Aréna váltotta az Olimpiai Stadiont, a csapat korábbi otthonát. Az Olimpiai Központ a mai napig várja a mozogni vágyókat, hiszen számos sportot lehet itt űzni. Koncertekben sincs hiány, hiszen az Olimpiai Stadionban és az Olympiahalléban a legnagyobbak szoktak fellépni. A város panorámáját megtekinthetjük az olimpiai toronyból, de megnézhetjük a többszintes BMW múzeumot és az ultramodern BMW Weltet is – ugyanis az autógyár is itt található.Természetesen múzeumokból sincs hiány Münchenben. A BMW múzeuma mellett itt van az egyik legjobb közlekedési és technikai múzeum, a Deutsches Museum. Képeket is lehet nézegetni: a régi és a modern Pinakotkek-ben vann erre lehetőségünk. Nagyon szép még a nymphenburgi kastély, amelyet szintén egy óriási park övez, valamint a kisebb blutenburgi kastély is.

Nyáron a bajorok legjobb szórakozása a sörkert. Nincs is annál jobb, mint egy meleg nyári napon leülni a hűs gesztenyefák alá a több tucat sörkert egyikébe, bajor sramlizenét hallgatni és harapni egyet a helyiek Camembertes körözöttjébe, vagy az Obazdába mártogatott pereceket fogyasztani a literes korsók (Maß) gyakori emelgetése közben. Turistáknak még kötelező programpont a Hofbräuhaus, ahonnan a vele szemben levő Hard Rock Cafeba is át lehet ugrani. A bajor sörkertek hagyományai szerint ételt vihetünk be magunkkal, a sört viszont helyben kell venni.

Ha a város környékét is meg akarjuk ismerni, átruccanhatunk az egymást sűrűn követő tavak egyikéhez-másikához is (pl. Chiemsee, Ammersee, Starnbergi tó). Az Ammersee mellett található a festői andechsi kolostor a páratlan sörével, a Chiemsee szigetein pedig újabb kastélyok találhatók. A nagy kastélyépítő II. Lajos leghíresebb építménye a Schloss Neuschwanstein, a lovagi kort idéző álompalota. Lajos kisebb palotái közé tartozott a Linderhof, amelynek a környéke szintén csodálatos.

A berchtesgadeni hegyek völgyében van a Königssee, Németország egyik legszebb és legtisztább vizű tava. Itt hajókázni lehet, amellyel átjuthatunk a festői Szt. Bertalan kolostorhoz. Nagyon szép fotótéma még Ramsau városka temploma is.

Reméljük jó kedvcsináló volt ez a kis összeállítás, és mindenki talál kedvére való programot, hiszen az Oktoberfesten és a Bayern Münchenen kívül is rengeteg látnivaló van még Münchenben és a környékén…

Mit nézzünk meg Münchenben?
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top