Bundesliga

Egy gól, három pont a Hertha ellen

Nehéz, de értékes győzelmet aratott a listavezető.

Minimálisan is, de újabb győzelmet aratott a Bundesligában a Bayern München, 13 mérkőzés alatt immáron a 10.-et. Pep Guardiola együttese az első félidő alapján megérdemelten győzte le a fővárosi alakulatot a 2015-ös BL döntőnek helyszínt adó Olimpiai stadionban. Csakúgy mint a legutóbbi DFB-kupa berlini döntőjében, ezúttal is Arjen Robben volt a nyerőember.

A Manchester City elleni utolsó percekben elveszített BL mérkőzéshez képest három változás történt a hétvégi kezdőcsapatan: Dante, Götze és Müller be, míg Benatia, Rode és Hojbjerg kikerült a kezdőcsapatból.

Mérkőzés: 

Jerome Boateng, a Berlinben született Hertha nevelés köszöntése vezette fel a mérkőzést. A Bayern belsővédőjét a VB címe és sportteljesítménye miatt ajándékozta meg a BSC vezetősége a képen látható emléktárgyakkal.

A Bajnokok Ligája mezében pályára lépő Bayern nagy hőfokkal kezdte a mérkőzést, egy Müller beadás után Lewandowski révén a vezetés is meglehetett volna a 2. percben, a labdát végül kapu fölé irányította a lengyel. További lehetőségekkel próbálkoztak a bajorok, egy kis szerencsével a 19., 20. illetve a 22. percben is megszületethetett volna a vezető találat. Pár perccel később Robben egy szépen felépített támadás végén, egy büntetőterületen kívül leadott lövéssel gondoskodott az első és egyetlen gólért. 1-0! A vezetés megszerzése előtt és után is szépen járt a labda a müncheni lábakon, ezt a 81 %-os labdabirtolás is jelezte. Az első félidőben Bernat és Robben növelhette volna a két klub közötti eredménybeli különbséget, de maradt a 0-1-es eredmény.

A második 45 percet a Hertha felbátorodása és a Bayern statikussá válása jellemezte. Schieber előtt adódott az első lehetőség, de próbálkozása nem találta el Neuer kapuját. A 62. percben Hosogai lesről talált be a kapuba, a játékvezető jogosan érvénytelenítette a találatot. Tíz perccel később a csereként beállt Ronny egy 30 méteres szabadrúgást eresztett meg, a laposan és kellemetlenül érkező lövést Neuer csak másodjára volt képes birtokába venni. Robert Lewandowski a 82. és a 89. percben végleg eldönthette volna a találkozót, a Bayern saját nevelésű játékosa, Thomas Kraft mindkét alkalommal nagyot védett. A mérkőzés végén a szerencsével sem állt hadilábon a Bayern, Brooks jó eséllyel kiegyenlíthette volna az eredményt.

A Bayern összességében megérdemelten győzött, így már idegenben is a legjobb mutatókkal rendelkezik a Bundesligában. Előnye 10 pont a vasárnap délután a Mönchengladbachot fogadó Wolfsburggal szemben.

Mérkőzést követő nyilatkozatok:

Pep Guardiola: Az első félidőben jól játszottunk, míg a másodikban elveszítettük a rendezettségünket és a játékstílusunkat. Egy 1-0 mindig veszélyes eredmény, a Hertha gyors volt a kontráknál. Talán a manchesteri, 70 percig emberhátrányban lejátszott meccs után kicsit fáradtak voltak a játékosaim. Az első félidővel elégedett vagyok, a másodikban még fejlődnünk kell.

Az átállásokról: Franckot és Arjent úgy akartuk játszatni, hogy ne csak a szélen maradjanak egy az egyben az ellenféllel. Öt támadónk volt a csapatban, akik nem csak előrefele tudnak játszani, ez hihetetlen, ma észleltem. Még sok sok dologban fejlődhetünk, csak november van.

Egy lehetséges szerződéshosszabbításról: Még egy év van a szerződésemből. Van időnk ezt a témát átbeszélni. Az edző ebben a foglalkozásban mindegy, a játékosok a legfontosabbak.

Arjen Robben: Ez kemény meló volt. Nagyon rugalmasak vagyunk ez ma látszódott. Valamivel többet játszottam középen. 1-0-ra győztünk, volt már ilyen, nem mindig tudunk a legmagasabb szinten játszani. A második félidő nem volt jó. Megvan a három pont és kész.

Jerome Boateng: 1-0-ra vezettünk, majd nem tudtunk a második gólra játszani, amit az első félidő lehetőségei alapján meg kellett volna szereznünk.

Jos Luhukay: Az első félidő nagyon nehéz volt számunkra, a Bayern nagyon sok pozícióváltást eszközölt és pár alkalommal kijátszott bennünket. Egyáltalán nem voltunk játékban, a Bayernt nem tudtuk zavarba hozni. A második játékrész kiegyenlítettebb volt, Brooksnak nagy lehetősége volt az egyenlítésre. Sajnos ez nem sikerült. Nem szabad elfelednünk ki ellen játszottunk, mindenekelőtt az öt támadó ellen volt hihetetlenül nehéz.

Érdekességek, statisztikák:

  • Franck Ribéry 185. Bundesliga mérkőzését játszotta, ezzel a Delpierre-rel holtversenyben a legtöbb mérkőzésen pályára lépő francia játékos lett a német bajnokságban.
  • A Hertha kezdője összesen 50 bajnoki gólt ért el pályafutásuk során. Lewandowski (80), Müller, Ribéry (64-64) és Robben (61) egyedül többet.
  • A Bayern a 6. gólját szerezte a 16-oson kívülről, többet mint bármely más csapat a ligában.
  • Tizenhárom forduló után csak három gólt kapott a Bayern. Ez már nem csak a klubcsúcs kiépítése, de a 2003/2004-es Stuttgart által tartott Bundesliga rekord beállítása is.
  • A Bayern a legutóbbi 29 mérkőzését megnyerte, amelyen Robben gólt szerzett. Legutóbb 2011-ben, Hannoverben kapott ki 1:3-ra a Rekordbajnok, amikor a holland is betalált. Az a mérkőzés éppen Kraft potyájáról maradt híres.
  • A Bayern a legutóbbi 10 Bundesliga meccsen nem kapott gólt a második félidőben.
  • Manuel Neuer a legutóbbi 1018 Bundesliga játékperc alatt csak egy gólt kapott.
  • A Hertha a legutóbbi 7 mérkőzését elveszítette a Bayern ellen.
  • Csak a 48. percben jutott el a Hertha a kapuralövésig. Hat éve fordult elő utoljára, hogy az első félidőben nem kísérleteztek a berliniek.
  • Arjen Robben több mint egy éve talált be utoljára idegenben a Bundesligában, 2013 november 23-án lőtt gólt a Dortmund elleni 0:3-as győzelem alkalmával. A holland a legutóbbi 12 Bundesliga gólját hazai pályán szerezte.

Hertha BSC – FC Bayern statisztika | eredmenyek.com

A Bild osztályzatai:

Neuer (3), Bernat (3), Dante (3), Boateng (3), Rafinha (3) – Xabi Alonso (3), Ribéry (3), Müller (3), Götze (3), Robben (2) – Lewandowski (4)

HERTHA BSC 0:1 (0:1) FC BAYERN
Hertha BSC: Kraft – Ndjeng, Hegeler, Brooks, Schulz – Hosogai, Skjelbred – Beerens, Stocker (76. Haraguchi), Ben-Hatira (61. Kalou) – Schieber (60. Ronny)
FC Bayern: Neuer – Rafinha, Boateng, Dante, Bernat – Alonso – Götze (66. Rode), Ribéry – Robben – Müller (80. Schweinsteiger), Lewandowski
Cserék: Zingerle, Benatia, Shaqiri, Gaudino, Hojbjerg
Játékvezető: Christian Dingert (Lebecksmühle)
Nézők: 76.197 (teltház)
Gól: 0:1 Robben (27.)
Sárga lap: Hosogai / –

Összefoglaló: 

http://www.dailymotion.com/video/x2bd416_hertha-berlin-0-1-bayern-munich-highlights-goals-29-11-2014_sport

To Top