Bajnokok Ligája

Könnyed győzelem a csoport zárómeccsén

A gyakorlatilag tét nélkül játszó Bayern 3-0-ra mosta le a továbbjutási esélyeket dédelgető CSZKA Moszkvát.

Befejeződtek a csoportküzdelmek, a Bayern München, mint ahogy azt már két fordulóval ezelőtt tudni lehetett, csoportelsőként kvalifikálta magát a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőbe. A Bundesligát képviselő klubok közül a Dortmund szintén csoportelsőként, a Schalke illetve a Leverkusen csoportmásodikként lépett túl a sorozat első fázisán, ezzel sorozatban második alkalommal van ott négy német csapat a legjobb 16 között. Egyik bajnokság sem képviselteti magát ilyen sok egyesülettel. A Bayern csoportjából a római győzelmének köszönhetően a Manchester City jutott tovább, az olaszok az EL-ben vígasztalódhatnak. Hétfőn sorsolják a nyolcaddöntő párosításait.

A CSZKA elleni idegenbeli odavágót Thomas Müller büntetőjével nyerte meg a Bayern a szurkolók nélküli mérkőzésen. Ez a találkozó is a saját nevelésű játékos góljával kezdődött, majd a nyáron ingyen érkező Sebastian Rode az első Bundesliga gólja után az első királykategóriás találatát is bevitte. A kegyelemdöfést a szintén német Mario Götze szolgáltatta egy 90. percben szerzett góllal.

Pep Guardiola a sajtótájékoztatón említett rotációhoz híven öt új játékost tett be a Leverkusen elleni kezdőcsapathoz képest a CSZKA ellen. Az eltiltott Benatia mellett Rafinha, Xabi Alonso valamint Lewandowski ezúttal csak a padon kezdték a mérkőzést, míg Dante, a BL debütáns Gaudino, Rode és Hojbjerg mellett az idén először kezdő Schweinsteiger csapatkapitányként kapott az eddieknél több játékpercet. Csereként Weiser is bemutatkozhatott az európai sorozatban.

A találkozó Daniel van Buyten hivatalos elbúcsúztatásával kezdődött. A vele készült interjút ITT olvashatjátok.

Mérkőzés:

Az oroszoknak a továbbjutás reménye érdekében mindenképp győzniük kellett volna az Allianz Arénában. Ehhez képest a mérkőzést szinte végig egyetlen forgatókönyv jellemezte: A vendégek mélyen védekezve várták a kínálkozó kontralehetőségeket, míg a Bayern a kapujához szegezve kereste a rést a moszkvai falon. Ennek megfelelően a Bayernnek a találkozó első feléebn nem volt sok lehetősége akciógól megszerzésére. A 16. percben Boateng próbálkozott távolról, egy perccel később Ribéry büntetőterületen való buktatása után Thomas Müller állt a 11-es ponthoz és szerezte meg a Bayernnek a vezetést. 1-0! Öt perccel később Doumbia egyenlíthetett volna, 5-6 Bayern védő között átverekedve magát Neuerrel szemben került ziccerhelyzetbe – az Aranylabdajelölt hálóőr könnyedén hárította az elefántcsontparti próbálkozását. A 41. percben tovább nőhetett volna a bajorok előnye: Schweinsteiger lövését Akinfeev tornázta a kapu fölé, majd az ezt követő szögletből Müller fejjel próbálkozott – kísérlete végül a kapu mellett landolt. A félidőre 75%-os Bayern labdabirtoklással mentek a csapatok.

A második játékrészt két új játékossal kezdték a müncheniek, Lewandowski és Robben váltotta a Ribéry, Müller párost. Jót tett a változás a csapatnak, ugyanis a Bayern jóval több lehetőséget dolgozott ki, mint az első félidőben. Ez köszönhető a CSZKA időkényszerének is, a továbbjutást jelentő győzelem nem volt kilátásban. Rode, Lewandowski és Robben előtt több alkalommal is lehetőség adódott a gólszerzésre, leginkább az új lendületet hozó holland volt elemében, aki fejjel, szóló utáni kísérlettel és több veszélyes beadással is próbálkozott. A lengyel támadónak ezúttal sem ment a helyzetkihasználás, több alkalommal közelről sem volt hatékony az ingyen érkezett támadó, a kapufát is eltalálta. A moszkvaiak 1-0-nál próbálkoztak az eredmény kozmetikázására, de a 84. percben megpecsételődött a kiesésük: Schweinsteiger hajszálpontos beadására Rode teljesen üresen érkezve fejelt Akinfeev hálójába, megszerezve ezzel pályafutása első Bajnokok Ligája találatát. 1-0! A mérkőzés végére összeomló CSZKA-nak az örömjátékot bemutató Bayern egy újabb gólt lőtt: Götze használta ki a védők szerencsétlenkedését, magabiztosan passzolt a vendégek kapujába. 3-0!

Mérkőzést követő nyilatkozatok:

Pep Guardiola: Nagyon büszke vagyok az egész keretre. A csoportkörben kiemelkedően teljesítettünk. Csak egy meccset veszítettünk el, minden mérkőzésen jobb voltunk az ellenfelünknél. Ma nagyon komolyan játszottunk. Nagyon elégedett vagyok Basti, Rode és Hojbjerg teljesítményével. És Gianluca Gaudino a 18 évével is jól csinálta a Bajnokok Ligájában. Mindenki nagyon jó volt. Gratuláció! Most az utolsó mérkőzéseinkre kell regenerálódnunk.

Bastian Schweinsteiger: Örülök, hogy megnyertük a mérkőzést. Fölényesen játszottunk, de nem volt egyszerű. Elértük a célunkat, ez a legfontosabb, de egészen nagy mérkőzések várnak még ránk. Láthattuk, hogy elég gyorsan megtaláltuk a ritmust egy olyan csapat ellen, amely nagyon mélyen védekezve várt a kontrákra. Azt hiszem jók voltunk. Nem adtunk nekik sok lehetőséget és végül megérdemeltük a győzelmet.



Arjen Robben: A Moszkva nem tett sokat, beálltak hátra és várták a kontralehetőségeket. Teljes mértékben kontrolláltuk a mérkőzést. Ha a második játékrészben egy kicsit jobban kijátsszuk a lehetőségeinket, akkor lövünk még egy pár gólt. Nehéz csoport volt, de gratuláció a csapatnak – jók voltunk. Nem jó, hogy a Schalke győzött. Nekik az, de számunkra egy lehetséges ellenféllel kevesebb lesz a sorsolás során, így csak öten maradnak. Ebből 2-3 nagyon nehéz ellenfél. PSG, Juventus, Arsenal, ez három szuper csapat.

Sebastian Rode: Az első BL gól természetesen nagyon különleges. Végül csak az számít, hogy győztünk. A Moszkva a legtöbb időt nagyon mélyen hátul töltötte, részben a saját 16-osuk vonalánál. Pár lehetőséget kihasználatlanul hagytunk, de elsők lettünk és elértük a célunkat. Várjuk, kit kapunk ellenfélül.

Robert Lewandowski: Volt egy tervünk a győzelemre. Mindegy, ki ellen játszunk, elakarjuk érni a következő kört. A PSG és az Arsenal erős csapatok, de mindegy, hogy ellenük vagy épp a Basel ellen játszunk, tudjuk mi a tennivalónk.

Manuel Neuer: Ma este néhány játékosnak lehetősége volt a játékra, akik nem játszottak sokat ebben a szezonban. Schweinsteiger is visszatért, ami miatt nagyon boldogok voltunk. Fél szemem a kijelzőn volt, amikor láttam, hogy a Schalke továbbment. Jó a német labdarúgás számára, hogy mind a négy csapat továbbjutott.

Érdekességek, statisztikák:

  • Bastian Schweinsteiger a VB döntő óta először lépett pályára kezdőként.
  • Schweini legutóbb szinte pontosan két évvel ezelőtt, a BATE elleni 4-1-es győzelem alkalmával volt utoljára csapatkapitány BL mérkőzésen.
  • Gianluca Gaudino először lépett pályára a Bajnokok Ligájában, rögtön kezdőként.
  • Sinan Kurt tétmérkőzésen először volt a proficsapat keretében.
  • Thomas Müller a 24. BL gólját szerezte a Bayern München színeiben, ezzel ő a klub legeredményesebb játékosa – megelőzve Mario Gomezt.
  • Müller a BL történelem 400. büntetőjét értékesítette.
  • Bastian Schweinsteiger 156 labdaérintésével egyéni BL rekordot állított fel. Egy gólpassz is fűződik a neve mellé.
  • Pierre Emile Hojbjerg 114 passzából 104 célba talált, ez 91%-os mutató.
  • Egy CSZKA játékos sem passzolt annyit sikeresen, mint Manuel Neuer.
  • Az UEFA.com Schweinsteigert nevezte meg a mérkőzés legjobbjának.
  • Mind a négy német klub kvalifikálta magát a nyolcaddöntőbe, sorozatban másodszorra. A Bundesliga képviseli a legtöbb csapatot a mezőnyből.
  • A Bayern 18. BL indulásából 17. alkalommal is bejutott a nyolcaddöntőbe, megelőzve ezzel a Manchester Unitedet.

Statisztika, uefa.com

FC BAYERN 3:0 (1:0) CSZKA Moszkva

FC Bayern: Neuer – Rode, Boateng, Dante, Bernat – Hojbjerg, Schweinsteiger – Gaudino (73. Weiser), Götze, Ribéry (46. Robben) – Müller (46. Lewandowski)
Cserék: Zingerle, Alonso, Rafinha, Kurt
CSZKA Moszkva: Akinfeev – Fernandes, Berezutski, Ignashevich, Nababkin – Wernbloom, Natcho (66. Tosic) – Dzagoev, Eremenko (82. Milanov), Musa (90. Efremov) – Doumbia
Cserék: Chepchugov, Cauna, Vitinho, Chernov
Játékvezető: Olegario Benquerença (Portugal)
Nézők: 68.000 (teltház)
Gólok: 1:0 Müller (18./büntető), 2:0 Rode (84.), 3:0 Götze (90.)
Sárga lapok: Dante / Natcho, Dzagoev

Összefoglaló: 

http://www.dailymotion.com/video/x2ca1m6_bayern-munich-3-0-cska-moscow-all-goals-and-full-highlights-10-12-2014-champions-league_sport

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top