Interjúk és nyilatkozatok

Xabi: A Bayern egy remek lépése volt a karrieremnek

Az fcbayern.de közölt interjút a 33 éves Xabi Alonsoval.

xab

Xabi, milyennek találod pályafutásod első téli szünetét?
Ez egy új tapasztalat számomra, tetszik. Felfrissíthettük a lábainkat és a fejünket, most visszatértünk a pályára és felkészülünk a szezon második, mindent eldöntő felére. Ez eddig a legjobbak szerint alakul, igazán jól edzettünk.

Az edzőtábor után nehezek a lábak. Kívánod néha, hogy egy fiatal játékos lábaival rendelkezz?
Nem. Nem annyira fontos a kor. A döntő tényező az, hogyan érzed magad és én nagyon jól érzem magam. Csakúgy mint az egész csapat, nagyon keményen edzem, hogy elérjem a topformámat és a csapat segítségére legyek. Készen állok a nagy mérkőzésekre, amely remélhetőleg vár ránk a tavaszi szezonban. Mindannyiunk nagy célokkal rendelkezik.

Először edzőtáboroztál a csapattal. Vannak különböző tapasztalataid a madridi vagy a liverpooli időszakodból?
Összességében mindenhol hasonló, csak kisebb különbségek vannak: Hogy épül fel a hét, hogyan dolgozunk, ez különösen igaz Pep Guardiolánál. Saját módszerei vannak. Sokat tanulok tőle.

Azért is volt jó az első Bayernben eltöltött félév után ez a hét számodra, mert sok időt tölthettél a csapattal?
Katarban természetesen nagyon sok időt töltöttünk el egymással, de már korábban is szuperül beilleszkedve éreztem magam. Mindenkivel jól kijövök. A Bayernnél minden nagyon professzionális, de egyben nagyon nyugodt is.

A kezdettől az volt az ember érzése, hogy nagyon könnyen sikerült beilleszkedned.
Számomra ez soha nem volt probléma. Amikor tíz évvel ezelőtt a Liverpoolba mentem, akkor sem telt sok időmbe, hogy mindenkivel jól kijöjjek és megértsem hogyan működik ott minden. Most a Bayernnél ugyanez volt a helyzet. Azért is jöttem ide, hogy új tapasztalatokat szerezzek, hogy a Bundesligát és egy olyan különleges klubot mint a Bayern megismerjem. Most már elmondhatom: Remek lépése volt ez a karrieremnek.

Csalóka a benyomás, vagy Bastian Schweinsteigerrel különösen jól megértitek egymást?
Bastian egy klassz krapek. Nagyon barátságos és nyitott. Gyakran játszottunk egymás ellen, kölcsönösen tisztelettel és nagy csodálattal. Nagyon régóta van a klubnál, ő itt egy kulcsjátékos, sok mindent elért. Ő nagyon jól reprezentálja mindazt, ami a Bayern.

A passzjáték egy különöleges képességed. Ha visszagondolsz, gyerekkorodban is így volt?
Mindig ez volt a foglalkozásom. Ha a játék centrumában szerepelsz, nem szabad sokáig tartogatnod a labdát. Ehelyett sok-sok alkalommal kell a lehető leggyorsabban átjátszanod azt. Ezt próbálom meg én is. Én vagyok az, aki a labdát az egyik oldalról a másikra helyezi, aki a védelemből a támadósorba passzol. A feladatom a játék ritmusát tartani. Ez a személyiségem is.

Tehát a személyiségedet is felviszed a pályára?
Minden játékosnak megvan a saját maga személyisége. Én nem tudok mást játszani. Nem vagyok csatár, sem szélső, belső védő sem. Ez az edző nagy feladata, a különböző fogaskerekeket, a gépezet különböző részeit a megfelelő helyre illeszteni. Akkor jöhetnek a sikerek.

Milyen sikeresen folyik a német nyelv tanulása?
A szabadáság alatt volt házifeladatom, de akkor indul be újra igazán, ha visszatérünk Münchenbe. Fejlődtem, de a német komplikált. Szükségem van még egy kis időre. Németül tanulni a pályán kívüli kihívásom.

A csapatból ki a legjobb német tanár számodra?
Thomas Müller.

Thomas? Tőle inkább bajorul tanulsz, mint németül.
Lépésről lépésre. Először a német, majd a bajor.

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top