Interjúk és nyilatkozatok

Ribéry: A Bayern után nincs tovább

Franck rengeteg témát érintve egy valóságos időutazáson vett részt a TZ újságíróival.

tz

A 2008-as BAJNOKSÁG

Mit gondol, ha erre a 2008-as képre rátekint?
Szuper! Már korábban is tudtam, ha a Bayernbe igazolok, sok címet nyerek. Ennél a klubnál ez a hagyomány. Pár ember nem értette, miért választottam ezt a csapatot. Beszéltem Willy Sagnollal, sok tapasztalata volt ezzel a klubbal. És hol állunk jelenleg? Az FC Bayern egy újabb lépést tett felfelé.

Mennyire volt fontos Ottmar Hitzfeld a csapat illetve a saját személyed számára ebben az időszakban?
Nagyon fontos! Hihetetlenül jól bánt velem. Néha találkoztam vele egy tolmács társaságában. Nem csak a futballról beszéltünk. Megkérdezte, mi újság velem, a családommal, jól érzem-e magam és szükségem van-e valamire. Szuper volt. Mindenki tuja, hogy csak akkor vagyok jó, ha a fejem tiszta.

Az első bajnoki címed volt a legszebb címed is akkoriban?
Természetesen. Ilyesmit nem feled az ember. Mit értem el addig? Törökországban a Galatával megnyertem a Fenerbahce elleni kupadöntőt. Majd ezt a bajnokságot. Ez teljesen más volt, egy egészen más szint.


LUCA TONI

Luca Toni önnel együtt érkezett az FC Bayernbe. Tartják még a kapcsolatot?
Igen, mindig! Rendszeresen írunk egymásnak a Whatsappon. Jól megy neki, ezt önök is tudják. Egy egészen nyugodt srác, de kedves. Még mindig játszik, még mindig lövi a góljait. Hihetetlen, ő még mindig nagyon fontos a csapata számára. Máig sajnálom, ahogyan elhagyta a csapatot. Nagyon szomorú voltam, mert két évig jól teljesített. Ő volt a legjobb góllövő a ligában. Majd jött van Gaal, nem jöttek ki egymással.

Önnel és Luca Tonival az FC Bayern újra a sikeres időszakát élte.
Én francia vagyok, ő olasz, mindketten nagyszerű srácok vagyunk. Címeket akartunk nyerni, a legjobbunkat akartuk kihozni a csapatért és a szurkolókért. Azonnal összeillettünk, szuperül harmonizáltunk a pályán.

https://www.youtube.com/watch?v=BJ_hMnE8H0w

DAVID ALABA

Van egy képünk egy másik barátodról: David Alabáról. Olyan ő önnek, mint a kisöccse?
Igen, ő a kisöcsém. Már 16 éves kora óta ismerem, amióta az itteni bentlakásos iskolában élt. Gyakrabban odamentem hozzá és egyszerűen megkérdeztem, mi a helyzet vele. Elvittem az étterembe is, egyszerűen egy kis szórakozás gyanánt. Kedvelem ezeket a fiatal srácokat, szeretem ha sikeresek. És ha ők boldogok, annak én is örülök. Természetesen egy tisztelt személy voltam a számára.

És ön segített neki, amikor a profikhoz érkezett?
Így van, pontosan. Elmondhatta a többieknek, hogy ő már ismer engem. A kezdetekben ez megkönnyítette a dolgát. Ha rátekintek Davidra, jól érzem magam. Az a szép, hogy ő mindig David Alaba maradt. Három évvel ezelőtt senki nem ismerte, ma mindenki ismeri. De ő még mindig ugyanaz, aki volt is, és még mindig mosolyog.

De megérti őt? A bécsi dialektusa néha nagyon könnyen előbukkan.
Igen, ez igaz, de szeretem ezt.


LOUIS VAN GAAL

Már beszélt Louis van Gaalról. Visszatekintve nehéz időszaka volt az irányítása alatt?
Tulajdonképpen elég ezt az időszakot egyetlen szóval leírni: Kár. Kár, hogy így alakult vele. Sőt, azt hiszem, hogy ő egy nagyon jó edző. Soha nem kritizáltam a munkáját, az edzésgyakorlatai is rendben voltak. De ahogy emberileg fellépett, számomra nem volt jó. Ez valójában nem csak engem érintett, hanem másokat is a csapatban. Amikor Louis van Gaal az FC Bayernhez jött, Lucio, Demichelis, Luca Toni, Ze Roberto távozott. Sok játékossal nem értette meg magát.

Eltudná magyarázni, hogyan jött mindez?
Mielőtt csatlakozott a Bayernhez, egy lapban még elmondta, hogy számára teljesen mindegy, hogy egy sztár előtte áll-e a sorban vagy sem. Rólam és Luca Toniról beszélt. Anélkül, hogy valójában megismert volna minket. Így az első pillanattól kezdve egy probléma állt fenn közöttünk.


CSÍNYEK

Egy vidámabb téma: Mit csináltak itt?
Daniel van Buytennel álltam a tetőn, volt egy vödör vizünk. Alattunk épp Oli Kahn közlekedett. Egyvalamit szeretnék elmondani: Fiatalabb srác voltam, mikor idejöttem. Nagy játékosokkal játszottam: Oliver Kahn, Willy Sagnol, Zé Roberto. Mindig tiszteltem őket – különösen Olli Kahn volt számomra egy hatalmas személy. Ez az ember volt valaki ebben a csapatban!

Mi volt a legutóbbi csínyed a Bayernben?
Nem tudom. Minden nap szórakozom. Mindig nevetni akarok.

Pep Guardiolával is?
Igen, Peppel is jól megy. Lehet nevetni vele.

Mi volt az eddigi legrosszabb? Egyszer vezette a csapatbuszt is.
Na igen. Az vicces volt. De amikor nekimentem a falnak, csak arra gondoltam, hogy „o lá lá”. Azonnal odamentem Uli Hoeneß-hez és elmondtam neki a történteket. Közöltem, hogy azonnal fizetek. Nem volt kérdés.


ARJEN ROBBEN

Ami a kezdetektől nem volt jó, ma már passzol: Az Arjennel való kapcsolatod. Lehet ezt mondani?
Ez igaz. Eleinte nem értettük meg annyira jól egymást. Egy olyan időben érkezett, amikor volt pár problémám van Gaallal. Nem tudom, mire gondolt. Két-három éve nagyon jó a kapcsolatunk. Egy kötelet húzunk, mindent megteszünk a klubért és a szurkolókért.

Összeültek egyszer és mindent megbeszéltek?
Nem, erre nem volt szükség. Idővel jött minden.


BAJNOKOK LIGÁJA

Milyen érzés volt a BL győzelem?
Sok hónapig küzdöttünk ezért a címért. Sokat izzadtunk érte.

Ez a siker egy köszönet azon évekért, amelyekért megdolgoztak?
Abszolút. Ez a legnagyobb cím egy csapat számára.

Idén újra begyűjthetik?
Azt hiszem, elméletileg minden évben begyűjthetjük. Jó csapatunk, jó egyéni játékosaink és jó edzőnk van. De mindenekelőtt egy csapat vagyunk, összeállunk. És pontosan ez a különbség. Ha komplettek vagyunk és mindenki 100 százalékosan fitt, megszerezhetjük ezt a címet.

Emlékszik még a Dortmund elleni döntő utolsó percére?
Főleg az 1:1 utáni időszakra gondolok. Mentálisan ez nagyon nehéz volt a fejek számára. Már kétszer kikaptunk, abban a pillanatban újra felfokozott állapotban voltunk. Mi történt most? Nem akarok a félelemről beszélni, de nagyon furcsa volt.

A Real Madrid az idei legerősebb ellenfél?
Jó csapatuk van, de már elmondtam: Ha mindannyian bevethetőek vagyunk, erősek vagyunk.

Talán revanst vehetnek a 0:4 után.
Ez nem a revansról, hanem a futballról szól. Ha újra a Real Madrid ellen kell játszani, győzni kell. Ennyi!


FRANCIAORSZÁG

A téma Franciaország.
Nem, ez már nem téma többé.

Úgy gondolja, nincs visszatérés?
Nincs. Boldog voltam, hogy az országomért játszhattam. De néha szomorú is voltam. Ennek most már vége.

Ön mára már inkább müncheni, mint francia?
Volt egy idő, amikor a franciák nem akarták, hogy Ribéry visszatérjen. Münchenben viszont mindig akartak. Egész pontosan, ez az ami történt. Az emberek itt mögöttem állnak. Tudják, hogy szívből játszom, mindent megteszek a klubért.


CSALÁD

Itt láthatjuk a családját. Jól érzik magukat Münchenben, igaz?
Igen, jól érezzük magunkat. És ez a fontos. Ahogy láthatják, a legfontosabb számomra a vérem, a családom.

A gyermekei jól beszélnek németül?
A lányaim már nagyon jól beszélnek. A fiam még mindig egy kicsit túl pici, de az iskolában például nagyon jól halad. Nagyon boldogok vagyunk ebben a városban.

Elgondolkodott azon, hogy a szüleit is magával hozza?
Ez nem úgy megy, ez valamelyest más. A szüleim Boulogne-ban születtek, ez az otthonuk. Nem olyanok mint én, én mindig útközben voltam.

ULI HOENEß

Önnek Uli Hoeneß is szinte családtag. Igaz?
Igen, ez igaz. Ez az ember hihetetlenül fontos számomra. De nem csak nekem, hanem az egész FC Bayernnek is. Ha a Bayernre gondolsz, Uli Hoeneß-re gondolsz. Ezért a klubért él.

Milyen volt a legutóbbi viszontlátásuk?
Voltam már nála a börtönben. Furcsa volt, de hihetetlenül boldog voltam. Majd újévben azonnal meglátogattam az irodájában, amikor megérkezett. Az a benyomásom, hogy érzi a klubot, éppen újra nagyon felszívja magát.

PEP GUARDIOLA

Milyen a Pep Guardiolával való kapcsolatod?
Jó! Nagyon jó, hogy a Bayernhez érkezett. Sokmindent nyert a Barcelonával, a kvalitásai összességével és mentalitásával jött ide. Az első évében sokat tanultunk, sokat beszéltünk. Most megértjük őt, még jobban megy a játék. Ő egy szuper edző, aki teljesen új dolgokat próbál ki.

Ő a valaha volt legjobb edződ?
Igen, abszolút. Nem találkoztam még olyan edzővel, akinek annyi fogalma lett volna a labdarúgásról, mint neki. A részletek egészében.

Milyen nyelven értik meg egymást?
Németül, néha egy kicsit olaszul.

Gondolja, hogy 2016 után is marad?
Igen, miért ne? De ezt csak ő döntheti el.
JÖVŐ

És mi újság önnel? Mi lesz a Bayern München után?
A Bayern után nincs tovább. Nem akarok már egy másik klubhoz menni. Talán megragadok egy újabb tapasztalatot és lehúzok egy évet az USA-ban vagy Dubaiban. De Európában a klub iránti tiszteletemből már nem játszom máshol.

Közel állt ahhoz, hogy a Real Madridban játsszon.
Igen, a Real közel volt. A Chelsea, a Barcelona a Manchester is érdeklődött. Nem egyszerű, amikor az egész világ téged akar. De arra soha nem volt esély, hogy ne tárgyaljak Ulival (nevet).
https://www.youtube.com/watch?v=-juN09WFH-0

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top