Egyéb

Elhunyt Udo Lattek, a Bayern legendás edzője

A német labdarúgás nagy alakja a 80. életévében búcsúzott.

0,,18234585_403,00

Udo Lattek pályafutása során 14 címet szerzett, amellyel a világ egyik legsikeresebb edzőjének számít. A bajorokat két fázisban irányította: 1970 és 1975 között ő volt az, aki a Bayern Münchent a legerősebb német csapattá építette és a klubtörténelem legsikeresebb időszakán vezette át azt. Olyan játékosokkal dolgozhatott együtt, mint például Sepp Maier, Franz Beckenbauer, Gerd Müller, Georg Schwarzenbeck, Paul Breitner vagy éppen Uli Hoeneß. Udo Lattek ez idő alatt három bajnoki címet, 1 német kupát illetve egy BEK győzelmet ünnepelhetett csapatával. Az 1974-ben VB győztes Németország legfőbb magját is az ő csapatának játékosai biztosították. A 74/75-ös szezonban a klubtörténelem leggyengébb bajnoki szereplése miatt menesztették.

A Bayernnél eltöltött második fázisa 1983 és 1987 között volt esedékes. Egykori játékosa, az akkor már menedzser Uli Hoeneß csábította őt vissza a Bayernbe. Ezen időszak alatt olyan játékosokkal nyert három bajnokságot, illetve két német kupát, mint Karl-Heinz Rummenigge, Lothar Matthäus, Dieter Hoeneß, Jean-Marie Pfaff vagy Klaus Augenthaler. 1987-ben újra lehetősége volt a BEK elhódítására, de csapatával elveszítette a Porto elleni döntőt.

Müncheni állomáshelyén kívül természetesen több helyen is megfordult: Edzői pályafutása elején másodedzőként lett VB ezüstérmes Németországgal az 1966-os világtornán. Két Bayernes időszaka között vezette a Mönchengladbach (1975–1979), a Dortmund (1979–1981) és a Barcelona (1981–1983) együttesét is, majd a második bajor szakaszát követően a Köln sportigazgatója (1987–1991), illetve a Schalke (1992–1993) és ismét a Dortmund (2000) vezetőedzője lett. Utóbbi állomáshelyén egy bizonyos Matthias Sammer volt a segédedzője.

A Gladbachhal egy UEFA kupát és két bajnoki címet nyert olyan nevesebb játékosok segítségével, mint Jupp Heynckes, Uli Stielike vagy Berti Vogts. A Barcelonában mestere volt Diego Maradonának és Bernd Schusternek is. Katalán időszaka alatt egy KEK-et nyert.

„Udo Lattek halála mélyen érintett minket. Az ő neve szoros összeköttetésben áll az FC Bayern München felemelkedésével. Az egyik legsikeresebb német futballedző, és hosszú évtizedekig a sport egyik legnagyobb személyisége volt, nemzeti és nemzetközi szinteken is. Az FC Bayern egy nagy alakját veszítettük el vele, egy személyes barátot. „ – mondta el Karl-Heinz Rummenigge, a klub igazgatóságának elnöke, akit az elhunyt legenda 18 évesen Uli Hoeneß-szel és Paul Breitnerrel egyetemben hódított el a Bayernbe.

„Udo Lattek egy kiemelkedő futballtanár és egy nagy személyiség volt. Edzőként az FC Barcelonánál nagy nyomot hagyott maga után.” – nyilatkozott Pep Guardiola is az fcb.de-nek a szomorú eset kapcsán.

Az FC Bayern egy nagy edzőt és barátot veszített el. Udo Lattek soha nem fog a klubunkban feledésbe merülni. A részvétünket nyilvánítjuk ki a feleségének és családjának.



 

Hozzászólnék

0 hozzászólás

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top