Interjúk és nyilatkozatok

„Schweinsteiger elhagyhatja a Bayernt.”

A játékos önéletrajzi könyvének írója interjúban beszélt a klubikonról.

weini

Bastian Schweinsteiger 1998 óta, azaz 16. éve játszik a Bayern Münchenben. Ez idő alatt szinte minden lehetséges címet megnyert játékosként: 7-7 alkalommal német bajnok és kupagyőztes, 1-szer Bajnokok Ligája, VB, Klub VB valamint Európai szuperkupa győztes lett. Gyűjteményéből egyedül az EB arany hiányzik.

A német válogatott jelenlegi csapatkapitányának önéletrajzi könyve február 15-én jelenik meg, melynek szerzője, Alexander Kords a Focusnak adott interjújában Bastian Schweinsteiger életéről beszél.

Volt valami, amin meglepődött Bastian Schweinsteiger életében?
Amin nagyon meglepődtem az az volt, hogy milyen lineárisan épült fel a karrierje. Tíz éven belül mindig felfelé dolgozott. 2004-ben debütált a válogatottban – ettől kezdve a nemzeti válogatottban és a Bayernben is meredek emelkedésen ment keresztül. Egészen elképesztő, hogy ez az egy játékos mennyire jobbá tett két csapatot is.

Schweinsteiger alpesi sífutóként is karriert futhatott volna be. Sőt, egy verseny során a barátját, Felix Neureuthert is megverte, ahogy ön leírta. Miért döntött a futball mellett?
Érdekes lett volna látni, mi lett volna belőle síelőként. Valószínűleg egyáltalán nem lenne olyan ismert, még akkor sem, ha Felix Neureuther nevet csinált neki. Labdarúgóként sokkal inkább reflektorfénybe lehet kerülni. Másrészt azt is elmondta, hogy meglehetősen idegesítő lenne mindig csak hidegben sportolni és a sílécet cipelni.

Mekkora részesedése van a családnak a sikerből?
Nagyon nagy. Az édesapja egy nagy sportrajongó volt, aki maga is futballozott és síelt. Bastian és a testvére Tobias nagy támogatást kaptak tőle. Az édesapja sportüzlete által a gyerekeknek mindig megvolt a szükséges felszerelésük.

A Bayernnél Uli Hoeneß szinte a kezdetektől egy fontos személy volt. Néha volt közöttük feszültség Schweinsteiger szőke taréja miatt, ami miatt Hoeneß vissza is küldte őt a fodrászhoz.
Uli Hoeneß nagyon fontos volt Schweinsteiger számára, mert ő a fiatal játékosokat mindig visszahozta a talajra. Schweinsteigernek a karrierje kezdetén volt pár magasrepülése – de Hoeneß kritikái által újra földet ért. És azt a figyelmeztetést, miszerint folyamatosan jó teljesítményt kell nyújtani, a szívére is vette. Azért tudott egy ilyen nagy játékossá válni, mert a saját köreiből érkeztek ezek a figyelmeztetések illetve kritikák.

Schweinsteigert bosszantotta a beceneve, a „Schweini”. Olyannyira, hogy egyszer ügyvédhez is fordult emiatt. Hogy tekint erre a fejezetre?
Ez viszonylag korán történt a karrierjében, véleményem szerint lehet hogy valamelyest meggondolatlanul. A Bayernnek rakatnyi ellenséges szurkolója van, és ha az ember arra mutat, hogy valaki nem szereti, ahogy szólítják, még jobban felingerli az embereket. Jobbnak találom, hogy a teljesítménye és a karakterváltozása által bizonyítja, hogy ő már nem „Schweini”, hanem Herr Schweinsteiger.

Nagy médiaérdeklődés övezte a Podolski, Schweinsteiger kettőst. Hogy írná le a kettejük kapcsolatát?
A pályán mindig nagyon jó volt a kapcsolatuk – mindketten 2004 óta képviselik a válogatottat. Eltekintve attól, hogy meglehetősen kevés közük van egymáshoz. Ők mindig különböző típusok voltak. Schweisnteiger eleinte inkább közösségi ember volt. Podolski sokkal inkább a családjára koncentrál.

Hosszú ideig fontos személy volt Sarah Brandner Schweinsteiger életében. Müncheni Beckhamékként jellemezték a párt. Hogyan profitáltak ők ebből a kapcsolatból?
Ő ezáltal nagyon ismert lett, ami a modellkarrierjének biztosan nem ártott, de ebből Schweinsteiger is profitált, mert Sarah leföldelte őt. Ez a stabil partnerhölgy nagyon jót tett neki és a karrierjének is.

Most miért teszi a privát életét titokká?
Úgy vélem az új Schweinsteigerhez tartozik, hogy a személyes ügyeit privátként kezeli. Nem folytat már több olyan nyílt kapcsolatot, mint Sarah Brandnerrel.

Hoeneß mellett ki befolyásolta őt leginkább sportszakmailag?
Michael Ballack minden bizonnyal hatott rá, a játék tekintetében is. Schweinsteiger most védekező középpályásként játszik, mint korábban Ballack. Minden egykori edzője is különleges benyomással volt rá: Ottmar Hitzfeld hozta fel a profik közé. Louis van Gaal találta meg a pozícióját, amelyben most játszik. Schweinsteiger egy egészen intelligens játékos, aki jól meg tudja fogadni azt, amit a mindenkori edzői átadtak neki.

Hogy írnád le Schweinsteiger legkiemelkedőbb tulajdonságait?
Emberi szempontból jónak találom, hogy a magánéletét kizárja a nyilvánosság elől. Néhány éve még nagyon nyílt életet folytatott, ez mostanra teljesen megváltozott. A pályán belebújt a vezérszerepbe, látható, hogy átvette a felelősséget és ő a főnök a pályán. Ő ad hangot és tempót a Bayernben és a válogatottban is.

Elhagyja valamikor a Bayernt?
Azt hiszem igen. Mindig elmondta, hogy szeretne külföldre menni. A ligán belül nem hiszem, hogy átigazol, de a karrierje végén valószínűleg még egy nagy külföldi topklubhoz távozik – talán a Barcelona vagy a Real Madrid lesz az?

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top