Interjúk és nyilatkozatok

Alaba: A futball az életem

David Alaba 2010. február 10-én debütált a Bayern felnőttcsapatában. Ennek apropójaként adott interjút az fcbayern.de-nek.

dalaba

David, tudod mi történt pontosan öt évvel ezelőtt?
Húha, nehéz – nem.

A debütálásodat ünnepelhetted az FC Bayernben. 17 évesen, 7 hónaposan és 6 naposan…
Valóban? Tudom, a Greuther Fürth elleni kupameccsen történt, de hogy ez már öt éve? Őrület!

Néha megcsíped magad, hogy elhidd?
Hihetetlen, máig mi minden történt ezen időszak alatt. Fiatal éveimben nagyszerű sikereket ünnepelhettem és sok felejthetetlen pillanatokban részesülhettem. Igen, gyakran még mindig megkérdem magamtól, ez mind valóság?

Számodra minden Louis van Gaal alatt kezdődött. Később Jupp Heyckes és Pep Guardiola volt a futballtanárod.
Három abszolút világklasszis edzőről van szó, akiknek irányítása alatt nagy lépéseket tettem. Louis van Gaal nagyon szigorú volt, de szükség esetén rendelkezésre állt. Jupp Heynckes egy apafigura volt. Legfőképp a fiatal játékosokkal állt nagyon közeli kapcsolatban. Pep Guardiola egy olyan brutális futballtudással rendelkezik, amelyet még soha nem éltem meg. De a Hoffenheimben eltöltött fél évem során Marco Pezzaiuoli is továbbsegített. Ezt sem szabad elfeledni.


A szabadrúgások egyre inkább a specialitásoddá válnak. Stuttgartban ismét szereztél egyet. Milyen sűrűen gyakorlod?
Már 15 éves korom óta fejlesztem, ekkor még az Austria Wien csapatában voltam. Az évek során megpróbáltam a technikámat finomítani Juninho, Cristiano Ronaldo vagy David Beckham videókkal. De mindenekelőtt sok sok gyakorlással. Mérkőzésen gyakran nem jön össze, de ha igen, annál szebb lesz.

Csalóka a benyomás, vagy tényleg jobban szereted, ha a labda valemelyest messzebb áll a kaputól?
25-30 méterre a kaputól ideális a lövésem röppályája.

Szoktad a gyengébb, jobb lábaddal is gyakorolni a szabadrúgásokat?
Nem, még soha. Nem is engedné senki (mosolyog).

Időközben már egy stabil szabadrúgás-végrehajtó lettél. A csapattársaid úgy tűnik ismerik a szabadrúgásaid minőségét.
Természetesen Arjen is szuperül tudja lőni. Vagy Mario, Basti és Xabi. Váltogatjuk egymást. De a csapat megbízik bennem. Ha jól érzem magam, egyszerűen csak megragadom a lasztit és rálövöm.

Komplikált időszak áll mögötted. Egy térdésürés miatt két hónapra dőltél ki az őszi szezonban. Hogyan sikerült a visszatérésed után azonnal teljes erőbedobással játszani?
Egy horror volt, valóban egy nem jó időszak. Boldog vagyok, hogy vége. Megpróbáltam keményen dolgozni és a rehabilitáció során mindent beleadni. A lehető leggyorsabban akartam visszatérni a topszintemre. Szerencsére egészen jól sikerült.

A visszaesés néha jó a fejlődésnek. Nálad hogy van ez?
Remélem, hogy nem sérülök le olyan gyorsan. De igen, mentálisan ez a nehéz időszak lehetséges, hogy egyáltalán nem volt rossz. Természetesen a pénz és a hírnév jó dolog ebben a szakmában, de észrevettem, hogy a futball mindenekelőtt áll. Ez az életem, és ez az a sportág amit egyszerűen szeretek. A pályán akarok lenni, ez a döntő.





Guardiola alatt néha a középpályán, néha balbekként szerepelsz…
…Sőt néha belsővédőként. Ha valaki ezt két évvel ezelőtt mondta volna, őrültnek nyilvánítottam volna. (nevet). Nem, az biztosan nem hátrány, hogy több pozícióban is képes vagyok játszani. Az igényem az, hogy a lehető legtöbb meccset abszolváljam. Hogy hol, az viszonylag mindegy.

A tavaszi rajt nem sikerült tökéletesre: Négy pont három mérkőzésen. Mi a probléma még?
A Wolfsburg elleni meccsről nem kell többet beszélnünk, egyszerűen gyengék voltunk. A Schalke ellen sokáig emberhátrányban voltunk, ezért úgy gondolom jól teljesítettünk. Stuttgartban pedig győztünk. Tudom, hogy még meg kell találnunk a ritmusunkat, de tényleg nem egyszerű, ha az ellenfelek tíz játékossal állnak fel a 16-osuk elé és védekeznek.

Szombaton az ellen a Hamburger SV ellen játszotok, akik a ligában zsinórban kétszer győztek.
A következő lépést akarjuk megtenni. Ezen a héten jól felkészültünk és remélhetőleg a szurkolóink az Allianz Arénában újra lelkesítenek minket. Szerencsére Franck és Rafa visszatértek. Szükségünk van rájuk, két nagyon fontos játékosról van szó.

[KGVID width=”640″ height=”360″]http://giant.gfycat.com/TidyRealisticCopepod.webm[/KGVID]

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top