elemzés

Stabilitás a kreativitás rovására



A Sahtar ellen igencsak döcögött a Bayern támadógépezete, olyannyira, hogy még helyzet is csak alig aódott, a mérleg másik oldalát nézve azonban rendkívül jól zárt a védelem. De be lehet-e áldozni a kreativitást a stabilitás oltárán? Karlheinz Wild, a Kicker szerkesztője szerint nem. Az ő elemzését olvashatjuk:

A Bayern vezetősége nem volt éppen elragadtatva a gól nélküli döntetlentől az FC Shaktar Doneckkel vívott összecsapás után, ahol nemcsak a győzelem maradt el, hanem a gólhelyzetek sem igazán jöttek. S jogosan is várhatnának többet a világsztárokból és világbajnokokból álló alakulattól. A Bayern egyértelműen többre képes és csúnyán elszalasztották az alkalmat, hogy kedvezőbb pozícióból várják a Donyeck elleni müncheni visszavágót. Pep Guardiola azonban eme nyugat-ukrajnai kirándulásban is meglátta az elért célokat: ellentámadásokkal ugyanis azon az estén nem tudták meglepni a csapatát.

Shakhtar Donetsk 0-0 Bayern Munich: Ukrainians hold 10-man Bayern ...

A vitathatatlan tények mellett a Bayernnek viszont arra is ügyelni kellene, hogy a totális kontroll mellett, amit a pályán teremt meg ellenfelével szemben, ne veszítsék a nagyszerű kreativitásukat és remek kombinációs készségüket. A permanens labdabirtoklás és a nem feltétlenül célravezető passzutak – a Guardiola-doktrína szerint – teremtik meg a pályán az uralmat. Ha azonban Franck Riberéy nem csinál cselt és nem húzza meg a szélt, vagy Arjen Robben nem tekeri a labdát a hálóba, a fent ecsetelt játékmód öncélúvá válhat. Vagy olyan este lesz belőle, mint most a Sahtar ellen. Csak magát okolhatja az ember, ha nem játszik gólratörően, vagy nem épít tudatosan a csapatban lévő klasszis kvalitásokra.

Guardiola túl gyakran és néha túl erősen is rákoncentrál az ellenfélre. Hogy lenne képes ez a Donyeck, amely még emberelőnyben sem volt képes komoly helyzetet kialakítani hazai közönség előtt, bármi módon is veszélyzetetni a Bayernt az Allianz Arénában? Még egy korai bekapott gól sem változtatna ezen. Eme ukrán védelem ellen nem elég egy gólt elérni, sokkal nagyobb igényekkel kell pályára lépni a bajoroknak majd a visszavágón, amihez bőven meg is van a klasszisuk. A diadalhoz azonban több kell majd a klasszikus Mia-san-mia-ból, és több spontanaitásra is szükségük lesz. Ehhez viszont az is kell, hogy kevésbé vesszenek el az ellenfélelemzésben és az ahhoz való alkalmazkodásban, illetve hogy az edző kevesebbet “dirigáljon” a vonal mellől.

Bayern Munich's Spanish midfielder Xabi Alonso gets a red card

 

Stabilitás a kreativitás rovására
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top