Bundesliga

Kikapott a Bayern

A Borussia Mönchengladbach tréfálta meg Pep Guardiola együttesét.

bmg (2)

Idei 18. hazai tétmérkőzésén először szenvedett vereséget Pep Guardiola csapata. Raffael két kontragóljának köszönhetően 0-2-vel végződő Mönchengladbach elleni találkozót követően a Bayern továbbra is 10 ponttal vezeti a tabellát a Mainzban szintén botló Wolfsburg csapata előtt. Ami a vereségnél is szomorúbb hír, az Arjen Robben elvesztése – a hírek szerint hetekig harcképtelenné vált a holland sztár.

A Bayern edzője négy változtatást eszközölt a Bayern nyolc nappal ezelőtti, Werder elleni megnyert mérkőzéshez képest. Idénybeli első pihenőjét követően Manuel Neuer visszatért a Bayern kapujába. Rajta kívül az eltiltásából visszatérő Xabi Alonso és a sérülése miatt pihenő Robben is bekerült a kezdőcsapatba, csakúgy mint Holger Badstuber. Reina, Rode, Müller, valamint a sárgák miatt eltiltott Benatia ezúttal nem szerepeltek a Bayern startformációjában. Jó hír, hogy Thiago Alcantara hosszú sérülése után először került be a Bayern meccskeretébe.





Nagyon jól kezdték a mérkőzést a bajorok, a vendégcsapat az első percekben szinte hozzászagolni sem tudott a játékszerhez Schweinsteigerék labdajáratása miatt. A negyedik percben jött is az első próbálkozás: A labda Bernat elé került, akinek lövése a mérkőzésen végig kiváló teljesítményt nyújtó Sommer kezében landolt. Két perccel később Robben veszélyeztetett fejjel. Ekkor úgy tűnt, a Bayern ezúttal is egy könnyű mérkőzés elé néz, csak idő kérdése a gól, gólok szerzése. Lucien Favre csapata kiváló taktikát dolgozott ki, a területet átadva – és emellett fegyelmezetten védekezve – várták a kontralehetőségeket a meddő labdabirtoklást végző és eközben a védekezésben dekoncentrálttá váló müncheniek ellen. A 30. percben meg is hozta a gyümölcsét a Mönchengladbach nem éppen látványos, de annál hatékonyabb játékstílusa: Herrmann beadására Raffael érkezett, akinek labdáját Neuer nem kiütni, hanem megfogni akarta. Ennek a vége egy a kapustól az elmúlt hónapokban nem megszokott potya lett, amellyel a vendégek vezetést is szereztek. Az előny megszerzése természetesen nem sarkallta a vendégeket a játékuk megváltoztatására, továbbra is védekezve várták az ellentámadásokat. A Bayern csakúgy mint eddig, továbbra sem talált rést a falon, ezért többszöri távoli próbálkozásra és beadásokra került sor. A 33. percben Schweinsteiger 25 méteres lövését Sommer könnyedén fogta, míg a 42. minutumban Boateng beadását Lewandowski és Müller is fejjel próbálta a hálóba juttatni – sikertelenül. Alaba megpattanó lövése sem talált utat Sommer hálójába.

A második játékrész érdemi részben nem változott, sőt ugyanúgy csordogált mint az első: A Bayern tartotta a labdát, passzolgatott, kereste a rést, míg a Gladbach masszívan és lelkesen védekezve leste a kontrázási lehetőségeket. Akadt is belőle pár: A 70. percben Hahn lövését Neuer tolta a kapufára, a 77. percben viszont már nem hibáztak a vendégek, akik természetesen egy újabb ellenakcióból növelték előnyüket: Kramer átadásából Raffael indulhatott, aki hét méterről vette be a labdába beleérő, de hárítani már nem tudó Neuer kapuját. A továbbiakban a Bayern rengeteg beadással próbálkozott, amelyekből akadtak veszélyes befejezések is, gólok azonban nem. A meccs végén tovább növelhette volna előnyét a Gladbach, Kruse eresztését kellett védenie a Bayern kapusának. Tanulságos vereséget szenvedett a Bayern, amely a német rekordbajnok jövendőbeli ellenfeleinek is egy lehetséges esettanulmányként szolgálhat.

Mérkőzést követő nyilatkozatok:

Pep Guardiola: Jól kezdtünk és jól kontrolláltuk az ellentámadásaikat. Mindent megpróbáltunk, de Franck és Arjen nélkül nehéz volt. A második félidőben túl nagy szívvel, de ésszel kevésbé játszottunk. A Gladbach nagyon jól teljesített. Nem Manu miatt kaptunk ki, hanem mert problémáink voltak a támadásokkal. Ez a Bundesliga, az emberek azt hiszik, mindig egyszerű. De én tudom mennyire nehéz. Elemeznünk kell a mérkőzést és a válogatott szünet után újra meg kell nyernünk a meccseinket.

Bastian Schweinsteiger: Mindig az volt az érzésem, hogy a meccs a markunkban van és sokat birtokoljuk a labdát. A Gladbach nagyon jól csinálta. Nagyon mélyen álltak, várták a labdavesztésünket és a kontrákra játszottak. Két, háromszor jól csinálták, kétszer betaláltak. Ha az ellenfél az összes játésával védekezik, a terület szűk lesz. Erre kell megoldást találnunk. De az ilyen meccsek jók arra, hogy tanuljunk a hibáinkból.

Manuel Neuer: A Gladbach jól csinálta, keményen védekeztek. Nem volt igazi gólhelyzetünk. Ez túl kevés volt. Természetesen valami mást akartunk mutatnu ma. Sajnos ezt elszalasztottunk, mert a Wolfsburg is pontokat hullajtott ma. De a hangulatnak nem kell borúsnak lennie. Tudjuk mik a szezonbeli céljaink. Előretekintünk és optimisták vagyunk.

Lucien Favre: Nagyon jól játszottunk. Fontos volt, hogy jól védekezzünk. A Bayern 20-25 percig hihetetlenül játszott. Nehéz volt számunkra, keveset volt nálunk a labda, majd valamelyest szerencsés gólt szereztünk. A második félidő jobb volt. Futballoztunk és megtaláltuk a jó megoldásokat. Ez csak egy meccs volt, három pont.

Érdekességek, statisztikák:

  • A Mönchengladbach napra pontosan 18 évvel ezelőtt gyözött utoljára az aktuális listavezető otthonában. 1997-ben a Dortmundot verték meg 3-1-re.
  • A Bayern az őszi szezonban lejátszott Gladbach elleni 0-0 óta először nem rúgott gólt tétmeccsen.
  • A Mönchengladbach ezzel a győzelemmel egy ponttal beelőzte a Bayernt a Bundesliga tavaszi tabelláján.
  • A Bayern az idei szezonban hatodjára vesztett pontot, azaz többször, mint a teljes tavalyi szezonban.
  • Raffael szerezte a Gladbach legutóbbi négy idegenbeli gólját, a 24. fordulóban Mainzban duplázott.
  • A Gladbach az első kapuralövéséből talált be. Ez korábban már hatszor történt meg a bolhákkal.
  • A Borussia mind a négy kapuralövését a 16-oson belül adta le, mindegyik el is találta Neuer kapuját.
  • A Bayern először kapott gólt a mérkőzés utolsó negyedórájában.
  • Thiago Alcantara csaknem egy év kihagyás után tartozott a Bayern meccskeretébe.
  • A Bayern április óta először kapott két gólt a Bundesligában hazai pályán, akkor a Werder köszönt be kétszer az Allianzban.

A Bild osztályzatai:

Neuer 6 – Rafinha 4, Boateng 4, Badstuber 4, Bernat 4 – Alonso 5 – Robben 3, Alaba 5, Schweinsteiger 4, Götze 5 – Lewandowski 5

FC BAYERN 0:2 (0:1) BORUSSIA M’GLADBACH
FC Bayern Neuer – Rafinha, Boateng, Badstuber, Bernat – Alaba, Alonso (61. Rode), Schweinsteiger – Robben (24. Müller), Lewandowski, Götze (70. Lahm)
Cserék Reina, Dante, Weiser, Thiago
M’gladbach Sommer – Jantschke, Dominguez, Stranzl, Wendt – Herrmann (89. Nordtveit), Kramer, Xhaka, Johnson – Raffael (81. Hazard), Hahn (72. Kruse)
Cserék Heimeroth, Korb, Hrgota, Traoré
Játékvezető Florian Meyer (Burgdorf)
Nézők 75.000 (ausverkauft)
Gólok 0:1 Raffael (30.), 0:2 Raffael (77.)
Sárga lapok – / Jantschke, Hahn

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top