Gazdaság

Dreesen: „Ki tudnánk fizetni 100 milliót egy játékosért”

A Bayern pénzügyi igazgatója beszélt a Bayern gazdasági helyzetéről és terveiről.

jan-christian-dreesen-310361

A Bayern München pénzügyi igazgatója, Jan-Christian Dreesen a Kicker magazin hétfői számában beszélt a klub pénzügyi lehetőségeiről és egy lehetséges csúcsigazolásról: „Igen, ki tudnánk fizetni 100 millió eurót egy játékosért.” – válaszolt arra a kérdésre, hogy az FC Bayern egyszer feltudná-e emelni az átigazolási díjat. „Egyszerű most azt mondani, hogy soha. Ezt szándékosan próbálom elkerülni, mert nem szívesen korrigálnám magam valamikor.” A Bayern jelenlegi legdrágább igazolása a 40 millió euróért érkező Javi Martínez volt.

A müncheniek gazdasági erejétől függetlenül Dreesen veszélyeztetettve látja a Bundesliga versenyképességét. „Az nem lehet, hogy a világbajnokot adó ország az egyik legvonzóbb bajnokságával Európa vezető bajnokságai közül a legrosszabb TV-s bevételeivel rendelkezik. Tartósan így nem leszünk nemzetközileg versenyképesek.”

Dreesen elmondta, hogy a német rekordbajnok eddig minden játékost megkapott, akit igazán akart, és eddig Pep Guardiolának sem volt olyan kívánsága, amelyet a klub ne teljesített volna. A vezetők benyomása alapján a legfontosabb az, hogy az edző szerint mely játékosok passzolnak a csapatba.





A játékosok átigazolási díja és fizetése minden bizonnyal még tovább fog növekedni: „A topjátékosok a nemzetközi piacon egyértelműen drágábbak, mint korábban. Ha a Premier League klubok számára évente 3 milliárd euró TV-s bevétel áll majd a rendelkezésére, a bérek nem fognak csökkenni.” – mondta Dreesen, aki a megfelelő következtetést is levonta: „Lehetséges, hogy valaki nem lesz elérhető azok közül, aki a fizetését csak maximalizálni akarja.”

Pénzügyi szempontból a Bayern valószínűleg képes lesz tartani a lépést, a legutóbbi szezonban 530 millió bevételre tett szert a klub az alábbi forrásokból: TV-s jogdíjak, jegyértékesítés, ajándéktárgyak, szponzoráció. Ami a terveket illeti, a müncheniek újabb pénzösszeghez juthatnak: A kicker szerint a 2015/2016-os szezonra több mint 68 millió euró plusszal számolhatnak a vezetőség tagjai, amely 40 milliós belföldi és 28 millió eurós nemzetközi bevételekből tevődik össze. A játékosok értékesítésével nem számolnak a klubnál: „Az eladási bevétellel soha nem számolunk, egy vásárló csapatnak tartjuk magunkat.”

Az ajándéktárgyak tekintetében a Bayern jelenleg az ázsiai piacra fókuszál: „Ha a 2013-as Guanghzou elleni Klub VB meccs 100 millió kínai nézője közül egy százalék Bayern sapkát vásárol, az egy hihetetlen potenciált rejt, amely úgy poziciónálhat minket, hogy versenyképesek maradjunk. Hihetetlen szurkolói bázisunk van egész Ázsiában. Ha a nemzetközi üzletet megnyomjuk, az a jövendőbeli növekedés egyik fő pillére lesz.”

A Bayern nem tervezi, hogy további nagybefektetőknek részesedést ad el: „Ez nem téma. Megígértük, hogy 30 százaléknál többet nem adunk el. Ezt az ígéretet nem fogjuk megszegni. Biztosan lennének rá pályázók, de ez a kérdés nem merül fel.” – mondta el Dreesen. Az anyaegyesület jelenleg a részvények 75 százalékát birtokolja, 8,3 százalék pedig az Adidas, az Audi és az Allianz rendelkezik.

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top