Német Kupa

Előzetes: FC Bayern – Borussia Dortmund

A DFB-kupa elődöntőjében mérkőznek meg a felek.

packmas

Háromból egy! A Bayern München a hétvégén matematikailag is bebiztosította bajnoki győzelmét, ünneplésre azonban nincs idő. Kedden a Borussia Dortmund csapatán kell átverekednie magát Pep Guardiola csapatának, ha beakar jutni a berlini fináléba – amely először a DFB-kupadöntőnek ad majd otthont. Ha a Barcelona elleni BL párharcon is túljut a Bayern, szintén Berlinben játszhat majd a harmadik trófeáért – ez azonban még odébb van.

A Bayern hazai pályán harcolhatja ki a döntőbe jutást, természetesen ehhez szükség lesz a külső körülményekhez is: „Szükségünk van az Allianz Arénára. Szükségünk van a szurkolóinkra. Nélkülük nem tudjuk megcsinálni. Teljes gázt!”mondta Pep Guardiola a hétfői sajtótájékoztatón, aki kiemelte azt is, hogy csakúgy mint az idegenben 1-0-ra megnyert bajnokin, ezúttal is nagyon nagyon nehéz feladat elé áll csapata Németország második legjobb klubja ellen. Ahhoz a mérkőzéshez képest több játékos is hadra fogható lesz: Schweinsteiger, Robben, Lahm és Thiago valószínűleg a kezdőcsapatban lépnek pályára, míg akár Javi Martínez is kaphat pár percet. A sérülésből visszatérő Benatia játékára is jó esély van, ő az utóbbi meccseken gyengén teljesítő Dante helyett kezdhet.




A legjobban valószínűleg Arjen Robbentől tartanak a Borussia Dortmundnál, aki az elmúlt években egyértelműen a BVB mumusa volt. A 12/13-as kupanegyeddöntőben, a 2013-as BL döntőben, a tavalyi DFB-kupa döntőben és az idei hazai bajnokin is az ő gólja döntött a Bayern javára. „Arjen nem Joker, ha fitt, akkor játszani fog. Persze nem szabad elfelednünk, hogy öt hétig sérült volt” – hagyta nyitva a kérdést Guardiola, aki természetesen ezúttal sem szeret volna konkrétumot elmondani a Bayern kezdőjátékosairól.

A Borussia Dortmund harci kedvét Jürgen Klopp távozása és utolsó meccsei növelhetik, hiszen ez az utolsó sorozat, amelyben a BVB még harcban áll a végső győzelemért. „A Dortmund mindig nagy agresszivitással játszott. Ez karakterileg Jürgen Klopp csapata.” A nyáron még ismeretlen helyre távozó Kloppot természetesen Guardiola is csak dícsérni tudta: „A tisztelet közöttünk nagy, mindig örömet okozott párbajozni vele. Mindig szoros mérkőzéseket játszottunk, néha győztünk, néha kikaptunk. Ő egy szuper egyén. Biztosan egy topcsapathoz fog igazolni, amely folytán újra találkozni fogunk.”

Matthias Sammer egy érzelmes mérkőzést vár: „Nagyon nagyon lázban égünk a mérkőzés miatt – a Dortmundiak ugyanennyire. Topteljesítményt kell nyújtanunk, nagyon, nagyon zártnak kell lennünk és fel kell vonultatnunk a személyiségünket a pályára. Feltétlenül elakarunk jutni Berlinbe.”

Közös múlt:

Összesen 108-szor találkozott egymással a két alakulat, többek között a Bajnokok Ligája 2013-as döntőjében is, amelyet a Bayern Arjen Robben utolsó percben szerzett góljával 2-1-re nyert meg. A bajorok mérlege fölényesnek mondható, a 108 találkozóból 50-szer győztesen, 28-szor vesztesen jöttek ki a találkozóból, 30 döntetlen is született.

A Német kupában eddig 7-szer játszottak a klubok, a Bayern itt is dominál: 5 győzelem és 1 döntetlen mellett csak 1 vereség csúszott be, igaz ez fájdalmasan érinti a bajor szurkolókat: A BVB a 2012-es döntőben 5-2-re verte meg a münchenieket, Robert Lewandowsi akkor triplázott jelenlegi csapata ellen. A csapatok a tavalyi döntőben is találkoztak, akkor a Bayern 0-0-ás rendes játékidő után hosszabbításban Robben és Müller góljaival 2-0-ra győzte le ellenfelét.

Münchenben háromszor találkoztak a felek a német kupában, mindegyiket kapott gól nélkül húzta be a Bayern. Legutóbb a 2013-as triplázó szezonban futott össze a két gárda, az akkori negyeddöntőben szintén Arjen Robben találata jelentette a különbséget.

Az idei szezonban két bajnokit is lemeccseltek a két klub játékosai, a Bayern hazai pályán 2-1-re, míg idegenben 1-0-ra győzte le a sárga-feketéket. Robert Lewandowski mindkét találkozón eredményes volt, de az első mérkőzésen természetesen Arjen Robben is betalált.

Szia Jürgen!

Hiányzók:

A Bayern részéről lényegesen megrövidült a sérültek listája: Robben és Benatia bevethető, Bernat és Rafinha bár kisebb gondokkal küzdöttek, a hétfői záróedzést végigdolgozták, így a játékukra szintén jó esély kínálkozik. Franck Ribéry továbbra sem edzhet, így biztosan kihagyja a találkozót, csakúgy mint az Alaba, Badstuber, Starke hármas. Javi Martínez szintén a keret tagja lesz.

A Dortmundnál biztosan nem lép pályára a kerettel sem utazó Roman Weidenfeller, aki hátproblémák miatt nem vállalhatja a játékot. Sahin és Kehl játéka szintén valószínűtlen, Großkreutz szereplése mögött pedig kérdőjel áll.

Érdekességek, statisztikák:

  • A Bayern a német kupában három mérkőzést játszott hazai pályán a Dortmund ellen, mindegyiket kapott gól nélkül nyerte meg.
  • A Bayern a legutóbbi 32 hazai német kupameccséből csak egyszer kapott és esett ki, 2011-ben a Schalke ellen.
  • A Bayern sorozatban negyedszerre juthat be a kupadöntőbe, ez abszolút rekordot jelentene a klubok tekintetében.
  • Manuel Neuer zsinórban ötödszörre lehet ott a berlini fináléban – 2011-ben a Schalke játékosaként döntözőtt és nyert.
  • Pep Guardiola még veretlen a DFB-kupában, 10 mérkőzésből 10-szer továbbjutott. Csak a Leverkusen elleni döntetlen miatt nem makulátlan a mérleg, az idei negyeddöntőben büntetők után ment tovább a Bayern.
  • Arjen Robben a legutóbbi három BVB elleni kupapárharcon mindig betalált. 14 mérkőzésen 9 gólt szerzett.
  • A Dortmund a legutóbbi négy német kupaelődöntőben kapott gól nélkül ment tovább, tavaly a Wolfsburgot verték meg 2-0-ra.
  • Legutóbb az 1985/86-os szezonban esett ki a Dortmund az elődöntőben.

Előzetes kezdőcsapatok:

A találkozót kedden a Sport1 20:30-tól közvetíti élőben.

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top