Egyéb

Tíz érdekesség Costáról

A Bayern friss igazolásáról a bundesliga.de gyűjtötte ki az érdekességeket.

dc11

Instagram: Végre valóra vált az álmom, annyira boldog vagyok, hogy hordhatom a Bayern győztes mezét… Legalább öt évig együtt leszünk ezen a közös utazáson! Köszönöm Istenem! #MIASANMIA

1. Ex-hamburgi

Douglas Costa de Souza 1990 szeptember 14-én látta meg a napvilágot Sapucaia do Sul városában. Gyermekként – csakúgy mint majdnem az összes brazil – a barátaival tanult meg futballozni. 2001-ben, 11 évesen csatlakozott első csapatához az EC Novo Hamburgo utánpótlásrészlegéhez. A klubot 1927-ben német bevándorlók alapították, németre lefordítva SC Neu Hamburg (Új Hamburg) az egyesület nevének jelentése. Kuriózum, hogy a Bundesliga nyitómérkőzését a Hamburger SV ellen játssza a bajor csapat.

2. Gremio nevelés

Az EC Novo Hamburgonál töltött mindösszesen egy évet követően Douglas Costa 2002-ben a Gremio ifiakadémiájára szerződött, ahol 2008-ig bezárólag minden juniorcsapatban szerepelt, majd végül a proficsapatban is szóhoz jutott.

3. Már az ifiben kiemelkedett

A Gremio utánpótlásában eltöltött hat éve alatt többek között a Punta kupa nevezetű turné gólkirálya és legjobb játékosa is lett – ez a dél-amerikai ifitornák közül az egyik legfontosabb. Ezenkívül az U20-as brazil csapatoknak megrendezett Taca Belo Horizonte de Junoires nevezetű kupasorozat gólkirálya és győztese is lett csapatával.

4. Nagy példakép

Douglas Costa a világ labdarúgásának egyik legnagyobb alakját nevezte példaképének, méghozzá a szintén Gremioban kiképzett Ronaldo de Assis Moreirát, ismertebb nevén Ronaldinhot. Az egykori aranylabdás 2001-ben – azaz egy évvel azelőtt, hogy Costa a proficsapathoz került volna – igazolt el a PSG együttesébe és kezdte meg pályafutásának legnagyobb sikereit.
5. Ismert névrokon

A Bayern 30 milliós igazolása a Douglas nevet édesapjának köszönheti, aki remélte, hogy fia „ezzel a névvel kiemelkedik a többi fiatal tehetség közül.” A Novo Hamburgo egyik játékosának sikerült nagy hírnevet szereznie, Maicon Douglas Sisenando, ismertebb nevén „Maicon” az Internazionale csapatával 2010-ben Bajnokok Ligája győzelmet aratott a Bayern München elleni döntőben.

6. Hobbi a zöld környezetben

Ha Douglas Costa nem a zöld gyepen űzi foglalkozását és legnagyobb szenvedélyét, akkor gyakran tevékenykedik a zöld filc fölött. A póker jelenti Costa egyik fő hobbiját, de a billiárdasztalnál is virtuóznak számít a 24 éves játékos.

7. Nagy csapatok figyelték

2008-ban Costa feljutott a Gremio felnőttcsapahához – Brazília egyik legnagyobb tehetségének számított. Már 18 évesen olyan nagy klubok figyelmét keltette fel, mint a Barcelona, a Real Madrid, a Manchester United vagy a Chelsea, de állítólag már a Bayern is kiterjesztette az érdeklődését a fiatal iránt. Ekkor még a hirtelen formaingadozás miatt nem igazolt Európába.

8. Öt év Ukrajnában

Douglas 2012 elején igazolt a Shakthar Donetsk csapatába. Az ukrán élvonalban 141 mérkőzésen lépett pályára, 59 gólból vállalt főbb szepet. A Bajnokok Ligájában összesen 34-szer, ebből 24-szer kezdőként lépett pályára, 6 góllal és 7 gólpasszal vétette észre magát. A nemzetközi porondon 2013 november 27-én élte meg a csúcspontot, amikor a Real Sociedad elleni 4-0-ás győzelem alkalmával két gólt szerzett, egyet pedig előkészített.

9. Válogatott

Costa 2014 novemberében, egy Törökország elleni 4-0-ás győzelem alkalmával debütált Carlos Dunga irányítása alatt, eddig összesen 9-szer lépett pályára Brazília felnőtt válogatottjában (6 barátságos, 3 Copa America meccs). Az eddigi egyetlen találatát a Peru elleni Copa meccs hosszabbításában szerezte, amellyel csapata 2-1-es győzelmet aratott Claudio Pizarroék felett.

10. Címgyűjtő

Douglas Costában ott van a Bayern-gén, ami az eddig begyűjtött címeket illeti. A Shaktharral ötször hódította el az ukrán bajnokságot (2010, 2011, 2012, 2013, 2014), ezenkívül háromszor kupagyőztes is lett (2011, 2012, 2013). 2009-ben megnyerte az U20-as Copa Americát, ugyenebben az évben az U20-as VB-n pedig csak büntetőkkel maradt alul a Ghána elleni fináléban. Costa akkor értékesítette a maga 11-esét. Magyarország ezen a tornán harmadik helyezést ért el.

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top