Interjúk és nyilatkozatok

Vidal: Még sok tervünk van ebben a szezonban

A Bayern chilei középpályásával a Sport Bild készített nagyinterjút. A szerdán megjelent nyilatkozat teljes kivonata kizárólag itt.
arturoo

Herr Vidal, ön a legismertebb és 37 millió euróval a legdrágább érkezője az új szezonnak. Önre „Harcos”-ként tekintenek. Ezt a becenevet a Bundesligában is ápolni fogja?
Tetszik ez a név, csakúgy mint a „King Arturo”. Büszke vagyok rá, hogy ezt a szólítást kidolgozhattam magamnak. A „Harcos” nagyon jól jellemzi a játékstílusomat: Nagyon nagy szenvedéllyel játszom a labdarúgást és teljes szívemet adom a csapatért. Ezt akarom az FC Bayernnél is tenni. Magamtól is tudom, hogy sok pénzbe kerültem a klubnak. Ezért is akarom megmutatni, mire vagyok képes a játéktéren.

A rusztikus játékstílusa miatt egy bunkónak is hívják. Pedig a Bayer Leverkusenben eltöltött négy éve alatt soha nem állították ki egyből, háromszor kapott két sárga után pirosat. A Juventusban egyszer állították ki azonnal.
Ez a hírnév valószínűleg a keménységemből fakad, amelyet a játék során képviselek. Az agresszióm emellett mindig a labdára és soha nem az ellenfélre irányul. Remélem ez az akcióim során átjön. Nem vagyok az a típus, aki megpróbál a szabálytalanságokra menni. Amit akarok, az a labda.

A Serie A-ban begyűjtött piros lapját az FC Bayern volt „agresszív vezetője”, egy Mark van Bommellel szembeni szabálytalanságért kapta. Ez a felfogás vele kapcsolatban is igaznak bizonyult?
Az „agresszív vezető” kifejezést nagyon jónak találom, ez passzol hozzám! Abban a szerepben amelyet megtestesítek, elkerülhetetlen hogy egy pár szabálytalanság megtörténjen. A van Bommellel szembeni kiállításom az utolsó percben történt. De mindenesetre ő is tud a mérkőzéseken egészen szép bosszúságokat okozni (nevet).





A frizurájával és a tetoválásaival látszólag nagyon vadul néz ki. A Torinóban esedékes utolsó beszélgetésünk során egy másik arcát mutatta meg. Ellent mondana annak, ha a privát életben érzékenynek jellemeznék?
Nem, ez igaz. A privát Arturo mindenképpen érzelmes. Otthon egy nyugodt típus vagyok, szívesen vagyok jókedvű, és mindig pozitív. Mindazonáltal, ha a pályára lépek, van egy másik személyiségem is. Akkor érzem magamban az adrenalint és vágyat, hogy feltétlenül nyerni akarok.

Sokáig hallgatta, hogy ígérete ellenére miért nem igazolt 2011-ben a Bayernhez. A klub, leginkább Karl-Heinz Rummenigge nyilatkozott akkoriban nagyon csalódottan önről. Legutóbb Rummenigge felfedte, hogy a Leverkusen tiltotta önt el a Bayerntől, így hiúsult meg az átigazolás.
Akkoriban valóban sokat beszéltek erről a témáról, ezért is vagyok boldog, hogy az akkori átigazolásom körülményeire fény derült. A szavak embere vagyok. Ha valamire az ígéretemet adom, akkor azt be is tartom. Szép időszakot töltöttem el a Juvénál és játékosként még érettebb lettem. Ebből az FC Bayern is csak profitálhatott.

Chilével Dél-Amerika bajnoka lettél. Jorge Sampaoli szövetségi kapitányod bevallotta, hogy ő egy Guardiola-fan.
Egy bizalmi kapcsolatom van Jorge Sampaolival, ezért természetesen eszmét cseréltem vele az FC Bayernhez való átigazolásomról. Mindketten azonos véleményen voltunk, miszerint Pep a világ egyik legjobb edzője. A válogatottbeli játékunk sok elemet tartalmaz Guardiola futballjából. Sampaoli azonnal elmondta, hogy ez egy szuper lehetőség számomra. Különös vágyam, hogy végre megnyerjem a Bajnokok Ligáját, ezért a döntés könnyedén megszületett.

Sampaolinak az edzői karrierje előtt az utcán kellett aludnia. Milyen kemény volt az ön csúcsra vezető útja? A kezdetekben szégyenkezhetett a Colo Colo étkezdéjében enni, mert a családja kevesebbet kapott otthon, mint ön.
Biztosan nekem sem volt könnyű, ezért lehet az életutunkat mindenképp összehasonlítani. Hogy a „szégyenkeztem”-e a megfelelő jelző erre, azt nem tudom. Talán egy kicsit. Egyszerűen úgy volt, hogy míg a klubnál mindenki gazdagon ehetett, addig otthon éheztek. A klubnál egyszerűen elmondtam, hogy bepakolok és később eszek. Majd otthon ezt megosztottam a családommal.

Pont a bemutatásakor került napvilágra, hogy az édesapját kábítószer birtoklása miatt bebörtönözték. Lesújtotta ez önt?
Nem, egyáltalán nem. Az apám már elég idős ahhoz, hogy tudja mit csinál. Van egy saját családom a feleségem, a két gyermekem valamint az édesanyám személyében. Az apám a saját életét éli, nem az enyémet.

A Juventusnál Andrea Pirloval és Paul Pogbával játszott. Ez volt a legjobb középpályássor az elmúlt Bajnokok Ligája szezonban?
Mindenképp nagyon nagyon sok tehetségünk és kreativitásunk volt ezen a középpályán. Ez azonban végül nem szolgált eredménnyel a Barcelona elleni BL döntőben. Csak a siker esetén lehetne minket a legjobb jelzővel illetni. Remélem, hogy a következő nekifutásomban a Bayernnel sikerül megtenni az utolsó lépést a cím felé.

A döntőben elszenvedett veresége miatti frusztráció még mindig észrevehető önnél.
Természetesen fájt, sőt nagyon fájt. Annyira közel voltunk hozzá. Nehéz útunk volt a döntőbe. És a mérkőzés legfontosabb pillanatában vágta be a Barca a 2-1-et. Annyira keserű volt számomra, mert biztos voltam benne: Ha a büntetőrúgásokig eljutottunk volna, megnyertük volna a Bajnokok Ligáját. A Copa America győzelemnek viszont annál inkább örültem.

A Barca elleni vereség volt a kiváltója az FC Bayernhez való átigazolásának?
Természetesen a Barcelona elleni vereség részben hozzájárult ehhez. Minden játékos szeretné valamikor a Bajnokok Ligája trófeát a kezében tartani. Egyszerűen az volt az érzésem, hogy az FC Bayernnel ez sikerülhet. Különösen tetszett az a tisztelet, amelyet az FC Bayern élvez az ellenfeleivel szemben.

Legutóbb pletykálták, hogy a Bayern érdeklődik a volt csapattársa, Kingsley Coman iránt. Mit tud róla mondani?
Kingsley nem csak egy fiatal, hanem egy minőségi és legfőképp egy gyors játékos. Egy nagy fejlődés áll még előtte. Ha követne az FC Bayernbe, az egy nagy támogatást jelentene a csapat számára.

A Sport Bildnek tett legutóbbi nyilatkozatában azt mondta: „Ebben a pozícióban én vagyok a legjobb, mert senki nem védekezik úgy és lő ráadásként annyi gólt, mint amennyit én.” Ez csakúgy mint a kollégái, a média körében is egy nagy visszhangról gondoskodott. Továbbra is tartja ezt a kijelentését?
Csak a szezon kezdeténél járunk. Várjuk meg a három sorozat, a Bundesliga, a kupa és a BL végét. Ha minden úgy alakul ahogy mi kívánjuk, szívesen felteheti újra nekem ezt a kérdést.

Lothar Matthäus cikkírónk azt írta, hogy jelenleg ön az egyetlen játékos, aki emlékezteti őt a saját játékára.
Erről olvastam is egy chilei napilapban. Én is úgy találom, hogy játékstílusunkból adódóan hasonlítunk, de ha maga Lothar Matthäus magától mondja, az egyszerűen más, ez egy nagyszerű dicséret. Neki nagy hírneve van a világ labdarúgásában. Remélem, hogy az értékbecslésemet igazolni tudom.

A Juventusszal négy év alatt négyszer lett bajnok, ez egy történelmi rekord. Most az FC Bayernnél vehet részt az első sorozatbeli negyedik győzelemnél.
Ez a kimondott célunk és azt hiszem, hogy a nagy kvalitásainknak köszönhetően ezt el is érhetjük. De nem ez az egyetlen célunk. Még sok tervünk van ebben a szezonban!

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top