Bundesliga

Előzetes: Mainz – FC Bayern

A 7. fordulóban új rekordokat dönthet meg a listavezető Bayern.

807095_toptease_article_desktop_com

A Wolfsburggal szembeni kiütéses győzelmet követően ezúttal a Mainz ellen gyűjtheti be a következő három pontot Pep Guardiola együttese. A Bayern ezidáig hibátlanul, 6 győzelemmel és 20:3-mas gólaránnyal vezeti a Bundesliga tabelláját – ez a teljesítmény a 12/13-ban triplázó csapat teljesítményével egyenértékű. Az elmúlt évek statisztikája alapján is a Bayern a mérkőzés magas esélyese, a mainziak viszont korábban megizzasztották párszor bajor kollégáikat: 2009-ben és 2010-ben hazai pályán és idegenben egyaránt 2-1-re, 2011-ben 3-2-re győztek a Bayern ellen, akkor még a Dortmund jelenlegi mestere, Thomas Tuchel volt a mainzi edző. Tavaly az utolsó percben, azt megelőzően pedig az utolsó 10 percben sikerült bebiztosítani a három pontot. Pep Guardiola óva inti csapatát az ellenféltől: „Minden csapatnak vannak helyszínei, ahol mindig nehezen megy.” – utalt a Coface Aréna hatására a katalán.





Bár a múltban voltak fekete foltok, az elmúlt évek meccsein végül sorozatos Bayern sikerek születtek. Egész pontosan a két klub elmúlt hat találkozóját – 16:3-mas gólaránnyal – a bajorok nyerték meg. „Nagyon gyors játékosaik és egy nagyon dinamikus csapatuk van. Mindannyian agresszívak, jól kontráznak és jó az edzőjük is. Kellemetlen meccs lesz.” – mondta a pénteki sajtótájékoztatón Pep, aki egyelőre még nem gondol a keddi, Dinamo Zagreb elleni hazai BL összecsapásra. Kérdés, hogy ezúttal kik lesznek a rotáció áldozatai, illetve kik kaphatnak az előző mérkőzésekhez képest nagyobb szerepet a kezdőben. „Fókuszáltnak kell maradnunk és továbbra is gázt kell adnunk. A meccs 0-0-ról kezdődik.” – mondta a VFL ellen 9 perc alatt 5 gólt szerző Robert Lewandowski.

Ha a Bayern győzedelmeskedni tud, akkor Bundesliga rekordot állít be, ugyanis az első hét fordulót eddig csak négy csapatnak sikerült egyaránt megnyernie – köztük a 2013-ban triplázó Bayernnek is.

Camino a Mainz!!! @juanbernat @xabialonso

Arturo Vidal (@kingarturo23oficial) által közzétett fénykép,

Közös múlt:

Összesen: 20 meccs, 15 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség, 53:22-es gólarány
A Bundesligában: 18 meccs, 13 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség, 47:20-as gólarány
Idegenben a Bundesligában: 9 meccs, 6 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség, 23:3-mas gólarány

Az elmúlt szezon mainzi meccsén egy utolsó percben kiharcolt 2-1-es Bayern győzelem született, azon a találkozón Schweinsteiger emlékezetes szabadrúgásgólt szerzett, a sikert pedig Robben találata jelentette. A 34. forduló müncheni visszavágóján Lewandowski, és az utolsó, 500. meccsén pályára lépő Schweinsteiger köszönt be.

Hiányzók:

Ugyanazon keret áll Guardiola rendelkezésére, mint a Wolfsburg elleni hétközi, 5-1-re megnyert bajnokin. Persze a sérüléséből visszatért Javi Martínez állapota azóta még inkább feljavulhatott. Hogy a kezdőtagságra készen áll-e, a meccs előtti nap még a Bayern edzője sem tudta: „Még nem tudom, de egy fitt Javi fontos számunkra.” Arjen Robben már egyéni gyakorlatokat és futóedzést végez, a meccsre azonban nem opció a Bayern számára. Szintúgy nem az Franck Ribéry és Mehdi Benatia sem, de a már egyéni labdás gyakorlatokat végző Badstuber és Kirchhoff sem léphet még pályára.

Az ellenfélnek Soton kívül nem lesz komolyabb hiányzója a mérkőzésen.

Érdekességek, statisztikák:

  • Robert Lewandowski az első hat játéknapon nyolcszor talált be, ezt legutóbb Mario Gomez érte el 2011-ben.
  • Lewandowski a nyolc góljából hatot csereként szerzett, két becserélése során pályán töltött 68 perce alatt 14 kapuralövést adott le.
  • 20 mérkőzésen a Mainz háromszor győzte le a Bayernt, mindannyiszor még Thomas Tuchel irányítása alatt.
  • A Mainz hét mérkőzés óta nyeretlen a Bayern ellen, legutóbb 2011 novemberében győztek 3-2-re hazai környezetben.
  • Robert Lewandowski a legutóbbi 5 meccsén 7 gólt szerzett a Mainz kapujába.
  • Hat játéknap alatt három vereséget szenvedett el a Mainz. Tavaly ilyenkor még veretlenek voltak.
  • A Mainz a legutóbbi két hazai mérkőzését megnyerte. Sorozatban háromszor legutóbb Thomas Tuchellel győztek a mainziak.
  • A Mainz és a Bayern közötti legutóbbi hat bajnoki mindig a Bayern győzelmével ért véget (16:3). Legutóbb 2012-ben vesztettek pontot a müncheniek, 0-0-át játszottak az Allianz Arénában.
  • Egyetlen másik csapat ellen sem kapott ki annyiszor és kapott annyi gólt a Mainz, mint a Bayern ellen. 13 vereség (47 bekapott találat).
  • A két klub eddigi 18 meccséből csak egy végződött gólnélküli döntetlennel.
  • A két klub szerezte idén a legtöbb kapufát. A Bayern hétszer, a Mainz hatszor találta el az aluminiumot.
  • A Bayern a legutóbbi 16 meccsét nem veszítette el az Oktoberfest ideje alatt (13 győzelem, 3 döntetlen), ráadásul 14-szer gólt sem kaptak.
  • A Bayern 48 őszi bajnoki óta veretlen, ez a ligatörténelem leghosszabb szériája (40 győzelem, 8 döntetlen).
  • A Bayern legfőképp a mérkőzésen második félidejében remekelt: Az eddigi hat bajnoki második játékrészében 16:0-ás gólaránnyal rendelkeznek.

Előzetes kezdőcsapatok:

1. FSV Mainz 05: Karius – Brosinski, Bungert, Bell, Bengtsson – Baumgartlinger, Latza, Clemens, Malli, Muto – Cordoba

FC Bayern München: Neuer – Lahm, Martinez, Boateng, Alaba – Vidal, Alonso – Götze, Müller, Douglas Costa – Lewandowski

Játékvezető: Bastian Dankert

Közvetítés: Szeptember 26 szombat, 15:15 @ Eurosport2 élő

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top