Bundesliga

Előzetes: Werder Bremen – FC Bayern

A 9. fordulóban a Bundesliga-örökranglista első két helyezettje mérkőzik egymással.

Két hét szünet után ismét a klubfocié a főszerep. A kihagyás előtt a Bayern kiváló, aktuális ellenfele, a Werder pedig rossz formát vonultatott fel. Míg a bajorok az eddigi összes bajnoki, BL és kupamérkőzésüket megnyerték, addig a brémaiak a tabella 14. helyén tanyázva állnak a kiesési zóna közelében. Claudio Pizarro régi-új csapata az elmúlt négy bajnokiját egyaránt elveszítette, többek között a két újonc, a Darmstadt és az Ingolstadt is legyőzte a nagy hagyományokkal rendelkező csapatot. A hazai tabellát figyelembe véve a Werder 4 meccsen háromszor kikapott, egyszer volt képes csak győzni.

Mindezek persze nincsenek hatással Guardiolára, aki valószínűleg most is felkészítette sérülésekkel és kimaradókkal teletűzdelt csapatát. „Ez egy jó támadópresszinggel, nagyon gyors játékosokkal rendelkező csapat, amely a rögzített szituációknál is jó. Ha nem kontrolláljuk a kontráikat, problémáink lesznek.” A legfőbb problámát viszont nem az ellenfél, hanem a jelenleg rendelkezésre álló keret szolgáltatja. „Csak 13 mezőnyjátékosunk van a mérkőzésre. Nem több.”

Hiányzók:

Az elmúlt két hétben több játékosunk is előrelépést ért el állapotában: A védelemből a kisebb combproblémákkal küszködő Bernat szerda óta a csapattal edz, bevetésre készen áll. Csütörtök óta Badstuber is a csapattal teljesítette az edzés egy részét. A német védő öt hónapos kihagyás után tért vissza, így játéka esélytelen. Kockázatos lenne a szintén sokat kihagyó, a mérkőzésre egyébként elutazó Jan Kirchhoff szereplése is, aki szintén csak napok óta képes teljes értékű edzésre. A heteket kihagyó Benatia és a március óta tétmérkőzésen pályára nem lépő Franck Ribéry egyelőre csak futógyakorlatokat végeznek, ők, és a combproblémákkal rendelkező, de jövő héten már valószínűleg csapatedzésen részt vevő Rode sem lép pályára. Mario Götze a válogatott mérkőzésen komolyabb combsérülést szenvedett, körülbelül három hónap kihagyásra számíthat – azaz 2015-ben már nem játszhat. Coman szintén a válogatottban sérült meg, de nála szerencsére nem áll fenn súlyos sérülés, elővigyázatosságből viszont ő otthon maradt. Korábbi sérültünk, Arjen Robben bár elvileg teljesen felépült, a szerdai és a csütörtöki edzést kihagyta, a meccsre sem utazott el – az Arsenal ellen viszont valószínűleg több-kevesebb időtartamra bevethető lesz. Arturo Vidal szereplése is kérdéses, állítólag csak beinjekciózva vállalhatta mérkőzéseit Chile színeiben, illetve Douglas Costával együtt nem rég értek vissza Dél-Amerikából. Bár Vidal játszani akar, elővigyázatosság miatt lehetséges, hogy pihenőben részesül.

Közös múlt:

Összesen: 110 mérkőzés, 56 győzelem, 26 döntetlen, 28 vereség, 215:133-mas gólarány
A Bundesligában: 98 meccs, 47 győzelem, 25 döntetlen, 26 vereség, 188:119-es gólarány
Idegenben a Bundesligában: 49 meccs, 16 győzelem, 14 döntetlen, 19 vereség, 68:66-os gólarány

A két klub tavalyi bajnokijain sima Bayern győzelmek születtek: Hazai pályán 6-0-ra, idegenben pedig 4-0-ra mosta le a Bayern a zöld-fehéreket. A korábbi összecsapások is sima sikert hoztak, a legutóbbi 9 bajnokit a müncheniek nyerték. Az eredmények között volt pár emlékezetes: 6-1-es, 5-2-es hazai és egy 7-0-ás idegenbeli győzelem is.

Érdekességek, statisztikák:

  • A Bayern lehet a Bundesliga történelmének első csapata, amely az első 9 fordulót győzelemmel kezdi.
  • A Bayern a legutóbbi 9 bajnokiját megnyerte a Werder ellen, méghozzá 39-6-os összgólaránnyal.
  • A Werder 13 bajnoki óta nem tudta legyőzni a Bayernt.
  • A Werder Bremen a legutóbbi négy bajnokiját egyaránt elvesztette.
  • Az idei mezőnyben eddig a Werder a leghatékonytalanabb: átlagban 16 lövésenként jutnak gólig.
  • A Bayern ezzel ellentétben a leghatékonyabb csapat, minden hatodik lövésükből betalálnak a bajorok.
  • Nyolc játéknapot követő hét szerzett gól 1974 óta a Werder leggyengébb mutatója.
  • A Bayern és a Werder vezeti a Bundesliga örökös tabelláját. Egyik csapat sem szerzett több pontot, aratott több győzelmet és lőtt több gólt, mint ez a két csapat.
  • Egyik csapat ellen sem szenvedett el a Bayern több vereséget, mint a Bremen ellen (26). Ez fordítva is igaz, a Werder 47-szer kapott ki a bajorokkal szemben.
  • A Bayern 15 tétmérkőzés óta veretlen a Bremen ellen (12 győzelem, 3 döntetlen). Legutóbb 2008 szeptemberében, 5:2-re győztek a brémaiak.

Előzetes kezdőcsapatok:

SV Werder Bremen: Wiedwald – Gebre Selassie, Galvez, Vestergaard, S. Garcia – Fritz, Bargfrede – Bartels, Junuzovic, U. Garcia – Ujah

FC Bayern München: Neuer – Rafinha, J. Boateng, Javi Martinez, Alaba – Xabi Alonso – Lahm, Thiago, T. Müller, Douglas Costa – Lewandowski

Játékvezető: Christian Dingert

Közvetítés: Szombat, 15:30 @ Eurosport2

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top