Elemzés

A helyzeteket be kell lőni!Kellemetlen pofonba szaladt bele a Bayern München az Arsenal vendégeként. Hiába a dominancia, hiába az alázatosság, hiába a helyzetek, végül mégis az Ágyúsok örülhettek.

A mezőnyjátékban ezen a mérkőzésen is egyértelmű fölényben játszott a Bayern, ami a szokásos számok mellett a kidolgozott helyzetek (15-9) és a kapura lövések számában (22-13) is megmutatkozott. A helyzeteket azonban be kell lőni. A végén az nyer, aki értékesíti helyzeteit, legyen az kidolgozott vagy egy kontra vagy esetleg egy kapushibából eredő lehetőség. A Spielverlagerung blog ismét kísérletet tett arra, hogy a csapatok taktikai tervét és annak megvalósítását is megvilágítsa.

Douglas Costa ismét elszeparáltan játszott a bal oldalon, arra várva, hogy 1-az-1-ben mehessen az ellenféllel szemben. A helyezkedéséből és a támadás áthelyezéséből ismét helyzetek születtek, ezek (is) kihasználatlanul maradtak.

A blog szerint kérdéses, hogy az Arsenal ennyire passzívan kívánt-e játszani vagy csak erre szorult rá. 2014 februárjában nekiestek a Bayernnek hazai pályán.

Az Arsenal támadói sűrűn támadták Boatenget és Alabát, így próbálták megakadályozni az elmúlt hetekben eredményes gyors indításokat. Az Arsenalnak leginkább abból adódott problémája, hogy a támadóik visszatámadását nem követte középpálya. A második sor mélyen visszahúzódott védekezni.

A Bayern két nyolcassal kezdett most is. Két eltérő feladatkörű nyolcassal: Thiago sokat mozgott, leginkább a jobbszél felé húzott. Vidal pedig előrébb helyezkedett el, Lewandowskit támogatva. Amint azonban Vidal kilépett a balszélre, Thiago lépett fel. Amennyiben pedig valamelyikük kilépett a jobbszélre, Müller lépett be középre.

Lahm remekül vette figyelembe az Arsenal passzív védekezését, alig támadtak ki. Teret sikerült felszabadítania azzal, hogy olykor a szélről befelé húzott a labdával, az üresen maradt szélsőhöz visszajutatva a labdát, helyzetig, de legalábbis beadásig jutottunk.

Törést hozott a mérkőzésbe a 25. perc. Innentől a első félidő végéig látványosan kontrázott az Arsenal, a Bayernnek a visszazárásban gondjai adódtak. Valószínűleg erre a játékrészre is utalt Pep Guardiola és Philipp Lahm, amikor az egyenletes teljesítményt hiányolták.

Ebben az időszakban nem működött jól Thiago és Vidal letámadása, ha az Arsenalnak sikerült indítania, akkor Xabi Alonso mellett általában lyuk keletkezett (nem két hatossal játszunk), Müller és Costa hatástalanul keresték a labdát ebben a játékrészben.

A fordulást követően a Bayern ismét jól kontrollálta a mérkőzést, ennek azonban köze lehetett ahhoz, hogy az egész mérkőzés laposabbá vált. (Kérdéses, hogy a tempó nem épp a mi akaratunkból csökkent-e).

Komplexebb letámadást mutatott be csapatunk. Lahm pl. gyakran lépett fel Thiagóval egy sorba, míg Vidal kvázi támadóként próbálkozott. Amolyan hamis 10-esként Lewandowski mellett, aki gyakran lépett vissza hamis 10-essé, ami a cikk szerint felveti azt a kérdést, mégis hogyan képzelte el Guardiola a befejezést, a helyzetek értékesítését. Mint láthattuk a helyzetek megvoltak, olykor a befejezés hibádzott, olykor pedig egyszerűen nem volt érkező ember a beívelésekre, indításokra.

Guardiola a 70. percben szánta rá magát a cserére. Kimmich váltotta Alonsót, Rafinha pedig Vidalt. Majd jött Giroud is. A Bayernnél hadrendváltás nem történt, Vidal helyét Lahm foglalta (volna) el, az Arsenalnál azonban bejött egy klasszikus befejező csatár.

A meccs nyomban átírta a vendégek terveit: előbb Lewandowski került ziccerbe, a kapusba lőtte a labdát. Rá két percre pedig jött az első gól: egy állított helyzetből, egy kapushibából. Ha úgy tetszik, egy ki nem kényszerített hibából.

A végén a Bayernnek már mennie kellett az eredményért volt is ziccere az egyenlítéshez, a fellazult védelemmel szemben pedig egy angol kontra pecsételte meg a három pont sorsát.

Összegzés: az Arsenalnak általában problémát szokott okozni az olyan csapatok ellen, mint a Bayern, hogy végig kitartson az erő. Azonban a Bayernnél gondok adódtak a csapategységgel, emellett pedig a hanyag labdakezelés (szokatlan sok rossz passz) is csökkentette a támadások veszélyességét.

A mérkőzés hasonlított a Werder elleni találkozóra, de beleillik Guardiola angliai túráinak sorába is.

Rossz tendencia mutatkozik idegenben a BL-ben: a tavalyi kieséses szakaszban egyszer sem nyertünk, idén egy vereség és egy győzelem a mérleg.

A helyzeteket be kell lőni!
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top