Bajnokok Ligája

Kétgólos vereség az Arsenal otthonában

Az Arsenal meglepte a bajorokat, akik továbbra is vezetik az F csoportot.

ars

Véget ért a Bayern 12 mérkőzésből álló győztes szériája. A türelmi játékot játszó bajorok uralták a mezőnyt, de a szenvedélyesen játszó és veszélyes ellentámadásokkal operáló Arsenal megfelelő taktikával, elsősorban az egyébként szép védéseket bemutató Neuer egyéni hibáját kihasználva nyerte meg a találkozót. Olivier Giroud pár perccel beállását követően fejelt, kezelt a rosszul kijövő hálóőr mellett a kapuba, míg a kegyelemdöfést Özil találata adta meg a 94. percben. A Bayern a jobb gólkülönbségének köszönhetően vezeti az Olympiakos előtt a tabellát, az ágyúsok a győzelem ellenére továbbra is csoportutolsók.




Egyetlen változás történt a hétvégi, Werder elleni 1-0-ás győzelemhez képest: Douglas Costa vállalhatta a játékot, a második félidőben beálló Rafinha így csak a padra került. A kerettag, de nem teljesen fitt Javi Martínez és Kingsley Coman játékát nem kockáztatta Pep Guardiola, rajtuk kívül többek között Robben, Ribéry, Götze, Benatia, Badstuber és Rode sem állhatott a mester rendelkezésére. Manuel Neuer előtt Lahm, Boateng, Alaba és Bernat alkotta a négyes védelmi vonalat, a középpályán az Alonso, Vidal, Thiago hármas szerepelt, míg a támadóharmadban Costa, Müller és Lewandowski volt kezdő. Később Kimmich és Rafinha is beállt, harmadik cserelehetőségét nem használta ki a vendég csapat. Arsene Wenger ugyanazt a kezdőt küldte pályára, mint a legutóbbi két győztes bajnokin.

Mérkőzés:

A meccset megelőzően mindkét fél a labdabirtoklást tartotta a mérkőzés kulcsának – az Arsenal ezt minden bizonnyal tudatosan feladva védekezésből a kontrákra építette játékát. Bár Wenger csapata nem ellentámadásból szerezte a döntő gólját, ez a taktika végül kifizetődött, ugyanis a Bayern a megfelelő helyzetek ellenére nem tudta eredményt érően áttörni az angol védőfalat.

Rögtön az első percben bekezdtek a bajorok: Lewandowski kisebb szólót követően a büntetőterületre ért, de veszélyes betörése végül nem eredményezett lövést. Az angolok labdaszerzést követően gyorsan, pár passzból felépített támadásokkal értek fel a Bayern tizenhatosa elé. Hét perc játék után Özil elé került a labda, kapura tartó lövését viszont Neuer nagyot nyújtózkodva ütötte ki oldalra. A kipattanóból eredő Walcott lövést Lahm blokkolta. Négy perccel később újra a Bayern veszélyeztetett: Egy szép Müller-Thiago kényszerítő végén a spanyol lőhetett 11 méterről kapura, ezúttal Cech védett nagyot. A 19. percben Costa szép cselekkel rázta le ellenfelét, majd lőtt éles szögből közvetlenül a kapu előterébe, de Cech fogta a rövid sarkot. 23 játékperc elteltével Walcott próbálkozott veszélytelenül, Neuernek nem okozott gondot a próbálkozás. Öt perccel később Vidal előtt adódott átlövési lehetőség, 17 méterről kínálta meg az Arsenal cseh kapusát, aki ezúttal is védeni tudott. Újabb három perccel később Walcott tört be a tizenhatosra, de nem lőtt gólt. A 31. percben egy veszélyes szögletre üresen érkező Alexis Sanchez lőtt jócskán fölé. Mire átvette a labdát, a védők megzavarták őt. Két perccel később ismét az Arsenal előtt adódott lehetőség: Egy beadás Alaba és Alonso fölött átszállva érkezett a kapu előtt üresen várakozó Walcott fejére, közeli kísérletét viszont Manuel Neuer óriási reflexmozdulattal hárította.


A kipattanóból érkezett Ramsey lövés a kapu előterében kanyarodott el és került végül Sanchez elé, aki már nem tudott kellő veszélyességű lövést leadni. A 37. percben újabb kontrát vezettek az ágyúsok, ezúttal is Walcott lőtt, Neuer ezt könnyen fogta. Félidő előtt Costának volt még egy 17 méteres lövése, amely kapu fölé szállt.

A második félidőben a Bayern látszólag feljebb kapcsolt, több gyorspasszos és egyéni megmozdulásból alakítottak ki helyzeteket: Az 51. percben Costa egy szél testcsellel játszotta magát tisztára, majd lőtt 17 méterről kevéssel a kapu bal felső sarka mellé. Három perccel később Lewandowski lőtt életerősen, kapuba tartó próbálkozását viszont Cech bravúrral a keresztléc fölé hárította. Kicsivel később Coquelin és Alonso is a büntetőterületen kívül próbált meg gólt szerezni, veszélytelenül. A Bayern a meccsen végig és ezen időszakban is várta, hogy ellenfele a győzelmi kényszer miatt kijebb húzódjon, inkább kivárással és nem töretlenül játszottak a győzelemre. Wenger csapata nem kapkodott a három pont után, ők is okosan várták az adódó lehetőségeket. A 75. percben viszont megpróbálták meglepni a bajorokat – sikertelenül. Egy gyors labdaszerzés után a Bayern azonnal kontrát indított és egy Kimmich-Costa-Lewandowski összjátékot követően a lengyel lőtt közelről a kapura. A ziccer azonban ezúttal is elakadt Petr Cech-ben. Egy perccel később Müller is lőtt, a 16-os sarkáról leadott váratlan lövése azonban nem sokkal, de elhaladt a kapufa mellett. Az Arsenal reagált és a jó labdatartó, rögzített szituációknál veszélyes Giroud állt be csereként Walcott helyére. Szinte az első labdaérintéséből be is talált a francia támadó: Egy szabadrúgásra Neuer jött ki rossz ütemben, a játékszer pedig először Giruod fejére, onnan pedig a kezéről az üres kapuba pattant. 1-0. Az Arsenal közönsége és játékosai ezután felbátorodtak és nagy önbizalommal játszottak. A Bayern természetesen nem fogadta el a vereséget és az egyenlítésért ment, de ezt nem sikerült teljesíteni. Sőt: A 94. percben újabb kontrát vezetett az ellenfél, a beadás az öt méterre érkező Özil elé került, akinek lövését Neuer ismét óriási bravúrral hárította – de sajnos csak kevéssel a gólvonal mögött. A végeredmény: 2-0.

Mérkőzést követő nyilatkozatok:

Pep Guardiola: Megvoltak a lehetőségeink, a teljesítményünk jó volt. Az első félidőben problémáink voltak az Arsenal kontráival. Az látható volt: Ez egy gyors játékosokkal rendelkező topcsapat. Nem Manu miatt veszítettünk, két-háromszor is jól védett. Ilyen a foci. Néha egy támadás tesz különbséget.

Philipp Lahm: Sokáig jól kézbentartottuk a meccset. Ha a játékfelépítésünket jól csináljuk, az ellenfél nemigen jut presszingelési lehetőséghez – így volt ez ma is. Csak az első félidő végén voltak problémáink, mert ebben a szakaszban túlságosan támadólag játszottunk. A vereségért nagyon nagy kár. Nagy lehetőségeink voltak ez ellen a nagyon nagyon jó csapat ellen, de a döntő pillanatokban nem találtunk be.

Manuel Neuer: Alapvetően jó meccset játszottunk, egy döntetlen megérdemelt lett volna. Sajnos hibáztam, ezáltal szerzett vezetést az Arsenal. Hogy ezelőtt Giroud kezezett-e vagy sem, az számomra mindegy – tudom hogy hibáztam. De minden megy tovább.

Per Mertesacker: Tisztességesen megérdemelt győzelmet arattunk – 90 perc kemény védőmunkával, amely tulajdonképpen nem a mi stílusunk. De egész jól tudtuk csinálni. A lehető legtovább akartuk tartani a 0:0-át. Ez teljes mértékben sikerült, kevés helyzetet engedtünk. A Bayern mindig veszélyes volt, de mi a legjobbat hoztuk ki belőle. Örülünk a három pontnak. A meccs két hét múlva Münchenben még érdekesebb lesz.

FC Arsenal – FC Bayern 2:0 (0:0)
FC Arsenal Cech – Bellerin, Mertesacker, Koscielny, Monreal – Santi Cazorla, Coquelin – Ramsey (57. Oxlade-Chamberlain), Özil, Alexis Sanchez (82. Gibbs)- Walcott (74. Giroud)
Cserék Macey, Debuchy, Gibbs, Arteta, Giroud, Oxlaide-Chamberlain, Chambers
FC Bayern Neuer – Lahm, Boateng, Martínez, Alaba – Xabi Alonso (71. Kimmich) – Vidal (71. Rafinha), Thiago – Müller, Lewandowski, Douglas Costa
Cserék Ulreich, Martínez, Kirchhoff, Gaudino, Coman
Játékvezető Cüneyt Çakir (Türkei)
Nézőszám
59.824 (teltház)
Gólok 1:0 Giroud (77.), 2:0 Özil (90.+4)
Sárga lap
– / –
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top