Bajnokok Ligája

Előzetes: FC Bayern – Arsenal FC

A negyedik játéknapon vehet revanst ellenfelén a Bayern.

A Bajnokok Ligája 4. játéknapján a Bayern hazai pályán, 70 ezer néző előtt fogadja az Arsenal együttesét. Két héttel ezelőtt 2-0-ra győzött Londonban Arsene Wenger csapata. Ezen végkimenetel ellenére az ágyúsok továbbra is csak az EL-t érő harmadik, míg Pep Guardiola együttese – jobb gólkülönbségének köszönhetően – a kvartett élén áll. Az Arsenalnak tehát a továbbjutás érdekében mindenképp szüksége van a további pontokra – természetesen a legutóbbi 7 hazai BL meccsét megnyerő Bayern számára is jól jönne a győzelem, ugyanis ez esetben meglenne a továbbjutást érő helyek egyike is.



„Ez egy fontos meccs. Most az a cél, hogy a londoni eredményt korrigáljuk és elsők legyünk a csoportban. Érdekes meccs lesz egy kétségkívül erős ellenféllel szemben, az Arsenalnak magasak a kvalitásai. „ – mondta az egyébként optimista Rummenigge. Ha a Bayern pontokat hullajt, a Dinamo ellen pályára lépő Olympiakos egy döntetlen vagy egy győzelem esetén átveheti a csoportelsőséget és az Arsenal is felzárkózhat. Éppen ezért a bajorok a szezon során először egy kisebb győzelmi kényszer alatt állnak. „Számunkra ez egy fontos meccs a továbbjutás miatt. De egy győzelem esetén is nagyon nagyon nehéz a csoport megnyerése.” – mondta Lahm, de Javi is figyelmeztetett: „Ha kikapunk, problémáink adódhatnak.” A kisebb nyomás ellenére a Bayern természetesen magabiztosan vág a megnyerni kívánt mérkőzésbe: „Még soha nem mondtam a játékosaimnak, hogy döntetlenre játszanak. Megvan az esélyünk a három pont megszerzésére, akkor miért harcolnánk csak egyért?”nyilatkozta Guardiola a keddi sajtótájékoztatón.

Az Arsenal az eddigi egyetlen idegenbeli BL meccsén 2-1-es vereséget szenvedett el a Dinamo Zagreb otthonában, de az angol bajnokságban nekik van a legjobb mérlegük vendégként: Idei 6 bajnokijukból 5-öt megnyertek, a Chelsea otthonában kaptak csak ki. Legutóbbi öt bajnokijukat megnyerték (köztük a MU és az Everton ellenit), de a Sheffield ellen, egy tartalékos felállással 3-0-ra kaptak ki a Ligakupában.

A Bayern az idei 16 meccséből 14-et megnyert, csak az Arsenal elleni vereség és a pénteki Frankfurt elleni gólnélküli döntetlen alkalmával veszített pontot a csapat. A kupában simán, 3-1-re győztek a Wolfsburg otthonában, ezt megelőzően pedig a Köln ellen sikerült 4-0-ra nyerni. Hazai pályán makulátlan a mérleg: az idei hét müncheni meccs mindegyikét, összesen 29-3-mas gólaránnyal nyerték meg Pep Guardiola játékosai. A főbb vetélytársak közül a Dortmund és a Wolfsburg egyaránt 5-1-es, a Leverkusen pedig 3-0-ás vereséggel távozott. A BL második játéknapján a Dinamo Zagreb 5-0-val úszta meg a találkozót.

Wenger: Megpróbálunk ugyanazon az ösvényen maradni. Látni akarjuk azt a teljesítményt, amelyet az elmúlt meccsen felvonultattunk. Ismét pozitív eredményt akarunk. Csapatként folytatjuk a fejlődést. Az elmúlt hetekben jól teljesítettünk és ez ad nekünk meggyőződést, hogy valamit elérhetünk Münchenben. Holnap egy jó lehetőség lesz, hogy megmutassuk, csapatként fejlődtünk.

Hiányzók:

A Wolfsburg és a Frankfurti kerethez képest egyedül Jan Kirchhoff játéka kérdéses gyomorproblémák miatt. Rode valamint Bernat mellett Ribéry és Götze sem lép pályára – Benatia viszont sérülése óta először kaphat játékperceket. Minden bizonnyal Badstuber is ott lesz a Bayern meccskeretében. Az odavágóhoz képest Benatia, Martínez és Robben áll még Guardiola rendelkezésére.

Az Arsenalnál is többen kihagyni kényszerülnek a meccset: Oxlade-Chamberlain, Ramsey, Rosicky, Walcott, Welbeck, Bellerin és Wilshere van ott a sérültek listáján, míg Arteta és Ospina játéka kérdéses.

Közös múlt:

A két klub eddigi 9 meccséből 4-et a Bayern, 3-mat az Arsenal nyert meg, 2 mérkőzés pedig döntetlennel végződött. A legutóbbi két Münchenben megrendezett meccsen a bajorok nem tudták megverni az ágyúsokat: 2013-ban egy 0-2-es Arsenal győzelem született, míg egy évvel később 1-1-et játszottak a felek. Mindkét alkalommal a negyeddöntő volt a tét, amelyet a Bayernnek sikerült kiharcolnia. A német csapatnak pozitív mérlege van az európai kupasorozatokban a szigetországi ellenfelekkel szemben: 12 győzelem, 6 döntetlen és 3 vereség.

A két héttel ezelőtti londoni mérkőzésen 2-0-ás Arsenal győzelem született.

Érdekességek, statisztikák:

  • A Bayern a legutóbbi hét hazai BL meccsét, összesen 27 gólt szerezve nyerte meg, amely 3,9-es mérkőzésenkénti gólátlaggal egyenlő. Ezeken a találkozókon csak háromszor rezdült Neuer hálója.
  • A Bayern legutóbb a 2013/2014-es szezon elődöntőjében, a Real elleni 0-4 alkalmával szenvedett vereséget az Allianz Arénában.
  • A zsinórban megnyert hazai BL-meccsek rekordja 9 mérkőzésen áll, amelyet 2011 szeptembere és 2012 decembere között teljesített a Bayern.

Előzetes kezdőcsapatok:

Neuer – Alaba, Boateng, Martínez, Lahm – Alonso – Costa, Thiago, Müller, Robben – Lewandowski

Cech – Monreal, Koscielny, Mertesacker, Debuchy – Cazorla, Coquelin – Sanchez, Özil, Flamini – Giroud

Játékvezető:

Az olasz Gianluca Rocchi vezeti majd a szerdai meccset. Ő fújta a két évvel ezelőtti, CSZKA Moszkva ellen 3-0-ra megnyert hazai csoportmeccsünket is. A 43 éves bíró háromszor, 11/12-ben a Dortmund otthonában 1-1-re végződött meccsen, 13/14-ben a Fenerhahce ellleni idegenbeli 3-0-ás győzelem alkalmával, valamint a tavalyi, Galatasaray ellen 4-1-re megnyert hazai csoportmeccsen tevékenykedett az Arsenal találkozóin.

Közvetítés: Szerda, 20:45 @ M4 élő. Hivatalos livestream ide kattintva érhető el.

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top