Bajnokok Ligája

Előzetes: Dinamo Zagreb – FC Bayern

A bajorok a 100. idegenbeli BL meccsükön lépnek pályára.

ulreich

Egy mérkőzéssel a 2015/16-os BL szezon csoportküzdelmei előtt eredménytelenül függetlenül már eldőlt, hogy a Bayern München biztos csoportgyőztesként jut tovább, míg a Dinamo Zagreb utolsóként esik ki. A másik kiadó helyért az Olympiakos és az Arsenal csapata mérkőzik meg. Az angoloknak mindenképp győzniük kell Görögországban, hogy esélyük legyen a továbbjutásra.

Bár a meccsnek nem lesz érdemi tétje, a Bayern már csak a professzionalizmusa miatt is győzni szeretne a jubileumi 100. idegenbeli BL mérkőzésén: „Sportolók vagyunk és mindig arra megyünk, hogy győzzünk.” – mondta Lahm, de Müller is biztosította a szurkolókat, hogy a hétvégi vereség után a szándékuk ismét a győzelemhez való visszatérés: „Pár dolgot jobban akarunk csinálni és mindenképp győzni akarunk.”

Pep Guardiola a felforgatott keret ellenére természetesen ugyanilyen felfogással gondolkodik: „Ez a Bajnokok Ligája, nem pedig barátságos meccs. A legjobbat várom a játékosaimtól. Ha észreveszem, hogy egy játékosom nem koncentrált, akkor probléma lesz.” A hozzáállással valószínűleg nem lesz probléma, ugyanis a szezon során eddig pihentetett játékosok kaphatnak lehetőséget. Ulreich biztosan védeni fog, de Ribéry játéka is garantált. Kirchhoff, Rode, Kimmich vagy akár a csapattal utazó egyik fiatal tehetség játékára is jó esély kínálkozik.

A Dinamo pályája a horvát bajnokságban bevehetetlen, 10 meccsből 8 győzelmet és 2 döntetlent értek el, de a biztos kiesés ellenére a BL-ben sem panaszkodhatnak: 2-1-re legyőzték az Arsenalt és csak 1-0-ra kaptak ki a továbbjutásra esélyes Olympiakos ellen.

Hiányzók:

Neuer pihentetés, Badstuber eltiltás, Robben, Alaba, Costa, Götze és Bernat pedig a nem teljesen 100%-os fizikai állapotuk miatt nem utaztak el a mérkőzés helyszínére. Helyettük pár fiatal tehetség is kerettagságot élvezhet: A 18 éves kapus David Hundertmark, a 17 éves védekező középpályás, Niklas Dorsch, a középpálya támadóegységében bevethető szintén 17 éves Fabian Benko mellett a 20 éves Julian Greent is beválogatták a keretbe. Fontos visszatérőnek számít a sérülése óta először csapatedzést végző Thiago Alcantara is, aki – csakúgy mint Franck Ribéry – újra ott lesz a Bayern BL keretében. Jerome Boateng egy sárga lap esetén kihagyja a nyolcaddöntő odavágóját, így az ő pályára lépése is erősen kérdéses.

Közös múlt:

UEFA kupasorozatban egyszer, a szeptemberi csoportmeccsen találkozott egymással a két klub, az a találkozó Lewandowski triplájának valamint Costa és Götze egy-egy góljának köszönhetően 5-0-ra végződött. A horvátoknak egyébként sincsenek jó emlékei a német csapatokkal szemben: eddigi 11 németekkel lejátszott meccsből 9-szer kikaptak, 2-szer döntetenre végeztek.

Érdekességek, statisztikák:

  • A Bayern 17 gólt szerzett a csoportkör eddigi 5 meccsén – ennél többször csak a MU (98/99, 19 gól) és a Real Madrid (13/14, 18 gól) volt képes betalálni. A szezon végén mindkét csapat a BL végső győztese lett.
  • A Bayern a 100. idegenbeli BL meccsen vesz részt
  • A Bayern a legutóbbi hat idegenbel BL meccséből csak egyet, az Olympiakos ellenit nyerte meg, egyszer döntetlent játszott, négyszer kikapott.
  • A Dinamo Zagreb a legutóbbi 4 BL meccsén csak egyszer talált be.
  • A meccstől függetlenül a Bayern biztos csoportelsőként, a Dinamo Zagreb biztos csoportutolsóként végez a kvartettben.
  • A Dinamo Zagreb az eddigi 11 meccse során még soha nem győzött le német ellenfelet.
  • A Dinamo megnyerte a legutóbbi öt bajnokiját.
  • Mióta a Bayern megszakította a Dinamo 45 meccses veretlenségi szériáját, a horvátok 13 meccsből 6-ot veszítettek el.
  • Lewandowski az idei 27 tétmeccsén 28-szor, míg Müller 27 tétmeccsen 24-szer talált az ellenfelek hálójába.

Előzetes kezdőcsapatok:

Eduardo – Pivaric, Taravel, Sigali, Pinto – Machado, Antolic – Fernandes, Rog, Soudani – Henriquez

Ulreich – Rafinha, Martínez, Benatia, Lahm – Alonso – Vidal, Kimmich – Coman, Lewandowski, Müller

Közvetítés: Magyar sportcsatorna élőben nem, csak felvételről közvetíti a meccset. A Sport1 a meccs után, 22:45-től sugároz. Streamek ezen a linken elérhetők.

Játékvezető: A svéd Martin Strömbergsson lesz a meccs bírája. Korábban még egyik csapatnak sem vezetett mérkőzést.

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top