Interjúk és nyilatkozatok

Rummenige: Carlot fél Európa akarta

A Bayern elöljárója a Bildnek tett exkluziv interjújában beszélt Pep Guardioláról és utódjáról, Carlo Ancelottiról.

carlo

Vasárnap délben világossá vált: A Bayern katalán mestere a klub erőfeszítései ellenére nem hosszabbítja meg szerződését, ugyanis új kihívásokat szeretne és emiatt nyáron elhagyja jelenlegi csapatát. Utódját 2019 nyaráig Carlo Ancelotti személyében nevezte meg a klub. A világ legfelkapottabb edzőváltásáról a Bild kérdez, Rummenigge pedig beszél.

Herr Rummenigge, miért nem tudták Pep Guardiolát edzőként megtartani?
Nem szabad elfeledni: Pep egy fiatalameber és az FC Bayern csak a második edzői állomáshelye. Új tapasztalatot szeretne szerezni. Hasonló volt a helyzet Barcelonában is. Pep keresi a kihívást.

Vagy a Manchester City egyszerűen többet fizet az FC Bayernnél?
A tárgyalásaink során nem beszéltünk az anyagiakról. De mindig lehetnek klubok, amelyek egyszerűen többet fizetnek az FC Bayernnél. Főleg Angliában! A keretre sem lehet kifogása Pepnek. Épp ellenkezőleg. Ezért nem is csalódtam benne.

Mikor érezte először, hogy nehéz lenne meghosszabbítani vele a szerződést?
Szeptember végén. Akkor hallottam olyan hangokat, amelyeket értelmezni kellett. De ezt nem jegyeztük meg és időt akartunk adni neki, hogy nyugodtan döntsön. Két hete, a karácsonyi ünnepségen jött oda hozzám. Azt mondta, hogy új kihívást keres és szinte bocsánatot kért ezért. Szemmel láthatólag ez nehéz volt neki. Láttam, hogy az FC Bayern és a rajongói igazán Pep Guardiola szívébe nőttek.

Pep mindig haragban volt a dokikkal. Ez vezetett a búcsújához?
Egyáltalán nem. Pep mindig egy kicsit érzelmes lesz, ha egy játékosa sérülés miatt kidől. Mindig spekuláltak arról, hogy Matthias Sammernek és Pep Guardiolának problémáik lennének velük. De ez badarság.

Pep Guardiola teljesíti egyáltalán az elvárásokat, amennyiben a harmadik évében sem nyeri meg a Bajnokok Ligáját?
Ha egy edző három év alatt háromszor lenne bajnok, nagyon boldogok lennénk. Pont. Természetesen a Bajnokok Ligáját is megszeretnénk nyerni. Ezt kívánom én és mindanyian Pepnek – csakúgy, mint ahogyan Jupp Heynckes triplázott búcsúzólag. Meggyőződésem, hogy az edző és a csapat most még intenzívebben fog dolgozni azon, hogy valami nagyot érjenek el – főleg, hogy biztossá vált Pep távozása.

Hogyan változtatta meg Pep az FC Bayernt?
A nagy neve, az imázsa, a taktikája és a tökéletessége – ezek mind jót tettek az Bayern Münchennek. Az irodámból rálátok az edzőpályára és még ma is nagy hatással van rám, milyen intenzitással és részleteséggel vezeti Pep a gyakorlatokat.

Három évvel ezelőtt Guardiola egy legendás sajtótájékoztatón kívánt egy átigazolást, amikor azt mondta: „Thiago – vagy senki.” Az előreláthatólagos új csapatánál is követelni fogja: „Thiago – vagy senki”? Vagy más játékost csábít át?
Ezt kizárhatom. Nálunk egy szerződés sem jár le a szezon végén.

Említette Pep önnek, hova megy?
Azt hiszem tudom hová megy. De ennek bejelentését rá, vagy az új munkáltatójára bízom.

Pep utódja Carlo Ancelotti lesz a Bayernnél. Jürgen Klopp vagy Jogi Löw is téma volt?
Mióta foglalkoznunk kellett a témával, ki is lehetne Pep utódja, hamar Carlohoz jutottunk. A klubnál mindannyian biztosak voltunk benne, hogy az FC Bayern és Carlo Ancelotti jól passzolnának egymáshoz. Amikor januárban még a Real Madrid edzője volt, beszélgetésbe kezdtünk a zürichi Aranylabda gálán. Akkor jelezte, hogy egyszer szívesen lenne az FC Bayern edzője. Mindazonáltal egy óriási kihívás és erőfeszítés volt az elmúlt hetekben és napokban Carlot elkötelelezni a klubhoz. Fél Európa akarta őt.

Miért Carlo Ancelotti a megfelelő edző a Bayern München számára?
Carlo Ancelotti edzőként mindenhol sikeres volt. A Juvenetusnál, a Milánnál, a Chelseanél, Párizsban, a Real Madridnál. Háromszor nyerte meg a Bajnokok Ligáját. Ez mindmáig rekord, és természetesen megvannak a kvalitásai. Egész egyszerűen passzol hozzánk.

Milyen edzőtípusra van szüksége a Bayernnek Pep után?
Carlo egy nyugodt, kiegyensúlyozott szakember, aki tud bánni a sztárokkal és egy változatos futballt játszat – ezt kerestük, meg is találtuk.

Ismét egy olyan edző jön, aki nem beszél németül.
Carlo már tanulja! Amikor a héten telefonáltunk, németül kérdezte: „Hogy vagy?” – és azt is mondta, hogy izgatja őt a nehéz nyelvünk. Már elsajátította a franciát, az angolt és a spanyolt.

Milyen trénerstábot hoz magával?
Ezeket a dolgokat még nem konkretizáltuk. Egy valami viszont már biztos: Hermann Gerland segédedző marad.

Miért örül Ancelotti a Bayernnek?
Az FC Bayern Európa három legjobb kluba közé tartozik, alighanem a világon is. Ez természetesen segített. Mi akartuk Carlot, de Carlo is akarta az FC Bayernt. Szereti a játékosainkat, a kultúrát és a klubunk történelmét.

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top