Bundesliga

Előzetes: Bayer Leverkusen – FC Bayern

Rangadó a Bundesliga 20. fordulójában.

A Bundesliga 20. fordulójában a szezon egyik legnehezebb feladata elé néz a Bayern, ugyanis a tabellán 5. helyet elfoglaló Leverkusen otthonából kellene elhozni az újabb három pontot. Pep Guardiola a meccs előtti sajtótájékoztatón elmondta, bár nehéz feladat elé néznek, fekszik nekik a gyógyszergyáriak intenzív, támadó felfogású játékstílusa. Az idei 19 meccsből 12-szer kapott gól nélkül maradó, 77,5 százalékos védési rátával a liga mezőnyének legjobbjának számító Manuel Neuer sem vár könnyű mérkőzést: „Gyakran éltünk már át nem egyszerű mérkőzést, főleg Leverkusenben. Ők nagyon agresszívek, megpróbálnak korán nyomás alá helyezni.” A Bayern kapusa viszont tisztában van azzal is, hogy csapata sok agresszív felfogású ellenféllel szemben oldotta meg nagyon jól a feladatot és ezúttal is ezen lesz majd.




A Leverkusen az idei bajnokságban 19 meccsen 9 győzelmet aratott, 4 döntetlen mellett már 6-szor szenvedett vereséget. Gólaránya sem maradéktalanul jó Roger Schmidt együttesének, 21 bekapott gól mellett csak 29-szer találtak az ellenfél hálójába, ebből a remek formában lévő Javier Chicarito Hernandez csak egyedül 13 találatot vállalt. Ami a BayAréna-beli teljesítményüket illeti, 9 meccs, 5 győzelem, 2-2 döntetlen és vereség az eddigi teljesítményük, decemberben a Bayernt legyőző ‘Gladbachot ütötték ki 5-0-ra. 2016-ban a Hoffenheim ellen ikszeltek, a Hannovert viszont legyőzték.

A Bayern továbbra is történelmi magasságokban szerepel, a 19 meccsen megszerzett eddigi 52 pont a ligatörténelem második legjobb produkciója, az 50:9-es gólarány is több mint kiemelkedő. A két pontvesztést idegenben, a Frankfurt és a Mönchengladbach otthonában szenvedte el a klub, egyébként az Arénától távol megszerzett 22 egységgel is a legjobb idegenbeli csapatnak számít Pep csapata. Idén két, a Hamburg és a Hoffenheim elleni győzelemmel rajtolt a Bayern, Lewandowski lőtte a bajorok eddigi négy góljainak mindegyikét. A kiváló formában lévő lengyel ezzel már 19 találatos és már most eredményesebb, mint a teljes tavalyi bajnoki szezonban.

Egy szinte biztos, támadójátékkal megtűzdelt, élvezetes mérkőzésnek nézünk elébe.

Roger Schmidt: Reflektorfény, teltház – a szurkolóink számára minden adott egy igazi topmeccshez, a csapaton belül is nagyon nagy az elővárakozás. Németország legerősebb csapata ellen játszani egy nagyszerű kihívás, nagyon örülünk neki. Az idegenbeli meccsel ellentétben, amikor az erőnket felőrlő Lazio elleni meccs még ott volt a térdünkben, ezúttal más előjelekkel jön létre az összecsapás. Akkor észrevehető volt, hogy ezen a napon nem volt elég energiánk, most viszont nagyon jó állapotban van a csapatom. Kitűnően felkészülhettünk és megakarjuk nyerni a mérkőzést. A Bayern München ellen is hűek maradunk a támadó felfogásunkhoz, egyszerűen ez a legjobb lehetőség számunkra a mérkőzés megnyeréséhez. A saját erősségeink tudatában és a szurkolóink támogatásával bátran fogunk fellépni. Ha a kapu előtti hatékonyság is stimmelni fog, ki fogjuk dolgozni magunknak a szükséges szerencsénket.

Személyi helyzet:

Rafinha és Bernat a pályára, Götze hosszú idő után a Bayern keretébe térhet vissza, de elvileg a csütörtöki edzést félbehagyó Robben is bevethető. A friss érkező, de első csapatedzésén agyrázkódást szenvedő Tasci ezen a meccsen még nem játszhat, Ulreich, Benatia és Ribéry visszatérése pedig 1-2 hétre tehető, ők valószínűleg a jövő héten már a csapattal edzhetnek. Rajtuk kívül Boateng és Martínez hosszabb távon nem állhat a klub rendelkezésére.

Közös múlt:

Összesen: 80 meccs, 48 győzelem, 15 döntetlen, 17 vereség | Gólarány: 153:93
A Bundesligában: 73 meccs, 43 győzelem, 14 döntetlen, 16 vereség | Gólarány: 139:87
Leverkusenben a Bundesligában: 36 meccs, 15 győzelem, 8 dönteten, 13 vereség | Gólarány: 54:56

Az őszi meccsen könnyed, 3-0-ás Bayern győzelem született, a tavalyi BayArénéban lejátszott találkozón pedig már bajnokként szenvedett 2-0-ás vereséget a müncheni alakulat. Idegen környzetben egyébként nem túl rózsás a Bayern közelmúltbeli teljesítménye, ugyanis az elmúlt 8, Leverkusenben lejátszott tétmeccsből csak egy bajor győzelem született, a megszerezhető 24 pontból pedig mindösszesen 7-et gyűjtöttek be Müllerék.

Érdekességek, statisztikák:

  • Robert Lewandowski lőtte a Bayern idei (2016) összes gólját, négyet.
  • Chicharito az eddigi 16 Bundesliga meccsén 13-szor szerzett gólt a Leverkusen színeiben.
  • A két klub legutóbbi 13 bajnokijából a Bayern csak hatot nyert meg.
  • A legutóbbi 6, Leverkusenben lejátszott meccsből a Bayern csak egyszer diadalmaskodott.
  • Lewa 19 játéknap után több gólt szerzett, mint a teljes tavalyi szezonban, akkor 17-szer talált be. A 19 forduló után szerzett 19 találat természetesen új egyéni rekordot is jelent.
  • Lewandowski az 50. bajnokija elé néz a Bayern játékosaként, eddig 36 gólt ért el.
  • Az őszi mérkőzés Bayern védelmét a Bernat-Alaba-Lahm hármas alkotta.
  • Manuel Neuer az eddigi 18 Leverkusen elleni meccséből 9-en vereséget szenvedett és csak négyszer maradt érintetlen a hálója.
  • A két klub legutóbbi 20 találkozójából 13-mat a Bayern, 3-mat a Leverkusen nyert meg, 4 mérkőzés döntetlenre zárult.
  • A legutóbbi 7, szombat esti meccséből 6-ot megnyert a Bayern, az utolsó vereségét épp tavaly szenvedte el Leverkusenben.
  • A gyógyszergyáriak az elmúlt 5 szombat esti meccsükön veretlenek (3 győzelem, 2 döntetlen). Legutóbb a Mönchengladbachot intézték el 5-0-ra.

Előzetes kezdőcsapatok:

Leno – Hilbert, Tah, Toprak, Wendell – Kramer, Kampl – Bellarabi, Calhanoglu – Kießling, Chicharito

Neuer – Kimmich, Badstuber, Alaba – Lahm, Alonso – Müller, Vidal, Thiago, Costa – Lewandowski

Játékvezető: Knut Kircher

Közvetítés: Szombat, 18:30 @ Eurosport2 élő | Streamek itt

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top