Bundesliga

Sikeres BL főpróba a Darmstadt ellen

A Bayern gólhátrányból fordítva nyert 3-1-re a bajnokság 22. fordulójában.

A Bayern München egy eseménydús mérkőzésen vett sikeres főpróbát a Juventus elleni BL találkozó előtt, amikor szombat délután hátrányból fordítva győzte le a Darmstadt együttesét. Neuer a bajnokságban először kapott fejesgólt, Sandro Wagner vette be a kapuját. Egyenlíteni és fordítani csak a második félidőben tudott a Bayern, Müller ezúttal két, Lewandowski pedig egy góllal járult hozzá az újabb három ponthoz. Ezzel a sikerrel a Bayern 11 pontra növelte előnyét a vasárnap Leverkusenben pályára lépő Dortmunddal szemben. A mérkőzés góljai ide kattintva érhetők el.

Az Augsburg elleni bajnokihoz képest Bernat, Thiago és Lahm kapott kisebb pihenőt, utóbbi a padra sem ült le, de szintén nem lépett kezdőként pályára az előző fordulóban eltiltását töltő Xabi Alonso sem. Debütálását ünnepelhette viszont a Bayern téli szerzeménye, Serdar Tasci, rajta kívül Coman és Rafinha is új volt a pályán. Ami a felállást illeti, Neuer előtt az Alaba-Tasci-Kimmich-Rafinha négyes kezdett, a szűrő Vidal előtt pedig elsősorban a Costa, Robben, Müller, Coman, Lewandowski fogat felelt a támadások levezetéséért. Csereként Ribéry, Bernat és Alonso állhattak be, hosszú kihagyása után Götze is padon volt, de egyelőre még nem kapott játéklehetőséget.




Mérkőzés:

Jó iramban kezdődött a Bayern részéről rekordszámú, 36 kapuralövési kísérletet hozó mérkőzés. Robben már 3. és az 5. percben kísérletezett, az első komolyabb helyzet viszont a 10. percben érkezett a távolról kísérletező Vidal révén, akinek lövése egy védőn megpattanva a kapufát érintette. Három perccel később Rafinha lőtte ki a 16-os sarkáról az oldalhálót, majd ezután szinte percenként jöttek az újabb lehetőségek: Először Costa beadásából Lewandowski pöccintett bravúrosan a kapura, Mathenia védett, majd szintén a lengyel került helyzetbe, a szélről betett labdába viszont ezúttal nem tudott beleérni. A 16. és a 25. percben Robben puskázott el két helyzetet, ami nem maradt büntetlenül: A 26. játékpercben Sirigu beadására Wagner érkezett Tascit megelőzve jó ütemben, szinte az első helyzetüket kihasználták a darmstadtiak. Ez volt az első fejesgól, amit Neuer kapott a bajnokságban. 0-1! Rögtön két perccel ezután Costa helyzete volt kísértetien hasonló Vidal lehetőségéhez, a brazil lövése egy ellenfélen megpattanva a lécen csapódott. A 35. percben Jungwirth távoli lövését védte Neuer, a félidő végén még Vidal, Robben és Kimmich próbálkozott – sikertelenül. A Bayern hiába lőtt 16-szor kapura, végzett el 7-szer szögletet és birtokolta 77 százalékban a labdát, hátrányban várhatta a második félidőt.

A fordulást követően a Bayern folytatta helyzeteinek kidolgozását, rögtön az első komolyabból meg is született az egyenlítést jelentő találat: Rafinha beadását Müller vette le és juttatta egyből Matenia kapujába. 1-1! Az 52. percben Tasci fejelt mellé, négy perccel később Lewandowski, majd nem sokkal ezután Robben hagyott ki két lehetőséget is. A mérkőzés 67. percében a csereként beállt és a nyomást növelő Ribéry adott gólpasszt Lewandowskinak – a játékezető azonban jogtalanul megítélt leshelyzet miatt érvénytelenítette a találatot. Maradt az 1-1, de nem sokáig: A 71. percben – egy halvány darmstadti helyzetet követően – Thomas Müller csodálatos ollózó mozdulatból szerezte meg a vezetést. A meccs háromnegyedénél Costa fejesét Mathenia védte, majd pillanatokkal később az idén pocsék helyzetkihasználású Robben lőtt hét méterről kapu fölé. Hat perccel a rendes játékidő vége előtt Lewandowski biztosította be a Bayern győzelmét, Ribéry beadásából szerezte meg bajnokságbeli 22. gólját a kiváló formában lévő lengyel. 3-1! Két perccel később újabb gólt szerezhetett volna a szerződéshosszabbításhoz közel álló támadó, egy az egyben viszont ezúttal nem tudott túljárni Matenia eszén. 3-1 a vége, kedden jöhet a Juventus elleni BL meccs, majd hétvégén egy Wolfsburg elleni idegenbeli rangadó.

Mérkőzést követő nyilatkozatok:

Pep Guardiola: Elégedett vagyok, türelmesek voltunk és 36-szor lőttünk kapura. A szünet előtti 15 percet leszámítva jól játszottunk, de nehéz volt a sok védekező felfogású játékos ellen teljesíteni. A Darmstadt sok hosszú labdát nyert meg Wagnerrel a soraiban. Boldog vagyok, hogy Franck a visszatérését ünnepelhette, még ha nem 90 percig játszhatott. Holnaptól a torinói Bajnokok Ligája mérkőzésre készülünk fel. Azt hiszem jó fázisban vagyunk.

Thomas Müller: Szép gól volt tőlem, jól éreztem a lehetőséget. Egész jól mellre vettem, utána valahogy a kapu irányába kellett juttatni a játékszert. De nem akarok ezen lógni. Ha egy szörnyű gólt szerzek, az is ugyanolyan sokat ér. Boldogak vagyunk, hogy a nagyon fontos három pontot begyűjtöttük. Kedden Torinóban jobban résen kell lennünk, nem szabad ilyen sok helyzetet kihasználatlanul hagynunk.

Arjen Robben: Az 1-0-ás hátrány ellenére gratulálok a csapatnak! Azt hiszem, jó meccset játszottunk, csak az első félidőben nem jött össze a gól. De az ember érezte a pályán, hogy jönni fognak még a lehetőségek. Egyszerűen nyugodtnak és türelmesnek kellett maradnunk. Csapatként mindig tovább űztük és a végén ez kifizetődött.

Dirk Schuster, a Darmstadt edzője: Drágán adtuk magunkat, de a Bayern győzelme természetesen abszolút rendben van. Nagyon erős teljesítményt nyújtottunk és a Bayern dolgát megint megnehezítettük. Nem akartuk csak hátra bebetonozni magunkat, oda is akartunk szúrni nekik. Az első félidőben ez jobban sikerült, mint a másodikban. Nagyon büszke vagyok, ahogyan itt pályára léptünk.

Sandro Wagner, a Darmstadt csatára: Kár érte, klassz első félidőt játszottunk. A meccs fordulópontja a második félidő elején bekapott találat volt. Ilyenkor nagyon nehéz a Bayern ellen játszani.

Érdekességek, statisztikák:

  • A Bayern a legutóbbi 24 meccsét megnyerte a frissen feljutó ellenfelével szemben. Ezeken a meccseken 80 gólt szerzett a rekordbajnok.
  • Müller a 87. és a 88. gólját is meglőtte, ezzel beelőzte a 87 gólos Pizarrot és Schollt. A klub örökranglistájának a 6. helyén áll.
  • A Bayern a legutóbbi 50 Bundesliga meccset megnyerte, amelyen Thomas Müller is betalált.
  • Thomas Müller a 17. Bundesliga gólját szerezte. Az eddigi legeredményesebb szezonjában csak 13 gólig jutott.
  • Müller a legutóbbi 15 bajnokiján 16 gólból vállalt szerepet (11 gól, 5 gólpassz).
  • Müller egyenlítő gólja volt az Allianz Arénában született 50. hazai gól az idei szezonban.
  • Lewandowski és Müller az idei bajnokságban már 39 gólt szerzett (17 és 22). A 22. fordulóig bezárólag ez Bundesliga rekord.
  • Müller a 17. dupláját szerezte a Bundesligában, ebből négyet az idei szezonban szerzett.
  • Müller az idei 36 tétmeccsén 28 gólt szerzett (klub + válogatott meccsek)
  • Robert Lewandowski a 32. tétmeccsén a 32. gólját szerezte.
  • Lewandowski 22 bajnokin 22 gólt szerzett.
  • Lewandowski az egyetlen játékos, aki mind a 18 Bundesliga csapat ellen betalált (a Bayern ellen még a Dortmund játékosaként).
  • A transfermarkt.de értékbecslései szerint a Bayern kispadján szereplő játékosok összértéke 109,5 millió euró. A Darmstadt teljes keretét 24,4 millióra taksálja az átigazolásokra szakosodott oldal.
  • Manuel Neuer a 234. tétmérkőzésén lépett pályára a Bayernben, ezzel behozta Stefan Effenberget az örökranglistán.
  • Sandro Wagner a Bundesliga idei szezonjának első játékosa, aki fejjel vette be Manuel Neuer kapuját.
  • A Bayern a novemberi Schalke meccs óta nem kapott gólt az első félidőben. Akkor Max Meyer volt eredményes.
  • A Bayern a Wolfsburg elleni 5-1 óta először volt félidő után gólhátrányban. A klub végül akkor és most is könnyedén fordította meg a mérkőzést állását. Korábban az Augsburg ellen sikerült szintén hazai pályán fordítani.
  • A Bayern az idei hazai bajnokijain mindig szerzett legalább 2 gólt.
  • A Bayern 36 kapuralövéssel próbálkozott a mérkőzésen, az 1992-es részletes adatgyűjtés óta ez Bundesliga rekord.
  • A Bayern a legutóbbi 10 tétmeccséből 9-et megnyert, 1-et döntetlenre adott.
  • A Bayern a 11 hazai bajnokijának mindegyikét megnyerte, a 37:4-es gólaránnyal együtt ez Bundesliga klubrekordnak számít.
  • A Bayern a legutóbbi 17 hazai meccsét megnyerte.
  • Serdar Tasci 923 nap kihagyás után lépett pályára a Bundesligában.
  • A Darmstadt az eddigi 11 idegenbeli meccséből 9-szer megszerezte az 1-0-át jelentő vezetést.
  • A Darmstadt a szezon során először maradt sárga lap nélkül.

FC BAYERN – SV DARMSTADT 98 3:1 (0:1)

FC Bayern Neuer – Rafinha, Kimmich, Tasci (53. Bernat), Alaba – Vidal – Coman (53. Ribéry), Robben (81. Alonso), Müller, Costa – Lewandowski
Cserék Ulreich – Thiago, Götze, Rode
SV Darmstadt 98 Mathenia – Garics, Caldirola, Rajkovic, Junior Diaz – Sirigu (73. Sailer), Jungwirth, Holland (87. Gorka), Kempe – Vrancic (61. Rosenthal) – Wagner
Cserék Zaluska – Stroh-Engel, Platte, Ivana
Játékvezető Weiner (Giesen)
Nézőszám 75.000 (teltház)
Gólok 0:1 Wagner (26.), 1:1 Müller (48.), 2:1 Müller (71.), 3:1 Lewandowski (84.)
Sárga lapok Rafinha, Kimmich / –

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top