Elemzés

Mágnestábla: Ancelottira hangolódvaÚj szezon, új edző, új taktikai megoldások. A 2016/17-es idényben is igyekszünk betekintést adni a csapat taktikai repertoárjába. Ehhez idén is elsősorban a Spielverlagerung szakértői blogja és az OptaFranz statisztikái lesznek segítségünkre.

A blog a Werder Bremen elleni mérkőzést követő bejegyzésének az 50 % Guardiola, 50 % Ancelotti, 0 % Skripnik címet adta. Utalva ezzel arra, hogy Ancelotti épít elődje munkájára, de már látszik az ő kézjegye is. A Werder pedig mintha a pályán se lett volna.

A bajorok az Ancelotti által favorizált 4-3-3-as hadrendben kezdték a találkozót. A két szélsőcsatár (Müller és Ribéry) gyakran húzódott be középre. Nem klasszikus, Robbéry-típusú szélsőjátékkal találkoztunk. Müller időnként második csatárrá váltott át. Ilyenkor Thiago lépett ki a jobboldalra, 4-4-2-vé alakítva a hadrendet. A szerző kiemeli, hogy Ancelotti ezt a rugalmasságot a Real Madrid edzőjeként is előszeretettel alkalmazta.

 Franck Ribéry mélységből építette a játékot. Ezt láthattuk a második gólnál. A korábbiakhoz képest a leglátványosabb, hogy nem a „hatos”, hanem a két „nyolcas” ért bele legtöbbször a labdába.

 

A Guardiola által szorgalmazott átlós indítások részei maradtak a játéknak, azonban a szélsővédők ezúttal hamarabb léptek fel a támadásokhoz, általában ők voltak ezen labdák címzettjei.

Jupp Heynckes óta gyakran tapasztalhattunk aszimmetriát a szélsőjátékban. Ezúttal a jobboldal volt egyértelműen hangsúlyos.

A második gólt követően engedett a szorításból a Bayern, jobban átengedték a labdát az ellenfélnek. Akik ezen az estén nem tudtak mit kezdeni vele. Ekkorra már beletörődtek sorsukba.

A rezümé: ugyan a Bréma elleni meccsből még nem lehet megmondani, mennyire erős a csapat taktikája, de már látszik az edző munkája, mi is okosabbak lettünk a pénteki találkozó alatt. A blog megállapítása szerint a csapat kitart a korábbi évek alapelvei mellett: mélységi nyugodt labdajáratás, szélsőjáték, a lecsorgó labdákért való küzdelem. De több ritmusváltással, több szabadsággal, több aszimmetriával találkoztunk. Tipikus Ancelotti elemekkel.

Mágnestábla: Ancelottira hangolódva
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top