Interjúk és nyilatkozatok

Lewandowski: Mintha transzállapotban lettem volna

Jubileumi interjú a lengyellel, aki napra pontosan két évvel ezelőtt szerzett történelmi mesterötöst a Wolfsburg ellen. 

Robert Lewandowski 2015. szeptember 22.-én 20:30-kor még biztosan nem gondolta, hogy a Bayern padjáról kezdve futballtörténelmi pillanatokat varázsol majd az Allianz Aréna játékterére. Történt ugyanis, hogy a wolfsburg elleni meccs félidejében, 0-1-es hátránynál 9 perc alatt 5 gólt szerzett. Ezt a teljesítményt később a Guinness rekordok könyvébe is bejegyezték, összesen négy kategóriában lett abszolút világelső a lengyel támadó. A jubileum örömére az fcbayern.de készített interjút Lewával.

Robert, milyen gyakran gondolsz 2015. szeptember 22.-ére?
Még mindig nagyon gyakran gondolok rá, egy őrületes nap volt. A mai napig nem tudom megmagyarázni azt, ami akkor történt. Hihetetlen kilenc perc volt, öt gól ilyen rövid idő alatt még soha nem született – és azt hiszem, ez a jövőben sem fog ilyen gyorsan megtörténni.

Nem túl jól kezdődött az a nap számodra: A padon kellett kezdened…
Egy héttel előtte megsérült a bokám és a hétvégi meccsen pihennem kellett. A Wolfsburg elleni mérkőzés előtt csak egyszer edzettem a csapattal és a bokám még mindig bizonytalan volt, tehát Pep először kihagyott, majd a félidőben becserélt.

És akkor kezdődött minden, az 51. percben. Arturo Vidal visszatette a labdát, Thomas Müllernek becsúsztak, de te jó helyen voltál és belőtted. Emlékszel még a gólokra?
Időközben természetesen láttam is egy párszor, ezért előttem vannak a szituációk. Ebben a szakaszban nagy tempóval játszottunk, a játékfelépítés során nem volt labdavesztésünk, ráadásul a beadások is tökéletesen érkeztek középre. Sőt, ezután volt még egy jó lehetőségem 5-6 méterről, de egy wolfsburgi védő még a vonal előtt kivágta a labdát.

Ki tudsz ragadni egy olyan gólt, amely különösen megmaradt az emlékezetedben?
Mindenképp az 5-1-et jelentő félollót. A legszebb akcióval zárult ez a kilenc perc. A labda sokáig a középpályán ácsorgott, majd jobbra lett kijátszva Mario Götzéhez, aki remekül adta be középre. Naldo mögött álltam, ezért nem igazán számoltam azzal, hogy elérem a labdát – de természetesen reménykedtem benne és elindítottam a félollót. Naldo egy pár milliméterrel elkésett, én pedig tökéletesen találtam el a labdát.

Van ez a híres kép Pep Guardioláról, amin hitetlenkedve temeti be az arcát a kezével. Te hogy érezted magad?
A meccs közben egy másodpercre sem gondoltam arra ami történik. Egyszerűen koncentrált voltam a gólokra és nem is realizáltam, hogy ez mindösszesen kilenc perc alatt történt. Olyan volt, mintha egy másik valóságban lennék, transzállapotban. Minden gól után csak arra gondoltam, gyerünk, így tovább. És az azt következő napokban sem jelentett nagy témát nekem. Háromnaponta játszottunk, és azokon is sok gólt szereztem.

Mikor tudatosult benned, hogy külön fejezetet írtál a mindenkori futballtörténelemben?
Három hónapig tartott, míg eljutott a tudatomig, mint mondtam, őrületesen sok meccsünk volt. Csak a téli szünetben volt időm leülni, nyugalmamban elmélkedtem – majd élveztem a gondolatot.

Ezután aláírattad a labdát minden csapattársaddal. Különleges helyet találtál neki az otthonodban?
Természetesen igen. A csapattársaimnak nagy érdemük van ebben a sikerben. Azt a cipőt is megtartottam, amelyben játszottam akkor. Mindkét darab a házam azon trófeaszobájában van, amelyben a karrierem emléktárgyait gyűjtöm. Elképzelhetőnek tartom, hogy a labda és a cipő a legértékesebb emlékeim közé fognak tartozni. Az emberek életem végéig kérdezősködnek majd erről a meccsről.Négy rekordot állítottál be az öt góllal és ezzel szerepelsz a Guiness Rekordok Könyvében. Vajon örökké ott is marad a neved?
Nem tudom, hogy meddig fog tartani. 100 éve mindenki profi szinten űzi a focit, aki csak benne van. A rekord pedig mindössze két éves. Tehát remélem, hogy sokáig az élen állok majd. Ezek a díjak emlékeztetnek arra, hogy nekem csak a játékomra kell fókuszálnom. Ha rúgok két gólt és azzal nyerjük meg a meccset, akkor eszembe sem jut, hogy egy harmadikat is be kellett volna rámolnom.

Gerd Müller négyszer lőtt öt gólt egy meccsen. Mit gondolsz erről a nagyszerű teljesítményről?
Ez hihetetlen és remélem ez egy olyan rekord lesz, amely örökké fog tartani… Viszont ő a négyből egyszer sem kilenc perc alatt rúgta mindet. (nevet)

Napra pontosan két éve történt minden, ma újra a Wolfsburggal játszol. Furcsának találod?
Nem emlékszem a pontos dátumra, de amikor ránéztem a meccsnaptárra, akkor sejtettem valamit. De ez nem olyan dolog, ami újra megtörténhet, függetlenül a napoktól.

Mik a céljaid a meccsre?
Hibáznék, ha az öt találatra gondolnék. Ilyet nem lehet megtervezni. Beleadok mindent és remélem nyerni fogunk.

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top