Akadémia

Ki az a Marco Friedl?

Tényfeltáró dokumentum a Bayern csiszolatlan gyémántjáról.


Az Anderlecht elleni meccsen debütált 19 éves balhátvédet bár sokszor említettük, a hátterét idáig nem részleteztük. Kwasi Okyere Wriedthez hasonlóan most megpróbáltuk összeszedni azt, amit nekünk Bayern szurkolóknak tudni érdemes róla.

Bár Juan Bernat már fitt, szerda este sokak meglepetésére Marco Friedl kapta meg a lehetőséget a Bayern kezdőcsapatában. „A Bajnokok Ligája himnusza közben mindenhol libabőrös voltam, soha életemben nem fogom elfeledni ezt a csodálatatos pillanatot.” – nyilatkozta a meccset követően.


Marco Friedl a 2009/2010-es szezonban, nekünk kettővel jobbra a szintén nagy ígéret Fabian Benko látható. A színesbőrű fiatalember, Maxim Awoudja jelenleg a Bayern II és az U19-es német válogatott alapjátékosa.


De hogy jutott el idáig az osztrák srác? 2008-ban, 10 évesen került Tirolból a Bayern ificsapatába, David Alaba is ebben az évben igazolt az U19-esekhez, a jelenleg 25 éves játékos testvéreként tekint mentoráltjára, akit az évek során rengeteg hasznos tanáccsal látott el. Alabához hasonlóan ő is átnevelődött, korábban támadó volt, Heiko Herrlich irányítása alatt viszont elsősorban balhátvéd lett, de az U-csapatokban bizonyított már a védelem belsejében és a középpálya védekező részlegén is.


Friedlt több rendezvényen is a legjobb játékosnak választották. Itt 13 évesen büszkélkedik a címeivel.


Friedl a klubcsapatában és a korosztályos osztrák válogatottban is évről érte járta a ranglétrát, 17 évesen már a Bayern U19-es csapatában bizonyíthatott, 2017 nyarától pedig érvénybe lépett élete első, 2021-ig szóló profiszerződése a münchenieknél – ügynöke nem más, mint az a Roman Grill, aki Philipp Lahm karrierjét is beindította. Szemtelenül fiatalkora ellenére Marco már az Adidasszal is szerződésben áll.


Friedl és Alaba kilenc éve ápolnak testvéri kapcsolatot.


A ballábas játékos a 2017-es téli edzőtáborba már a profikkal utazott, az ex-edző Carlo már akkor kedvelte a játékát. Pár nyári felkészülési meccsen lehetőséget is adott neki, főleg Bernat hosszabb kiesése után kapta meg a bizalmat, a rá való tekintettel nem is igazolt a klub új balhátvédet. Alaba állandó helye és Rafinha balhátvédként való beugrásai miatt viszont csak most debütálhatott tétmeccsen a Bayernben, korábban nyolcszor volt a meccskeret tagja. Rummenigge még a bemutatkozása előtt így nyilatkozott az 1860 elleni Regionalliga-derbi egyetlen gólszerzőjéről: „Nagyon jó fejlődésen ment keresztül. Jól betöltött pozícióban játszik, de mindenképp megvan a potenciál benne, hogy a Bayernnél játsszon.”





Jupp a keddi záróedzésen közölte vele, kezdeni fog az Anderlecht otthonában, végig pályán is maradt a BL-történelmének 5. legfiatalabb osztrák debütánsa, nagyon jó teljesítménnyel hívta fel magára a figyelmet: 81 labdaérintése volt, 53 passzkísérletéből 47 talált társat (89%),  illetve párharcainak 78 százalékát megnyerte. „Egész nap nagyon izgatott voltam, nagyszerű, hogy a három pontot is megszereztük. Nagyjából elégedett vagyok a teljesítményemmel. A vezetőség is elmondta, hogy jó voltam és meg vannak velem elégedve.”  – nyilatkozta a sógor.

A meccset követően társai is csak jó szavakkal illették őt: „Azt hiszem jó meccset játszott, keményen beleállt a párharcokba, sokat meg is nyert közülük.” – mondta Rudy, de Lewa is kiemelte a hozzáállását: „Agresszív volt és védekezőleg is nagyon erős. Nekem tetszett a játéka. Készen áll arra, hogy egy pozícióért harcoljon a Bayernben„.

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top