Interjúk és nyilatkozatok

Reschke: A Bayern a világ bármely csapatát képes legyőzni

A Bayern München egykori technikai, a Stuttgart jelenlegi sportigazgatója az Abendzeitungnak tett interjújában Bayernnel kapcsolatos dolgokról beszélt. Érdekes olvasmány.

Herr Reschke, augusztusban három év után elhagyta az FC Bayernt, ami sokakat meglepetésként ért. Eltudná magyarázni ennek a miértjét?

Fontos megemlítenem, hogy a Bayernnél eltöltött időszak kivételes volt számomra, különösen a Pep Guardiolával eltöltött két év. A Karl-Heinz Rummeniggével, Uli Hoenesszel, Michael Gerlingerrel, Michael Neppével és a többi illetékessel való munka nagyszerű volt. Nem Münchent hagytam el, hanem a VFB-hez igazoltam.

Karl-Heinz Rummenigge nyíltan mondta ki, hogy Hasan Salihamidzic az ön felettese lesz. Neheztel ezért? Szeretett volna sportigazgató lenni?

Hogy haragszom-e? Kicsit sem, ellentétben – büszke vagyok, hogy a Bayernnél dolgozhattam és nagyon sok bizalmat nyertem el. A döntésemet, miszerint a VFB-hez igazolok, már jóval azelőtt, hogy Hasan megszerzése egyáltalán téma volt, megbeszéltem Rummeniggével és Hoenesszel. Mindketten megpróbáltak maradásra bírni, de a VFB és Wolfgang Dietrich igazgató elképzelései nagyon felcsigáztak. Nagyon hálás vagyok Rummeniggének és Hoenessznek az akkori megértésükért és hogy a határozott kérésemet tiszteletben tartva elengedtek. Teljesen boldog vagyok a VFB-nél, ez egy óriási klub!

A jelenlegi történésekről: Kingsley Coman az eddigi legjobb fázisát éli az FC Bayernnél. 2015-ben érdekelt volt abban, hogy ő a Juventusból ide igazoljon. Milyen különleges kvalitásokat látott már akkor nála?

A PSG-nél töltött ifikora óta és a francia utánpótláscsapatokban is követtem Kingsleyt és igen, meghatározó felelőse voltam a megszerzésének. A tempója, az áttörő képessége, a fejlődése már akkor is nagyon jó volt.

Képes rá, hogy Franck Ribéry utódja legyen?

Jupp Heynckes és Peter Hermann meg fogják adni neki az utolsó technikai csiszolást. King egyre hatékonyabb lesz és minden feltétele megvan ahhoz, hogy Franck utódja legyen – ami egyébként egy nehéz örökség.

Egy isteni ajándék volt Joshua Kimmich is. Elmondaná, mi nyűgözte le önt és Pep Guardiolát annyira ebben a srácban?

„Jo” a hozzáállása, a csapatérdekbeli és futballszakmai tulajdonságai miatt kivételes. Ő már most az FC Bayern egyik arca. A 2014-es U19-es Magyarországi EB-n teljesen lenyűgözött. Ezután masszívan hajszoltam a leigazolását és Pepnek is megjósoltam, hogy szeretni fogja ezt a srácot. Ez végül is így történt, Pep fantasztikus munkát végzett vele és Jo-t optimálisra formálta.Niklas Süle és Sebastian Rudy megszerzésének is tevékeny részese volt. Hogyan értékeli az eddigi fejlődésüket? Különösen Rudyt becsülik gyakran alul.

Számomra világos volt, hogy sok Bayern szurkoló a Süle-Rudy páros leigazolásakor lényegesebb összegű transzfereket várt és eleinte kételkedtek bennük. De Sebastian és Niklas német válogatottak, bizonyították, hogy milyen értékesek, ráadásul karakterüknél fogva is nagyszerűek. A Bayern és szurkolóik még sok örömüket lelik bennük. Aki Rudyt még mindig alulbecsüli, nem igazán érti a játékot.

Corentin Tolisso átigazolása is váratlanul érkezett. Mi tette őt a Bayern számára annyira érdekessé és mekkora potenciál van benne?

Természetesen Coconak megvan a fejlődési képessége, de már most rengeteg sok tulajdonsággal rendelkezik ahhoz, hogy zászlóvivő legyen a Bayernnél: mentalitása, párharc és futási készsége is megvan, kivételesen gólveszélyes. Meg fogja találni az útját. Biztos vagyok benne, hogy a francia válogatott VB-keretében fontos szerepet fog betölteni.

Elmagyarázná mi teszi Jupp Heynckes csapatát újra annyira erőssé?

Jupp Heynckes és Peter Hermann egy ideális csapatot alkot. Leverkusenben már volt szerencsém velük dolgozni. Akkor másodikak lettünk, persze a Bayern mögött. Jupp lenyűgözi az embereket, lenyűgöző a kisugárzása is, ő egy elsőosztályú futballszakértő. Peter az edzőpályán top, biztosan nagy részese az olyan srácok fejlődésének, mint Kingsley és Coco.

Heynckes vezénylete alatt újra lehetséges a Bayern számára a triplázás? 

Ha mindenki fitt és mindenki formában van, az FC Bayern a világ bármelyik csapatát képes legyőzni. A keret kimagaslóan van összerakva.

Érvényes ez Anglia dominátorára, a Pep Guardiola vezette Manchester Cityre is. Milyen szoros a kapcsolata vele?

Thomas Hitzlspergerrel nemrégiben Manchesterben jártunk és sokáig beszélgettünk Peppel és Txiki Begiristain sportigazgatóval. Peppel igazi barátsággá fejlődött a kapcsolatunk, állandó kapcsolatban állunk és fogunk is maradni egymással.

Guardiolában mi nyűgözte le a legjobban? 

A vele töltött időszak során döntő fejlődésen mentem keresztül. Számomra ő a világ legjobb edzője. Ahogy az ellenfeleket taktikailag elemzi és ahogy a játékosait támadó megoldásokkal látja el, az biztos hogy egyedülálló. Pep különleges dolgokat közvetít a játékosai felé és egyszerűen jobbá teszi őket. Azt a lenyűgöző stílust, ahogy az FC Bayern a Pep érában dominálta az ellenfeleit, sajnos nem mindenki fogta fel teljesen.

Képtalálat a következőre: „reschke guardiola”

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top